Hi-Fi

pretraga  


Audiolab 8000CD - Audiofil - feel the sound - CD Player

Audiolab 8000CD

ČVRSTI TEMELJI
Tvrtku Audiolab utemeljili su Philip Swift i Derek Scotland 1983. godine. Sve je kako to obično biva započelo sa velikim entuzijazmom na manufakturnoj bazi u doslovno kuhinji Philipove obiteljske kuće. Prvi produkti, zanimljivo, nosili su praktično identične oznake modela kao i današnji, a bili su to integrirano pojačalo 8000A, predpojačalo 8000C i izlazno pojačalo 8000P. Dakle, koncentracija je bila na amplifikacijskim uređajima, da bi se potom asortiman proširio CD playerima, odvojenim DAC/transport kombinacijama, te tunerima. Nešto kasnije Audiolab je iznjedrio perjanice svojeg dotadašnjeg rada, predpojačalo 8000Q i mono-blokove 8000M koje su brojne specijalizirane tiskovine u to doba proglasile referentnim, a mnogi ih se stariji audiofili i danas prisjete prilikom spomena tvrtke Audiolab. Odličnim uradcima skrenuli su pažnju na sebe, te ih sredinom 90-tih godina prošloga stoljeća kupuje tada financijski močan Tag McLaren sa namjerom da razvija beskompromisne high-end uređaje za strogo specijalizirane konzumente. Međutim, takav pristup bezuvjetne kvalitete rezultirao je vrhunskim soničnim dosezima uređaja, ali i ekstremnim cijenama istih, tako da su oni bili dostupni uskom krugu (bogatih) audiofila. Nažalost, Tag McLaren nije uspio dosegnuti karizmu nekih drugih high-end brandova, a prvotno zamišljeni koncept dugoročno je doživio (financijski) krah. Tako se gasi i Audiolab produkcija, da bi krajem prošle godine uz veliku marketinšku pompu uskrsnula pod okriljem kineske IAG (International Audio Group) grupe u čijem su vlasništvu danas također i nekada veliki britanski audio ponosi Quad i Wharfedale. Svakako treba naglasiti da je prilikom kupovine spomenutih brandova IAG nastojao okupiti i većinu ljudi koji su vukli glavne konce u tim tvrtkama, pa su tako konkretno u Audiolabu i danas aktivni njegovi utemeljitelji, te glavni inženjeri. Na taj se način kinezi nisu željeli previše upletati u konstrukcijski i inženjerski segment rada, što bi štovateljima spomenutih imena, ali i svim audiofilima trebalo jamčiti nastavak tradicije njihova rada.
Intenzivnim medijskim nastupima novi Audiolab odašilje signal da se vratio na audioscenu, te po najavama želi zauzeti lidersku poziciju u srednjoj klasi nudeći uređaje kvalitetnih performansi i modernog dizajna po pristupačnim cijenama. Led su prije svih probili CD player 8000CD i integrirac 8000S, a potom predpojačalo 8000Q, stereo izlazno pojačalo 8000P, te mono-blokovi 8000M. Legendarnu 8000 seriju uskoro bi trebali proširiti modeli za sustave kućnoga kina, predpojačalo 8000AV i 7-kanalni izlaz 8000X7. U najavi su i nekakve zvučničke kutije. Predmet recenzije je model 8000CD kojeg nam je ustupio novi distributer za Hrvatsku, tvrtka Provox, a koja je ujedno zastupnik za kompletnu IAG grupu (Quad, Wharfedale).SAMOZATAJNA JEDNOSTAVNOST
Audiolab-ov CD player koristi najmoderniju topologiju i posljednju generaciju ugrađenih elemenata koji garantiraju trenutno maksimalne performanse CD formata. Upotrebljen je ultra tihi transport koji je u potpunosti optimiziran i prilagođen komunikaciji sa najnovijim Crystal DAC-ovima pete Sigma-Delta generacije (192 kHz / 24 bit). Stabilno napajanje što je preduvjet pouzdanog rada svakoga uređaja u potpunosti je odijeljeno za analogni i digitalni stupanj kako bi se anulirale potencijalne interferencije tih sklopova. Nažalost, više informacija o samome ustroju i korištenim dijelovima nisam mogao saznati.8000CD modernog je dizajna u kojemu prevladava jednostavnost. Transportni mehanizam smješten je s lijeve strane prednje ploče, sredina je rezervirana za pregledni "dot-matrix" display, a na desnoj se strani nalazi 6 simetrično posloženih tipki za aktiviranje osnovnih CD funkcija, te mrežni prekidač. Sve je logički i naglašeno jednostavno posloženo čineči skladnu cjelinu. Ladica transporta vrlo je tiha, a jedino je nešto više vremena potrebno za očitavanje "prženih" diskova na CD-R mediju. Funkcijske su tipke pomalo mlohave, te bez obzira na besprijekoran rad ne ulijevaju pretjeranu sigurnost. Zbog toga je u standardnoj opremi daljinac kojime se može upravljati svim ponuđenim funkcijama, kao i ostalim uređajima Audiolab produkcije.
Stražnja je ploča također jednostavna, sa svim potrebnim priključcima i bez hrpe nepotrebnih konektora namijenjenih za različite "multi-room" i "custom" aplikacije. Iz toga je jasno vidljivo da je uređaj namijenjen kvalitetnoj reprodukciji CD zapisa, bez podilaženja različitim trenutnim trendovima na tržištu. Tako su na raspolaganju dva potpuno identična klasična analogna RCA izlaza, te digitalni izlazi u RCA, BNC i "toslink" formi. Tu je i utičnica za prihvat strujnog kabela koja pruža mogućnosti eksperimentiranja sa istima, što svakako preporučam. Unatoč solidnoj masi uređaja od 6 kg, nažalost moram konstatirati da ne ulijeva posebno povjerenje. Naime, mnogi konkurenti u ovoj klasi diče se robusnijim i rigidnijim konstrukcijama, te kvalitetnijim podložnim nogicama, tj. čini mi se da su više pažnje posvetili otklanjanju nepoželjnih rezonancija i ostalih štetnih vanjskih utjecaja koji utječu na rad uređaja. No, taj prvi, vanjski dojam sam po sebi, u startu ne mora ništa značiti, dapače, zna i razočarati u konačnici. Zbog toga slijede slušne impresije.NEUTRALAC
Za promjenu počeo sam sa rock glazbom i odmah je uslijedilo ugodno iznenađenje. Naime, čuvena dionica bubnjeva na početku legendarne "Hotel California" Eaglesa (Hell freezes over; Geffen GEO24725) doslovno je protresla prostoriju, ali bez "loudness" efekta ili nekakvih drugih, umjetno pridodanih atrakcija u bas području. Čvrst bas, zavidne dubine i udara vrlo me brzo natjerao da još jednom ponovim tu stvar, te se uvjerim u energiju i snagu izvedbe koja me spontano potaknula na ritmični rad nogu dok sam se ugodno gnjezdio u svojoj fotelji. Srednjetonski dio je prezentan, s mnoštvom detalja uz precizno pozicioniran vokal i ostale glazbenike. Kompletna je zvučna slika vjerno projecirana sa tek nešto primjetnijom restrikcijom u visinskoj perspektivi. Visokotonski, te gornji srednjetonski dio znali bi povremeno zaoštriti što se posebno primječivalo kod sibilanata i nešto otvorenijih snimki, ali kako je vrijeme odmicalo, a uređaj se usviravao ova se pojava pomalo reducirala, iako nije nikada u potpunosti iščezla. Osim toga, taj dio spektra pomalo je ostao nedorečen. Izbor odgovarajućeg interkonekta, pa i ostatka sustava u ovakvim je slučajevima od presudnog značaja. Međutim, unatoč navedenim primjedbama kompletan je frekvencijski opseg izbalansiran i uravnotežen, te lišen izraženijeg isticanja bilo kojeg dijela.
Audiolab 8000CD gotovo je nemilosrdno razotkrivao snimke. Bez obzira što to nije player reprezentativne rezolucije, svojim generalno neutralnim karakterom koji u zvuk sustava ne unosi nikakav svoj prepoznatljivi pečat, jasno je ukazivao na razlike u kvaliteti pojedinih snimki za koje sam i odprije znao da postoje. Jednostavno, ovaj je player te razlike uvjerljivo prezentirao. Posebno se to uočavalo sa materijalima ozbiljne glazbe. I sa takvim zahtjevnim sadržajima 8-tisućica je zadržavala prethodno spomenutu korektnu zvučnu sliku sa preciznim rasporedom glazbenika. Bogati srednjetonski spektar dolazio je do izražaja kroz ugodne vokalne solo dionice, kao i prilikom glasnih forte pasaža kompletnog zbora (Mozart:Requiem; Telarc CD-80410). Iako timbralno korektni, pojedini instrumenti (trombon, kontrabas) velikog simfonijskog orkestra nisu imali svoju pravu puninu i težinu, te pravilne obrise. Restrikcije su postojale i u pogledu dinamike i rezolucije. Međutim, CD playeri koji sa ovakvim, najzahtjevnijim sadržajima, suvereno izlaze na kraj koštaju pravo bogatstvo (3, pa i više puta u odnosu na ovaj primjerak) i ulaze u kategoriju referentnih uređaja ove kategorije. Opće je poznato da se u toj tzv. "top" klasi digitalnih izvora zvuka sitni detalji, malene finese i ostali mikro napredci koji su u sustavima visoke rezolucije neupitni, plačaju ogromnim razlikama u cijeni. Sa toga aspekta, 8000CD svojim performansama čvrsto stoji u pripadajućem cjenovnom razredu.
Za kraj sam ostavio jazz. Vokal Patricie Barber uz gotovo opipljivo prenešenu atmosferu zadimljenog i polumračnog jazz kluba (asociralo me odmah na naš B.P. klub), sa uvjerljivim kontrabas dionicama na inače referentnoj snimci FIM produkcije (Companion; FIM XRCD 027), posebno me se dojmilo. Pa iako se radi o polivalentnom uređaju, naročito u okviru pripadajuće klase, učinilo mi se da su mu upravo ovakvi manji jazz sastavi najdraži repertoar. Potvrdu sam dobio i sa sljedećim diskom vokalistice Holly Cole (Don't smoke in bed; Capitol Records 0777 7 8 1198 2 1). Prezentan vokal i impozantan bas samo su potvrdili već prethodno akumulirane spoznaje. Prozračna i otvorena snimka kao odmak od tamne atmosfere Patricie Barber i "Companion" samo je potvrdila prethodno detektirani senzibilitet uređaja na karakter snimljenog materijala.

POVRATAK OTPISANIH
Na kraju treba reći da je Audiolab 8000CD zadovoljio. Konkurencija CD playera u ovome cijenovnom razredu danas je kvalitetom i kvantitetom veća nego ikada do sada. Stoga, svaki od konkurenata ima iznimno težak zadatak. Ne mogu reći da me je 8000CD posebno impresionirao u bilo kojem segmentu. On svojim performansama nedvojbeno pripada datoj klasi, ali prije eventualne odluke o kupnji svakako bi ga trebalo poslušati u vlastitom sustavu. Neutralni karakter ukazuje na nužnost (kao i uvijek) sinergije sa ostatkom sustava, pa se takav zaključak nameće sam po sebi. Na nekoliko sam mjesta uspio doći do informacije da se 8000CD posebno preporuča u kombinaciji sa amplifikacijom 8000S iz vlastite kuće, pri čemu takav "combo" sustav daje svoj sonični maksimum. Ništa novoga, jer takvih je primjera bezbroj. Nažalost, s obzirom na dogovorene rokove i period godišnjih odmora nisam se imao prilike osobno uvjeriti u te konstatacije, iako sam neko vrijeme imao na raspolaganju spomenuti integrirac. Ipak, raditi takav test na brzaka, sa neusviranim pojačalom bilo bi neozbiljno, pa sam to ostavio za neku drugu priliku. Uostalom, ovdje se radi o zasebnoj recenziji modela 8000CD.
Veseli činjenica da se jedno, ipak veliko ime iz bliže audio povijesti vratilo na scenu. I to ne samo fiktivno, u novom (kineskom) ruhu, već sa ljudima koji su utkali svoja znanja i doveli Audiolab do svojih vrhunaca. Zalog je to za budućnost koji jamči nastavak i kontinuitet provjerene filozofije. Putem domaćeg distributera (Provox) koji je također novi u Hrvatskoj (barem što se tiće ovoga segmenta), Audiolab, ali i ostatak ekipe iz IAG grupe, te eventualna nova zastupstva koja su tiho najavljena, zasigurno će dodatno proširiti inače dobru domaću HiFi ponudu. Sve audiofile takav bi razvoj situacije trebao razveseliti.INFO BOX

AUDIOLAB 8000CD

Cijena: 7100 kn
S/N: > 100 dB
Razina izlaznog signala: 2,4 V
Izlazna impedancija: 100 ohma
Osjetljivost: 84 dB spl (2,83 V, 1 m)
Frekvencijski odziv: 20 Hz - 20 kHz (± 0,5 dB)
Dimenzije: 445 x 74 x 335 mm (Š x V x D)
Masa: 6 kg
Završna obrada: srebrna

Ustupio:
Provox
Zagorska 2,
10000 Zagreb,
01/3647-230,
www.provox.hr
OCJENA
Izrada: 90%

Performanse: 90%

Cijena / kvaliteta: 90%

Ukupno: 90%


pozitivno
neutralni karakter zvuka, izbalansiran i uravnotežen frekvencijski opseg, korektna zvučna slika, impozantna reprodukcija bas dionica
moglo bi bolje
neuvjerljiva završna obrada, nešto slabija dinamika i rezolucija, naglašenija osjetljivost na ostatak sustava

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Uvoz komponente iz japana
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Retro audio
- Dual CV1150
Forum: Računala i audio
- Deezer na TV
Forum: Predstavite se
- pozdrav
Forum: Retro audio
- Lenco L75 priča

UPRAVO SE ČITA


Pulse 16.1 DAC
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Digitalno analogni konverter
napisao: Dražen Kokanović
Triangle Comete ES 25eme Anniversaire
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
Audiolab 8000Q & 8000P
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Pojačalo i Pretpojačalo
napisao: Daniel Modrić
Monster PowerCenter HTS 1000
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Mrežna letva
napisao: Milan Rupić
NAD M5 Master Series
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD/SACD player
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu