Hi-Fi

pretraga  


Onkyo A-9755 & DX-7555 - Audiofil - feel the sound - Digitalno integrirano pojačalo + CD player

Onkyo A-9755 & DX-7555

Združeno djelovanje


Unatoč tomu što je većina standarda u audiju dostigla popriličan stupanj kompatibilnosti koji osigurava da uređaji različitih proizvođača, pa čak i čitavi sustavi sastavljeni od uređaja različitih proizvođača, mogu sasvim solidno raditi, pa i zvučati, kad ih se združi, i dalje ostaje činjenica da će najmanje tehničkih, a time i zvukovnih, problema biti s uređajima istog proizvođača. Kompromisi u (komercijalnom) audiju su nužni i normalni, poglavito kad se radi o stanjenom novčaniku, pa se jeftiniji sustavi nerijetklo sastoje od uređaja vrlo različitih proizvođača. Međutim, s porastom investicije opada potreba za kompromisima, pa skuplje audiosustave uglavnom čine uređaji istog proizvođača.
Premda se za Onkyjove uređaje koje smo testirali, digitalno integrirano pojačalo A-9755 i CD plejer DX-7555 ne može reći da spadaju u skupe, pogotovo ne pojedinačno, ipak se radi o investiciji većoj od 10.000, 00, što u ovdašnjim prilikama nije baš mali iznos kad se radi o kupnji osnovnog sklopa za reprodukciju zvuka (bez zvučničkog sustava i kablaže).

Digitalno integrirano pojačalo A-9755
Praktičnost i racionalizacija koja je zadnje desetljeće posvemašno zahvatila (i) audioindustriju, kao jednu od posljedica imala je i racionalnije proizvode. Zna se da je veliki dio snage koju su mogla razviti klasična pojačala, najčešće AB ustroja (o pojačalima u A-klasi da se i ne govori!), odlazio u toplinu.Zato su pojačala morala biti velika, time i teška, a posljedica je bila visoka cijena. Digitalna pojačala su neusporedivo učinkovitija (90 %!) i jedva da se griju. Zato su im kućišta manja, elegentnija i lakša. Posljedica toga je niža cijena. Mane digitalnog ustroja mnogi rješavaju na različite načine. Onkyo to čini primjenom VL (Vector Linear) tehnologije u kombinaciji s PMW (Pulse Width Modulation) pojačanjem čime se maskira digitalni šum i značajno umanjuju posljedice nelinearnosti u signalu, kojima su bremenita temeljna digitalna pojačala, čuvajući signal čistim, s pregršt tonskih nijansa i obiljem detalja. Dobar naum zaokružen je primjenom napajačkog sklopa Pure Stream koncipiranog na dva velika, posve odvojena, mrežna transformatora. Praktičnost i racionalnost ovako koncipiranih pojačala uočava se i u izostanku velikih hladila.
Digitalna pojačala su svojim ustrojem jednostavna i brza. Naime, digitalna pojačala funkcioniraju - digitalno. Informacija se sastoji od 0 (nema signala) i 1 (ima signala) vrijednosti, između kojih nema međuvrijednosti, pa tako ni kašnjenja signala, za razliku od analognih pojačala kod kojih se signal konstantno mijenja između dviju vršnih vrijednosti, što može dovesti do kolebanja i kašnjenja u brzini odziva. Na drugoj strani, u analognim se pojačalima signal (načelno) pojačava bez ikakvih modifikacija, dok se u digitalnim pojačalima analogni ulazni signal, putem niskopropusnog filtra, pretvara u digitalni, i potom opet u analogni da bi mogao biti upućen u zvučnički sustav. To nedvojbeno dovodi do promjene u njegovim osobinama. I dok su donedavno takve promjene bile slušno jako uočljive, pa su se digitalna pojačala koristila uglavnom za amplifikaciju subwoofera, danas su one svedene na minimum, pa je zvuk digitalnih pojačala, kakvo je i Onkyjovo A-9755, vrlo teško tipski razlikovati od onoga analognih pojačala u istom cjenovnom razredu.
I na kraju, ali ipak ne i sve - jer razlika ima još - velika razlika između analognih i digitalnih pojačala je u učinkovitosti. Kod analognih pojačala je to najviše do 70 %, pa su potrebni veliki hladnjaci da se generirana topline isije u prostor, dok je kod digitalnih pojačal 90 %, zahvaljujući čemu nema velike disipacije topline, niti potrebe da pojačala budu masivna zbog velikih hladnjaka.

CD player DX-7555
Suvremeni CD playeri srednje klase moraju biti koliko univerzalni, dakle, reproducirati što je više moguće medija, toliko i zvukovno rafinirani da bi se svidjeli onima kojima je kvaliteta reprodukcije bitnija od kvanitete izvora s kojih mogu konzumirati glazbu.Baš takav je i DX-7555, drugi po redu Onkyjev CD player iz njihove Pure Hi-Fi serije. Osim što reproducira sve vrste CD-ova, može reproducirati i one s danas nezaobilaznim MP3 zapisom.
Glavna i najteža zadaća CD playera, i po zvuk najutjecajnija, je proces koji uključuje dvije osnovne radnje - očitavanje digitalno kodiranog zvukovnog zapisa s nosača zvuka i njegova pretvorba u analogni oblik. U tom se postupku javlja digitalni šum koji u većoj ili manjoj mjeri - ovisno o ustroju CD playera - utječe na konačni zvuk. Kvaliteta kojom je cijeli proces izveden u krajnjem presudno određuje hoće li CD player zvučati ugodno, realno i točno ili će zvuk biti bremenit neugodnim digitalnim artefektima koji će ometati užitak slušanja omiljene glazbe. Drugi veliki problem s kojim CD playeri trebaju izaći na kraj je upravljanje greškama u vremenskoj domeni digitalnog signala, poznatijima kao jitter.
Te probleme u Onkyju rješavaju ponajviše svojim patentiranim VLSC (Vector Linear Shaping Circutry) sklopom koji krhki i osjetljivi digitalni signal štiti od impulsnog šuma, kao i superpreciznim digitalnim satom. Ništa manju ulogu u cijelom sklopu koji bi trebao maksimalno kvalitetno tretirati signal od časa očitanja do trenutka pojave na izlaznim priključcima nema ni ozbiljni Wolfsonov 192 kHz/24-bitni D/A pretvarač, kao ni probrani dijelovi i čvrsto kućište sa središnje postavljenim transportnim sustavom za što veću neosjetljvost CD plejera na različito uzrokovane vibracije. U težnji kvalitetnijoj raprodukciji zvukovnog izvornika, u Onkyju nisu zaboravili ni na praktičnost, pa DX-7555 može, osim klasičnih CD-ova, reproducirati i pržene surogate CD-R i CD-RW vrste, ali i vrlo raširene MP3 zapise.

Uglađena digitala
Ako se išta smije i može unaprijed očekivati od kombinacije CD playera i digitalnog pojačala onda je to snaga. Ako se pak čega možemo pribojavati, to je artificijelnost zvuka s jakim digitalnim privukom. Ono prvo očekivanje se je u cjelosti ispunilo. Zvuk kombinacije pucao je od snage, čak i kad je pojačalo bilo spregnuto s razmjerno lijenim zvučničkim sustavom. Osim snagom, zvuk je odisao punoćom, dobrom kontrolom i uravnoteženošću po cijelom opsegu i dobrim prikazom detalja koji su se jasno ocrtavali na pozadini sasvim lišenoj bilo kakvog šuma koji bi im mutio definiciju i smanjio isticanje. Još jedna osobina vrijedna isticanja je i zvukovna disciplina. To na prvu može izazvati sumnju na pretjaranu analitičnost, sputanost i nedostatak muzikalnosti. Premda se ne može reći da je ova Onkyjova kombinacija oličenje muzikalnosti i eufoničnosti, puno je bliže tome nego sterilnom, hladnom kliničkom zvuku. Trunka tih nepoželjnih elemenata dala se naslutiti pri reprodukciju najglasnijih dionica složenih djela suvremene orkestralne glazbe, ali puno više kod CD plejera nego kod pojačala. Kod svih ostalih glazbenih rodova nije joj se dalo naslutiti ni traga.
Kako suvremena analogna pojačala zvuče sve "digitalnije", tako je i sve manje razlika u zvuku između njih i digitalnih pojačala. "Digitalno" ovdje ipak ne znači "grubo", "tvrdo", "plošno", već se pojam digitalno prije svega odnosi na preciznost, brzinu, čvrstoću i kontrolu, pa i na uravnoteženost zvuka u cjelini. To se može primijeniti i na dinamiku koja je odlična. Poglavito na makro razini, iako ni u reprodukciji mikrokontrasta slušatelji neće biti ozbiljno zakinuti.
Naglašano bas područje ne bismo baš očekivali od kombinacije digitalnog pojačala i CD pjejera, ali ono je bilo osobina zvuka ove Onkyjove kombinacije. I "djelo" je integriranog pojačala, a ne CD playera (što je i potvrđeno odvojenim slušanjem; mada i CD player u donjem dijelu zvuči nešto masivnije). Gornji dijelovi spektra znatno su mirniji, finiji i uglađeniji nego bi se to očekivalo od kombinacije CD playera niže/srednje klase i digitalnog pojačala. Stoga su i nešto manje uzbudljivi, ali ne i bez detalja. Pregršt detalja bilo je i u srednjem dijelu tonske palete, s tim da su bili bolje izrađeni i precizniji nego u najvišem dijelu spektra. Srednjotonski dio spektra zvučao je tako da bi po njemu najteže bilo otkriti da se u kombinacijni nalazi digitalno pojačalo.
Način prezentacije prostornih dimenzija zvuka mogao bi se, ali tek uvjetno, nazvati jedinom slabijom osobinom kombinacije. Ne radi se o lošoj prezentaciji - sve osim iscrtavanja treće dimenzije, visinske, bilo je sasvim u redu, iako ničim očaravajuće - već samo o činjenici da taj element zvukovne reprodukcije nije bio na razini svih onih koje je podastrijela ova hvalevrijedna, odlično izrađena i radno pouzdana - pa i cijenom dohvatljiva -Onkyjova kombinacija pojačala i CD plejera.INFO BOX

CD player DX-7555 4.189,00
Digitalno integrirano pojačalo A-9755 7.189,00

Ustupio: Audio Art
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr
OCJENA
Izrada: 90%

Performanse: 90%

Cijena / kvaliteta: 90%

Ukupno: 90%


pozitivno
Obilje postojane i uljuđene snage, raskošna dinamika, ukupna tonska uravnoteženost, prilična uglađenost zvuka
moglo bi bolje
Blago preizraženi ekstremi spektra kod klasične glazbe, slabije naglašena treća prostorna dimenzija

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Audio komponente
- Uvoz komponente iz japana
Forum: Retro audio
- Dual CV1150
Forum: Računala i audio
- Deezer na TV
Forum: Predstavite se
- pozdrav
Forum: Retro audio
- Lenco L75 priča

UPRAVO SE ČITA


Music Hall CD 25.2
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: Milan Rupić
Multimedia Hifi Show Ljubljana 2007
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Mario Horvatić
Top Audio & Video Show - Milano 2007
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Daniel Modrić
Zagreb Audio Video Show 2007
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: žac
Multimedia Hifi Show Zagreb 2007
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: žac

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu