Hi-Fi

pretraga  


Primare CD31 - Audiofil - feel the sound - CD Player

Primare CD31

Novi CD31 zasigurno je najveća i najznačajnija prinova u novoj generaciji popularne "tridesetke", ne samo zbog implementacije vrlo ukusnog vanjskog dizajna retro-izgleda, već i zbog same činjenice da se radi o top-modelu u ponudi reproduktora stereo zvuka.

Opis
CD31 - očekivano - izgledom potpuno odgovara pojačalu, kako po dimenzijama tako i estetski. Prednja je ploča djelomično ispolirana i djeluje pomalo ekskluzivno, ali je općeniti retro-look malo naglašeniji nego u I30. Na njoj su postavljene uobičajene komande za koje neću trošiti riječi, dovoljno je tek reći da su vrlo ugodne i logično postavljene, mada je u početku pomalo neobično da je tipka za stop također i tipka za otvaranje ladice, te ju treba samo dulje držati, što može biti iritirajuće dok se ne naviknete. Sam transport je bešuman, iako tipično za sve DVD transporte - spor. U nekoliko mi se navrata dogodilo da player neće funkcionirati ukoliko mu komande zadajete prebrzo ("zablokira"), što bivšim/sadašnjim vlasnicima, primjerice, Rotelovih playera može izgledati nepojmljivo, dok vlasnici Marantza uglavnom znaju o čemu govorim.Stražnja je ploča također lijepo uređena; svi izlazi su visokokvalitetnog tipa, solidno pričvršćeni i djeluju vrlo sigurno. Osim standardnih RCA izlaza, CD31 posjeduje i XLR balansirane izlaze. Digitalni izlaz može se ostvariti preko čak tri izlaza: RCA 75 Ohm (SPDIF), optički TOS-link i profesionalni XLR 110 Ohm. Dovoljno i za najzahtjevnije.Tehnologija.
U odnosu na svog predhodnika (D30.2), novi je model tehnički osuvremenjen sa novim tehničkim detaljima, poput vrhunskog transporta, 24-bitni DAC (PCM1704) i niskošumno napajanje koje u osnovi čine ultrabrzi ispravljači, brojni mali kapaciteti u filtriranju rađe nego 1-2 velika kondenzatora, i transformator s "C" jezgrom, posebno cijenjeni u audiu. Digitalno-analogna konverzija ostvaruje se preko četiri 24bit/96kHz Burr Brown-ovih PCM1704, (k-oznake!) dok je filtriranje povjereno pouzdanom i također vrlo kvalitetnom DF1704. DAC-ovi rade u pravoj balansiranoj konfiguraciji pri čemu svaki DAC posjeduje svoj vlastiti stupanj I/V konverzije koji završava s aktivnim izvorom struje umjesto uobičajenog i daleko češće primjenjivanog običnog otpornika.Primare CD31 napaja osam odvojenih napajačkih sklopova za digitalni i analogni stupanj, te posebno za transportni mehanizam kojemu je posvećena dodatna pažnja kod izolacije. U analognom dijelu korišteni su kvalitetni diskretni i ultrabrzi regulatori smješteni vrlo blizu sklopa, što osigurava odličan omjer signal/šum i maksimalnu dinamiku koju CD format nosi. Izlazni dio čine dobro poznati OPA2134 u balansiranom modu. S obzirom na potpuno balansiranu konstrukciju, CD31 je prirodni par I30, a ako je vjerovati marketinškim brošuricama, kombo CD31/I30 pruža kvalitetu zvuka koja se može naći tek u separatima i DAC-ovima s dvostruko većim cijenom.

Zvuk
Ukratko, za one koji već imaju iskustva s prijašnjim modelom, CD31 je u svakom pogledu detaljan cd player kao i njegov predhodnik, ali je i puno čvršći, fokusiraniji i izrazito brži u odnosu na njega. Ipak, nedostaje neka vrsta obilježja ili zvučnog pečata koji bi ga razlikovao od drugih, što prije svega govori o neutralnom ponašanju u različitim sustavima. Gornji srednji dio tonskog područja pomalo je zatvoren, što povremeno smanjuje osjećaj brzine. S duge strane ta "usporenost" i te kako dobro dođe u reprodukciji muških vokala ili gudača. Slično vrijedi i za vokalne skladbe muških zborova koje su za nijasnu bolje artikulirane u odnosu na ženske, s više "mesa" i bogatije raznolikosti nijansi.
U Korsakovoj "Šeherezadi" (Deutsche Gramophone, 474564-2), primjetno je da mikrodinamika violinskih dionica nije tako oštro reproducirana kao kod primjerice Rotela, a i scena je ipak nešto povučenija u središnjem dijelu. Bez obzira na iznesene detalje, cjelina je očuvana u svakom pogledu i pomalo mehanički nastup čini mi se prije je posljedica DVD transporta nego elektronike. Ovakva otvorenost u gornjim srednjim tonovima može zasmetati u svijetlim sustavima i/ili ožičenjima, no zanemariva je uzmemo li u obzir da CD player perfektno zna privući pažnju cjelinom prezentacije. Svejedno, što god sam poslušao, zvučalo je vrlo informativno, ugodno i relaksirajuće.
Visokotonsko područje je čisto, jasno i s prostornom aurom oko instrumenata koja se teško može opisati osim kao nenametljivo-ugodno. Očito se dosta pažnje posvetilo na potiskivanju šuma, a po mom skromnom znanju elektronike, ovdje bi najveću zaslugu mogao imati ultratihi "C" -tip transformatora u napajanju, te probrani dijelovi u ispravljaču. Instrumenti poput triangla, zvončića i pojedinih gudača odlikuju se bogatstvom i živošću koja se može usporediti s klupskim koncertom uživo. Izvrsna " I beleave in father Christmas" i "Lucky Man"od EL&P s njihove pomalo oštro masterirane kompilacije iz 1995 (Essential! ESS 296), konačno mi je postala slušljiva i bez kaotičnih praporaca, s jasno raspoznatljivim slojevima nekoliko različitih udaraljki i akustične gitare.
Bas je snažan s odličnom kontrolom i definicijom, ali ne kao recimo kod Wadie 302, koja mi je još ostala u sjećanju upravo po seizmičkim udarima Stanley Clarkeovih igrarija s dvostrukim basom u albumu "Hideway" i tehnički perfektnom (mada glazbeno kontroverznom) zadnjem studijskom CD-u "1, 2...to the bass". Za razliku od Wadie, moj standardni Marantz CD17 u usporedbi s CD31 djeluje pomalo mlako i mlitavo. Ne znam je li to posljedica dvostrukog opampa u izlazu po kanalu (bit će da je nešto i od toga), no iako se Marantz drži solidno u datom području, dopadljivost ma koliko bio subjektivan, preteže jasno na stranu Primarea. Čini se da se CD31 bolje snalazi sa električnim i sintetskim bas snimkama, dok je u slučaju akustičnog pomalo blijed. U to sam se uvjerio prikapčanjem oba pleyera na Sansui AU-alpha907DR pojačalo, kako bih eliminirao sinergiju i na "neutralnom" terenu razlučio što je što. I da, - violončelo i kontrabas nešto su prirodniji preko CD17, no ukupan dojam je bolji kada se sluša kao kombo CD31/I30 i to kako u RCA, tako i u balansiranom modu, kada dobivate i zadnji "štih" da je pojačalo konzistentija i za nijansu moćnija komponenta u dvojcu.Rezolucija tihih dijelova također je odlična, kao i sposobnost rekreiranja prostornosti. Zvuk je vrlo transparentan i lepršav; jasnoća i otvorenost zvuka CD31 čini ostale playere pomalo usiljenim. Unatoč ponekad prenaglašenim detaljima, čini se da je upravo aura oko pozornice i iza nje koja stvara iluziju lebdenja instrumenata u zraku, glavni adut neusiljene prezentacije Primare-a i osjećaja kako slušatelj postaje dio same scene. U područjima "timinga" i reprodukcije dinamičkih kontrasta, CD31 se ne ističe posebno u odnosu na druge uređaje slične ili čak jeftinije cjenovne klase. Naravno, ne može se očekivati da će dinamički skokovi biti neusiljeni i precizni ali istodobno stabilni kao u Wadie, ali očekivanja da će u svakom trenutku i pogledu CD31 biti apsolutni gospodar, također je nerealno u ovom cjenovnom razredu. Slično, tranzijenti iako sami po sebi brzi i dovoljno veliki, nisu baš jednaki s prvoligašima višestruke cijene, no to je ionako primjetno samo u brzim A/B komparacijama koje, na sreću, ne činimo često u svakodnevnom slušanju.

Zaključak
I ovdje se može reći da je na djelu evolucija ionako odličnog predhodnika koji je i prije u audiotisku ostavio vrlo povoljan dojam i pokupio brojna priznanja. Sa svojom umjerenom, pa čak i relativno niskom cijenom (14490 kn), CD31 je pažljivo izrađen i optimiziran za reprodukciju širokog spektra vrlo različite glazbe, što čini s lakoćom i gracioznošću neobične za cjenovni razred kojem sam pripada. I naravno, sve to uz izričito održavanje audiofilske filozofije i beskompromisnog zadovoljstva.Sažeto, CD31 je odlično izrađen uređaj čiju vrijednost i nenametljivu ljepotu možemo čuti na svakom koraku i u svakom setupu, no čije kompletne i pomalo iznenađujuće mogućnosti dolaze do izražaja tek nakon uparivanja s pripadajućim I30 pojačalom iz iste tvrtke (vidi recenziju u arhivi), kada uz soničnu dobijete i hvalevrijednu estetsku kombinaciju, koja u suvremenom svijetu odavno nije besmislena, već sve više tražena osobina. Drugim riječima, za sve one koji žele audiofilski zvuk sa stilom, u kompaktnom i cijenovno prihvatljivom integriranom sustavu koji se uklapa u stil života i prostor u kojemu obitavate - nema rasprave, Primare CD31 jest dobra polazna točka.Sustav:
CD player: Marantz CD-17mk3
Amplifikacija: Primare A30.1, Sansui AU-alpha907DR
Zvučnici: Dynaudio Confidence C1/Stand2
Tuner: Technics ST-S6
Ožičenje: Kimber Hero (XLR i RCA), Silver Streak, Transparent Link 200, 8TC; Prostorija: 5x4,5x3,5m, bez akustičkih tretmana

Najčešće slušani CD-i
1. Charles Lloyd: "All my relations"
2. Cyrus Chestnut: "Revelation"
3. Emerson, Lake&Palmer: The best of...
4. Gene Harris/Scott Hamilton Quintet: "At last"
5. Gustav Mahler: V simfonija
6. Jim Hall Joe Lovano, George Mraz, Lewis Nash: "Live at the Regattabar"
7. John McLaughlin: "Live in Paris"
8. Nikolaj Rimski Korsakov: "Sheherezade"
9. Stanley Clarke: "Hidaway" i "1, 2...to the bass"INFO BOX

Primare CD31
Cijena: 14.490 kn

Tehničke karakteristike:
Mechanism: DVS DSL-710
D/A Converter: 4 x Burr-Brown PCM 1704 K grade
Analogue Outputs: 1 RCA (L & R), 2.0 Vrms, 1 XLR (L & R) 4.0 Vrms
Other Inputs: IR input 3.5 mm, RS 232 input, Data input
Output Impedance: 100 Ohm
Frequency Response: 20 Hz - 20 kHz (-0.5 dB)
Signal to Noise Ratio: 105 dB
Harmonic Distortion: >0.01 % (20 Hz - 20 kHz)
Digital Audio Outputs: Coaxial (SPDIF) 75 Ohm, AES/EBU 110 Ohm, TOS-Link
Dimensions (WxDxH): 430 x 385 x 100 mm
Weight: 10,5 kg
Color Option: Black or Titanium

Ustupio: Audio Art
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Balansirana topologija sa najmodernijim elementima, neutralni karakter zvuka, odlična rezolucija i prostornost, ugodna reprodukcija glazbe u cjelini neovisno o različitim glazbenim žanrovima, po svojim performansama može se uspoređivati sa znatno skupljim konkurentima.
moglo bi bolje
Potpunu sinergiju pokazuje sa pojačalom I30 iz vlastite kuće, sporije reakcije transportnog mehanizma na zadane komande, plastični daljinac

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Uvoz komponente iz japana
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Retro audio
- Dual CV1150
Forum: Računala i audio
- Deezer na TV
Forum: Predstavite se
- pozdrav
Forum: Retro audio
- Lenco L75 priča

UPRAVO SE ČITA


NAD M5 Master Series
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD/SACD player
napisao: Milan Rupić
Burmester 061
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: Milan Rupić
Usher S-520
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Daniel Modrić
NAD C325BEE
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Milan Rupić
Ayre CD CX-7e
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu