Hi-Fi

pretraga  


Top Audio & Video Show - Milano 2005 - Audiofil - feel the sound - Reportaža

Top Audio & Video Show - Milano 2005

Po već dugogodišnjoj ustaljenoj tradiciji u milanskom hotelu Quark od 15. do 18. rujna održan je iznimno cjenjeni sajam audio i video opreme pod nazivom Top Audio & Video Show. Sa sudjelovanjem više od 120 kompanija koje su svoju ponudu prezentirale u preko 160 soba i drugih hotelskih prostorija na 5 katova ovaj se sajam svrstava među najveće ali i po znaćenju najvažnije u svijetu. Ove je godine definitivno bio najveći do sada. Međutim, jedan je od rijetkih koji je zadržao pravu audiofilsku atmosferu u kojoj možete poslušati sustave oko kojih su se izlagači potrudili da ih dotjeraju do gotovo maksimalnih performansi u zadanim uvjetima. Hotelske sobe za prezentaciju solidno su simulirale kućne uvjete za razliku od niza drugih razvikanih sajmova gdje se gotovo sve odvija u velikim paviljonima, hodnicima ili kontejnerima, te gdje je sve prije svega podređeno poslu, a tek onda posjetiteljima. Jasno je da i milanska manifestacija nosi svoj poslovni karakter, međutim niz drugih sadržaja uz angažiranost distributera i u vikend dane koji su namjenjeni posjetiteljima, te posvećivanje posebne pažnje večine izlagača tretmanu sobne akustike u cilju što kvalitetnije reprodukcije ipak pokazuje odmak u korist ljubitela dobrog zvuka i slike. Zbog toga ne iznenađuje podatak da je sajam posjetilo oko 20000 ljudi. Osim klasične sajamske ponude na rasporedu su bili brojni koncerti, seminari, konvencije, dodjela EISA nagrada, a posjetitelji su svojim glasovima po kategorijama odabirali najbolje sustave na sajmu čijim su vlasnicima potom uručene tradicionalne Top Award 2005 nagrade. Svi koji su glasali na poklon su dobili audiofilsku CD ploču. Treba naglasiti kako je ulaz na milanski sajam za posjetitelje besplatan uz prethodnu registraciju, a na raspolaganju Vam je i također besplatni tiskani vodić. Poslije takvoga tretmana možete samo uputiti velike pohvale organizatorima.
Na sajmu dominiraju audiofilski stereo sustavi, a po zastupljenosti odmah iza njih slijede sustavi kućnog kina. Glavni i najveći paviljon na nultoj hotelskoj razini rezerviran je za velike tvrtke iz područja širokopotrošne elektronike, a društvo su im pravili impresivni primjerci vrhunskih "car audio" sustava. Ljubitelji raznog dodatnog pribora također su došli na svoje. Ogromna količina stručne, inače teško dostupne literature, zatim razne alatke i ostali pribor na raspolaganju su Vam u ogromnim količinama uz prikladnu prezentaciju. Posebno je široka paleta proizvoda vezanih za rješavanje problema sobne akustike. Ponuda AV software-a iznimno je bogata uz pregršt raritetnih, audiofilskih snimki. Ali, oprez! Tu su cijene paprene, iako ih uz uporno cjenkanje možete blago spustiti. Tako ukoliko se zaželite počastiti omiljenim CD diskom ili pak vinilom to će Vas stajati u prosjeku 40 Eura po komadu. Kada to vidite, te još u talijanskim godišnjacima pregledate službene talijanske cijene AV uređaja, onda zapravo shvatite kako nam je u Hrvatskoj što se cijena tiće zapravo jako dobro, te kako su domaći distributeri poprilično umjereni sa svojim maržama.
Oni koji vole samogradnju i egzotične audio uradke u Milanu imaju što vidjeti. Takvih audiofilskih zanesenjaka koji svoje sustave javno prezentiraju ne može se susresti niti na jednom drugom velikom sajmu ovakvoga tipa. Isto tako vidljivo je da su se i drugi veliki komercijalni igrači svojski potrudili oko "set-up"-ova tako da je soba sa odličnim zvukom bilo na pretek. To ćete na drugim sajmovima vrlo rijetko susresti. Po mnogima najbolji audio sustav sačinjavali su Esoteric CD transport i DA pretvarač, Jeff Rowland predpojačalo, te 2 stereo izlaza iste tvrtke povezani sa B&W Nautilus 800 zvučnicima u bi-amping varijanti. Kompletno ožičenje činili su top srebrni modeli iz Audioquest produkcije. Svakako je to bio i jedan od najskupljih sustava čija ukupna cijena premašuje 100000 Eura. U ovome se slučaju pokazala točna krilatica "koliko para - toliko muzike" uz nikako ne smijem zaboraviti znalački postavljen "set-up". Priče o tretmanima sobne akustike i radu na samome "set-up"-u ovdje su jasno pokazali svoju ključnu ulogu za kvalitetu reprodukcije u cjelini. Naravno, bilo je još odlično posloženih sustava kao što su npr. bili bijesno skupa kombinacija Wilson Audio Watt Puppy 7 zvučnika i najnovije Krell referentne elektronike povezani Transparent kabelima ili npr. cijenom puno pristupačniji sustav izgrađen oko Unison Research cijevne elektronike i novih Opera Tebaldi zvučnika. Više slika postavljeno je u prilogu, dok dodatne informacije o sajmu možete naći na www.topaudio.it. Svakako ne smijem zaboraviti da je hrvatske snage u Milanu putem svojega talijanskog zastupnika "Fase distribuzione" predstavljao Audio Epilog. Izloženi su bili zvučnici iz Chocolate i Jana linije uz Cayin cijevna pojačala.
Ako ste audiofil ili videofil i niste nikada bili na milanskome sajmu zaista puno propuštate. Niti za jedan drugi europski sajam na kojih sam dosta bio u posljednjih 5 godina ne mogu dati tako dobru i prijateljsku preporuku kao za ovaj. Uostalom Milano i nije tako daleko (6 sati normalne vožnje automobilom uz zaustavljanje za gablec), a put u ugodnom društvu audiofila brzo prođe. O zgodnim talijanskim hostesama da i ne govorim ...Po mnogima najbolji ali i jedan od najskupljih sustava na sajmu: Esoteric, Jeff Rowland, B&W Nautilus 800 i Audioquest.Kombinacija Wilson Audio & Krell
Odličan zvuk za još uvijek relativno razumnu cijenu: Unison Research Unico CD, Performance cijevno pojačalo i novi Opera Tebaldi "flagship"Hrvatske audio snage u Milanu: Audio EpilogU Milanu uvijek naletite i na velike face, a gdje je Marantz tu je i Ken Ishiwata. Zvučnici su novi Mordaunt-Short PerformanceLP-a i CD-a koje god Vam srce poželi. Audiofiske snimke, vrhunske izvedbe, paprene cijene.

Gromoglasni "car audio" sustavi u "pilama" na 4 kotačaNema dobrog zvuka bez dobro ugođenog gramofona: legendarni Linn SondekVPI Scoutmaster
NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Savjet pri kupnji
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Računala i audio
- Android box + Marantz SR 4500=?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi

UPRAVO SE ČITA


Arcam A32
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Milan Rupić
Jamo R 909
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Milan Rupić
Sonus Faber Concertino Domus
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Daniel Modrić
Unico 200
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Milan Rupić
Primare I30
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Erden Radončić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu