Hi-Fi

pretraga  


Krklec - Sound Carrier - Audiofil - feel the sound - Integrirano pojačalo

Krklec - Sound Carrier

Power by "MIG"


Hrvatska država je po svom načinu funkcioniranja jedinstvena u Europi. Njezini industrijski potencijali nažalost nisu došli do izražaja u ovim nemirnim vremenima. Industrija je na ovim prostorima pokrivala sve grane od : teške metaloprerađivačke industrije pa sve do elektronike i precizne mehanike. Audio segment također ima svoje mjesto, naime proizvodnja lampaških i tranzistorskih pojačala ima svoje prostorno i vremensko uporište. U odnosu na ostale zemlje Hrvatska nije imala ekstra jaki brand koji bi mogao stvarno konkurirati, mnogi se pretpostavljam još sjećaju tvrtke RIZ koja je imala audio program za kućnu upotrebu ali bez neke posebne karizme. Da bi utažili žeđ za kvalitetom, širom lijepe naše počele su nicati male audio radionice u kojima su samoprijegorni entuzijasti kreirali male dragulje. Jedna od takvih je i radionica Mladena Krkleca.Konceptualna ljepota
Zahvaljujući RobertoShopu iz Pakraca koji je postao ekskluzivni distributer za ovaj Sound Carrier proizvod, ekipa Audiofil.neta je dobila na test unikatni lampaški stereo integrirac-MIG. Godinama razni lampaški uradci oduševljavaju njihove vlasnike i širu publiku. Zadnji takav uradak je integrirac koji radi u A klasi u Push-Pull ustroju. Sam integrirac odskače svojim izgledom od ostatka konkurencije. Pretpojačivačka sekcija je veoma jednostavna, unutar nje nalaze se dvije ECC 83 lampe poznatog proizvođača Ei Niš. Druge dvije lampe u preampu su ECC 82 od SYLVANIE dok izlazni stupanj sačinjavaju četiri velika staklena tornja (SOVTEK) s oznakom 6C33C-B trioda. Te lampe su se nekada koristile u vojne svrhe, primjerice u poznatim ruskim lovcima tipa MIG. Vrijedi napomenuti da ugrađene lampe SOVTEK možemo također naći u najjačim modelima GRAAF lampaških pojačala. Iza ta četiri staklena tornja se nalazi veliko crno kućište sa pripadajućim trafoima (4trafoa-jedan za preamp, jedan napajački i po jedan za svaki kanal), vrh kućišta rezerviran je za pločicu s natpisom Sound Carrier. Na kvalitetu reprodukcije također utječe i kvaliteta ugrađenih trafoa, poznajući prijašnje radove g.Krkleca mogu biti siguran da i ovdje nije ništa prepušteno slučaju. Prednji panel inače djeluje vrlo asketski,naime na maloj umontiranoj staklenoj ploči se nalazi rotacioni selektor izvora (CD,AUX,TUNER) i potenciometar za razinu glasnoće. Prekidač za uključivanje je mali gumb u kojem se nalazi i crvena led dioda. Stražnji panel također djeluje asketski, tu se nalaze tri para RCA konektora i jedan par zvučničkih terminala. Zapravo kada se bolje razmisli, to je sasvim dovoljno.
Dimenzije ovog lampaškog pojačala su : 430mm(širina), 335mm(dubina), 90mm (visina bez trafo kućišta), 197mm (sa trafo kućištem). Masa ovog ljepotana je 29 kg što je respektabilan podatak. Postolje na kojem se nalaze lampe je od nehrđajućeg čelika, tako da se stiče dojam da se radi o ultra skupom pojačalu.

Glazbeni vrhunci
Na prvi pogled kada je pojačalo upaljeno, uređaj djeluje kao da je spreman za rad, ali tu treba strpljenja. Naime, za kvalitetan rad potrebno je ugrijavanje od 45 minuta da bi pojačalo iskazalo svoje kvalitete. Zbog svega navedenoga sam svoju nestrpljivost morao prikočiti barem na određeno vrijeme .
Kažu da se iz očiju može lako pročitati istina. Pa ako četiri staklena tornja sa zažarenim nitima zamislimo kao oči, pogledajmo što se iz njih može pročitati.
Album Diane Krall The Look of Love kroz cijevi je zaživio poput malog glazbenog sessiona u mom domu. Kroz pjesme S Wonderful i Love Letters mogla se razabrati koherentnost, sočnost i muzikalnost zvuka. Bilo bi nepravedno izostaviti vokal sexy pjevačice, naime timbralna rezolucija njezinog glasa je zaživjela u punom opsegu. Tonska uravnoteženost svih zvukovnih elemenata bila je čvrsto integrirana u fenomenalnu glazbenu cijelinu. Zbog takvih karakterisitka lampaška pojačala uživaju veliki ugled u svijetu.
Kao pasionirani ljubitelj španjolske gitare nisam mogao odoljeti a da u ladicu playera ne stavim cd Paco De Lucie. Njegovo maestralno prebiranje po žicama me bacilo u laganu ekstazu. Zvuk je u cjelini bio topao i detaljan. Međutim , ne mekan i spor. Naprotiv, španjolska gitara je bila agilna, precizna, sve je odisalo stvarnošću. Akustični imstrumenti su se ovdje pokazali kao lak zadatak za lampe.
Kako mnogi audiofili vole da im uređaj kvalitetno reproducira sve žanrove,tako sam i ja odlučio malo prodrmati pojačalo i zvučnike. U ladici playera našli su se rock naslovi a zatim i kompleksna klasična glazba. Sve strukture su bile timbralno prepoznatljive ali jedna bitna linija se sve više nazirala, gubitak dinamike i transparentnosti bio je sve više očit. Izgleda da su moji AE zvučnici unatoč relativnoj osjetljivosti (89db) postali malo proždrljivi kada je u pitanju snaga. Odlučili smo AE zamijeniti za mnogo osjetljiviji zvučnik kanadskog proizvođača Energy. Model C7 se pokazao kao odličan partner Krklecovom pojačalu. Osjetljivost zvučnika (93db) pokazala se više nego zahvalnom za odličnu međusobnu interakciju.
Poznati britanski glazbeni murjaci The Police predvođeni Stingom su iz drugog pokušaja zvučali otvorenije i transparentnije. U snimkama kao što su Message In A Bottle, Walking On The Moon bilo je više živovosti a dinamičke tenzije s briljantnim protokom glazbe poprimile su treću dimenziju glazbene slike.


Nakon toga uslijedilo je preslušavanje klasične glazbe. Kompletna gudačaka sekcija u Uvertiri Colas Breugnon od Kabalevskog je zazivala na ustajanje i dugotrajni pljesak. Svaki potez gudala ne samo što je bio točno izražen već je posljedica toga bio iznimno detaljan, tečan i dinamičan zvuk. Od samog početka sam uočio ogromnu pozornicu, raskošno struktuiranu s pratećom dubinom, širinom i visinom. Razmještaj svih instrumenata je bio čvrsto pozicioniran s nazočnim osjećajem zraka.

Epilog
Nema tog audiofila kojemu neće zaigrati srce kada vidi uključeno Sound Carrier pojačalo. Uređaj svojom fizičkom i glazbenom veličinom nikako ne spada u minijature, naime na današnjem tržištu postoji sva sila lampaških pojačala koja svojom glazbenom minijaturom zahtijevaju jaka financijska uporišta. Lampaško integrirano pojačalo iz Krklecove radionice, bez obzira na glazbeni žanr isporučuje zvuk koji je bogat detaljima, timbralno ispravan i dinamički poželjan. Rad pojačala u A klasi osigurava zadovoljstvo slušanja i uživanja u dinamičkim bravurama neopterećenim glazbenim žanrom.INFO BOX

Krklec - Sound Carrier
cijena: 15 000,00 kn

Ustupio:
RobertoShop
Andrije Hebranga 3/2
Pakrac
tel. 034/412-229
www.robertoshop.hr
OCJENA
Izrada: 90%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 97%


pozitivno
Unikatni dizajn, kvaliteta reprodukcije
moglo bi bolje
Visoka cijena zamijenskog seta lampi

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Audio komponente
- Uvoz komponente iz japana
Forum: Retro audio
- Dual CV1150
Forum: Računala i audio
- Deezer na TV
Forum: Predstavite se
- pozdrav
Forum: Retro audio
- Lenco L75 priča

UPRAVO SE ČITA


Predstavljanje Wilson Audia u Hrvatskoj
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: Milan Rupić
Pathos Classic ONE MKIII
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Zoran Botić
Audio Video Show - Zagreb 2006
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Mario Horvatić
Pulse 16.1 DAC
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Digitalno analogni konverter
napisao: Dražen Kokanović
Triangle Comete ES 25eme Anniversaire
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu