Hi-Fi

pretraga  


Homegrown Audio - X16 & Super Silver - Audiofil - feel the sound - Zvučnički i Interkonekcijski kabel

Homegrown Audio - X16 & Super Silver

Tvrtka
Homegrown audio (HGA) relativno je mlada tvrka utemeljena 1998. kao odgovor na zahtjeve audiofila koji sve više poklanjaju pažnju uvijek važnom omjeru cijena kvaliteta, te DIY tržišta. Prvi proizvod koji je po kojem je HGA vrlo brzo postao planetarno popularan bio je teflonski izoliran srebrni kabel za ožičenje raznih DIY projekata, koji je neočekivano prerastao u pravi boom na tržištu. Očekivano, nedugo nakon toga uslijedilo je širenje ponude i postupno učvršćivanje tržišne pozicije. Moto tvrtke može se ukratko parafrazirati kao: "Nema vrhunskog inženjeringa bez vrhunskih materijala". Vrlo efektno i vrlo točno, jer ova gotovo aksiomska logika ima uporište upravo u stalno rastućem udjelu brojnih proizvoda na tržištu koji jefinim materijalima i dobrom "šminkom" zanemaruju osnovnu namjenu za koju su i stvoreni -zvuk.

Filozofija tvrtke zasniva se na stalnom istraživanju i investiranju u najbolju tehnologiju proizvodnje koja se može kupiti na tržištu, za razliku od konkurenata, koji se - u nemalom broju - povode za skupim i zvučno nevažnim dodacima svojih proizvoda, ne bi li izgledom i beznačajnim sitnicama povećali prodaju. Svaki HGA kabel obavezno čine srebrni vodiči visoke čistoće (sami ili u kombinaciji s isto tako čistim bakrom u osnovnim modelima), teflon kao jedini izolator/dielektrik, vrhunski LOK konektori, i sve to spojeno posrebrenim lemom specifično rađenim za audio. U stvaranju HGA kabela sudjeluju brojni stručnjaci različitih područja - od fizičara i stručnjaka iz područja psihoakustike i fiziologije slušnog aparata, pa sve do profesionalnih muzičara i inženjera s višegodišnjim iskustvom.

Modeli
HGA proizvodi sve vrste ožičenja, interkonekte, zvučničke i video kabele, te jedan za model digitalni prijenos podataka. Silver Spirit je osnovni model, a Silver Lace vrh ponude od ukupno četiri interkonekata. X16 (hibrid) i X32 (čisto srebro) su zvučnički kabeli koji se mogu nabaviti i u biwire verziji. Posredstvom mariborske tvrtke Acoustic Preference, koja je zastupnik i distributer za Republiku Sloveniju i Hrvatsku, Audiofil.net Klub, klub audiofila Hrvatske ekskluzivno posjeduje set ožičenja koji se sastoji od Super Silver interkonekta i X16 zvučničkog kabela, a koji su predmetom i ovog slušnog testa.

Konstrukcija
Super Silver interkonekt po konstrukciji je trostruki srebrni kabel s teflonskom izolacijom, geometrije koja je slična onoj Kimber KCAG na koju neodoljivo podsjeća i izgledom, ponajvise zbog dvije drvene ploče koje vodiče drže na okupu, i na koju je utisnut logo.

Terminalcija je vrlo kvaliltetna; RCA konektori koji su ugrađeni testnom primjerku proizvod su tvrtke LOK, a balansirana verzija (XLR) dolazi s beskompromisnim Neutrikom. Vodiči su dodatno izolirani bužirom na kojima je naznačen smjer signala, model itd. Jedna mala opaska ovdje - nije baš na prvi pogled shvatljivo koji je lijevi a koji desni kanal, a na crvenim termo-bužirima upisan "+" i "-" na koncu samo dodatno zbunjuje, s obzirom da na drugom kraju nema nikakve oznake sem serijskog broja proizvoda. Konektori su spomenuti LOK, neobično čvrsti i proužaju onaj osjećaj pouzdanosti kakav svi volimo osjetiti kod novog i relativno slabo poznatog proizvoda. Nalikuju nekim modelima WBT-a, na koje podsjećaju ponajviše navojem koji steže konektor u RCA utičnicu.

Svaki od ukupno 32 vodiča koji čine HGA X16 zvučnički kabel također je teflonski izoliran, i upleten u Litz-konfiguraciji naizmjenično s visokopročišćenim OFC bakrom. Prema pratećoj dokumentaciji, izbor kombinacije srebro/bakar kod ovog modela prije svega vodi računa o cjenovnom razredu i omjeru uloženo/dobiveno, pri čemu je X16 u dobroj mjeri zadržava zvukovne osobine starijeg rodjaka X32, u potpunosti izrađenog od srebra. Središnji dio konduktora oba modela sadrži patentirani matriks oko kojega su upleteni i fiksirani učvršćeni pojedinačni, koji je - kaže dalje priručnik - iznimno učinkovit u akustičnom dampiranju kabela. Ovakva konstrukcija umanuje mikrofonijska i druga izobličenja na koja ordinarne konstrukcije nisu imune, iako donekle smanjuje fleksibilnost kabela.

U standardnoj terminaciji se i ovdje nude LOK-ove rodijumske bananice, a postoje i verzije s vilicama standardne veličine; testirani primjerak je s bananicama koje jako dobro sjedaju u pripadajuće konektore, bilo zvučnikih, bilo na strani amplifikacije. Slično kao i interkonekt, kabel je umotan u odgovarajući kvalitetni bužir, a na drvenim cinindrima na račvištu ugraviran je logo.

Zvuk
Oba primjerka bila su gotovo posve neusvirana, izuzmemo li svega par sati rada u klupskim prostorijama. Za usporedbu su korišteni moje standardno ožičenje koje najčešće koristim: zvučnički Monster M1.5 i Kimber 8TC, te interkonekti Kimber Hero i Silver Streak. Nakratko, u slušaonici su se zatekli i Wire World Golden Eclipse interkonekt i Super Eclipse zvučnički, te Kimber Select 1030 koji su u kontekstu cijene predstavljali neku vrstu trenutne reference prema kojem se vršila komparacija.
Na prvu loptu, Super Silver je u odnosu na Silver Streak - koji osim pozitivnog srebrenog provodnika ima i dva bakrena u povratu mase - brži, življi i poprilično kontroliraniji u brzim pasažama i naglim dinamičkim skokovima. U odnosu na Kimber Select 1030, očekivano, zaostaje u n-tom stupnju finoće prezentacije, i nije u stanju izvući i onaj zadnji detalj prostornosti. Na koji način to uspjeva Kimberu nije mi jasno, pogotovo uzmemo li u obzir vrlo sličnu konstrukciju i srebro kao korišteni materijal, no bit će da stari lisac Ray Kimber očito zna tajno znanje. No svejedno, uzmemo li u obzir uvijek važan cjenovni faktor, Super Silver nudi doslovno preko 90% onoga što KS1030 može pružiti, i u mnogim sustavima čak i visoke klase snaći će se poput ribe u moru.
Detaljan opis kvaliteta Super Silvera može se ukratko sažeti u nekoliko, po meni ključnih obilježja:

1. Vibrantnost. Odmah po uključenju bilo je jasno da HGA nije još jedna u nizu žica za koje marketing (stadardno) tvrdi da su to upravo oni kabeli za koje Vaš sustav naprosto vapi. Pomalo suzdržanog, pa čak i podcijenjenog vanjskog dizajna, zvučno predstavljaju pravo iznenađene s puno neočekivanih i skrivenih talenata. Opći karakter zvuka je vibrantnost, preciznost i zavidna prostornost za ovu klasu. Također, slušatelj nema osjećaja dodatka bilo čega izvan osnovnog signala. Iako su povremene greške u produkciji (namjerne ili nenamjerne) jasno čuju, one nikada nisu prenaglašene, a slično je i s glazbenim sadržajem, koje prezentira s mnoštvo detalja ali nikad nije oštro i naporno kako to nerijetko zna biti kod loše implementacije srebra u audiu. Tako, oboa u 2. stavku "Sheherezade" zvuči iznimno glatko, puno, i s izvanredno reproduciranim timbrom, ispunjavajući prostoriju ugodnim i glatkim presence-om.

2. Izvanredan smisao za dramu. Ovdje iznenađuje što sve pažljiiv odabir materijala i završna obrada mogu učiniti s materijalom koji je za ovu kategoriju uglavnom poznat kao "mlitav", "(pre)ležeran", "(pre)mekan", odnosno, jednom rječju dosadan kada je u pitanju prijenos dramatičnih situacija glazbenog ili filmskog materijala kroz srebno. Ali, Super Sliver se u ovome više ponaša poput dobrog bakra, pa prijeteća gitara iz soundtracka Carpenterovih "Vampira" posjeduje intencijsku napetost, a stavak "Gnomus" iz "Pictures at exibition" od Musorgskog, vrlo efektno dočarava dramatičnu atmosferu koju nadmašuje jedino Select 1030, za gotovo 7x veću cijenu.

3. Prozračnost i detaljnost: otvoranja klapni flaute iz istog CD-a do sada nisam čuo u svom sustavu tako dosljedno i lako kao do sada - izvanredno se jasno čuje prije svakog tona, konzistentno do te mjere, da se neminovno pitam nije li to omaška u produkciji. Naime, iako se dovoljnom koncentracijom to može jasno čuti i drugim interkonektima, iznenadjuje kako Super Silver detalje prenosi ležerno i nenapadno, ali ipak kao kroz povećalo - sve je tu, bez potrebe za posebnom pažnjom, detaljno a urevnoteženo. U cijelom spektru postoji lagano naglašavanje srednjeg i donjeg srednjeg spektra koja je slušanom setupu iznimno dobro došla. Ljubitelji klasike i velikih orkestralnih djela posebno će pozdraviti ovu inače rijetku osobinu koja se drugdje plaća po cijeni gubitka prozračnosti u susjednim područjima. Ovdje se nipošto ne radi o kompromisnoj detaljnosti područja na koje smo posebno osjetljivi - ostali djelovi spektra ostaju i dalje čvrsti, informativni i živahni, za razliku od recimo Silver Streaka, kojemu upravo u tom segmentu nedostaje adrenalina. Select nema tih problema i još je malo impulzivniji, ali magnituda razlike u cijeni definitivno učini da "dobrovoljno" odustanete od tog zadnjeg "štiha". iako je srebro poslovično posjeduje "oštriji" karakter od bakra, pred sobom imam još jedan dokaz da pažljivo odmjerena konstrukcija i geometrija ustrojstva čak i u nižem cjenovnom razredu može napraviti high-end interkonekt koji ne zaostaje niti za najskupljim "žicama" iste namjene
4. Rekreiranje prostora. Zvučna je scena u razini zvučnika ili neznatno iza njega, apsolutno tiha, i bez ikakve zamjerke, ali i bez specifičnosti koje bi trebalo ovdje elaborirati.


X16
I zvučnički kabel u dobroj mjeri prati zvikovnu arhitekturu interkonekta. Moji referentni Dynaudio C1 prilično su indiferentni (ali ne i imuni) u srednjim i visokima kada su u pitanju različiti kabeli, ali -paradoksalno- (u prostoriji u kojoj su sada) znaju biti vrlo neugodni u donjem srednjetonskom i bas području, izazivajući neslušljivost kod svih kabela koje favoriziraju srednji bas. Stoga me je ugodno izennadilo da su se HGA X16 jako dobro ukopili, i već se hvatam kako razmišljam o preslušavanju X32-jke, s obzorom na neočekivano dobro ponašanje "šesnaestice". Upravo je "sporni" srednji bas taj koji me je svojom brzinom, dinamikom i izvanrednom kontrolom osvojio na prvu loptu. Susjedni dijelovi čujnog spektra odlikuju se čistoćom i detaljnošću dok je najdublje niskotonsko područje utegnuto i odmjereno, ali bez suvišnog bogatstva u donjim harmonicima.
Blaga isturenost prezentacije vjerojatno je posljedica hibridne konstrukcije kabela, a to s druge strane pojačava informativnost u području srednjih, što treba smatrati prednošću. Dodamo li tome maloprije spomenutu utegnutost basa, na koncu dobivamo zvučnu sliku koju pružaju samo najskuplje konstrukcije. K tome, visokotonsko područje je sve samo ne oštro, a baršunast prizvuk može smetati samo u najskupljim sustavima koji inače ne pate od pada rezolucije u tom dijelu spektra. U srednjim ili čak jeftinijim sistemima, dobro dođe analitičan i ekstendiran zvuk visokih tonova, bez uobičajene i oštrine koja je i inače rak-rana mnogim zvučnicima jeftinijeg kalibra.

Nema idealnog kabela, pa to nije niti X16, koji povremeno pati od sitnih nedostataka koji na sreću nisu presudni za ukupan dojam. Ovdje bih dodao samo jednu bitniju zamjerku - solidnu dubinu prati nešto manja širina zvučne slike u odnosu na moje standardne kabele. Kratkim eksperimentiranjem s interkonektima koje sam imao pri ruci, došao sam do zaključka da se ovakav učinak gotovo u potpunosti može pripisati zvučničkom kabelu, no mislim da je na ovom mjestu korektno spomenuti i da je vrijeme usviravanja za hibride uvijek nesto dulje od čistih kabela. Drugim riječima, nisam savim siguran kako bi se cijela stvar odvijala nakon par stotina sati dodatnog usviravanja. Kako god bilo, nije nimalo teško preporučiti X16 svakome ko želi gotovo vrhunske performanse uz razumnu cijenu, stoga to činim mirne duše i bez ikakve rezerviranosti. Hibridi vrlo često znaju biti laki za uparivanje sa različitim interkonektima, pa u tom smislu imaju urođenu prednost nad čistim srebrom. Za one koji žele još i više, pa možda i vrhunske performanse, trebali bi pogledati u viši cjenovni rang, prema nekoj od verzija X32.

Zajedno
Kao cjelina, kombinacija defiinitivno nadmašuje očekivanja za cjenovni razred. Međutim, ma koliko tražili, nemoguće je naći karakteristični zvučni pečat, jer neutralnost HGA kombinacije zaista pokriva dobro svaki sustav. Izmjena vrlo skupih Dynaudio C1 zvucnika s najjeftinijim Audience 42, promijenio je zvuk upravo u mjeri u kojoj je Audience 42 svjetliji i tanji u odnosu na starijeg brata C1, i ništa više. Uzmemo li u obzir da se radi o kategorijama zvučnika koji se cjenovno razlikuju skoro pa 10x, postaće jasnije koliko su HGA blizu ideala "nestanka" žice između zvučnika i amplifikacije.
Sve u svemu, krenete li u kupnju "žica koje život znače" u bilo kojoj cjenovnoj kategoriji, svakako prije vaših omiljenih brandova pogledajte/poslušajte što vam HGA nudi za predviđeni proračun. Uopće ne sumnjam da će mnogi zasigurno imati jak argument protiv basnoslovno skupih uradaka i razvikanih brandova, a ostatak planiranih sredstava uložiti u nešto drugo.
Sustav:
CD player: Marantz CD-17mk3, Pioneer DVD656A, SACD-DVD Audio
Amplifikacija: Primare A30.1, Sansui AU-alpha907DR
Zvučnici: Dynaudio Confidence C1 i Audience 42
Tuner: Technics ST-S6
Ožičenje: Kimber Hero, Silver Streak, 8TC i Monster M1.5
Prostorija: 5x4,5x3,5m, bez akustičkih tretmana

Najćešće slušani CD naslovi:
1. A tribute to Werther Report
2. Allman Brothers Band: "The best Of...Live"
3. Chick Corea: "Origin"
4. Fourplay: "The best Of..."
5. John Carpenter's Vampyres DVD
6. Mussorgsky: "Pictures at an Exhibition"
7. Nikolaj Rimski Korsakov: "Sheherezade"
8. Steely Dan: Two Against Nature
INFO BOX

Interkonekt HGA Super Silver 126,25 Eur
Zvučnički kabel: HGA X16: 515,51 EUR

Ustupio:
Acoustic Preference
Adamičeva Ulica 41
2000 Maribor
++386 2 42 971 47
www.acoustic-preference.si
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Cijena, konstrukcija, zvučni balans
moglo bi bolje
Ništa posebno

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Uvoz komponente iz japana
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Retro audio
- Dual CV1150
Forum: Računala i audio
- Deezer na TV
Forum: Predstavite se
- pozdrav
Forum: Retro audio
- Lenco L75 priča

UPRAVO SE ČITA


Audio Epilog - Jana
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: žac
Vecteur I - 6.2
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Darko Brlečić
Rotel - RCD 1072
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: žac
High End Show (HES) Budapest 2004
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Predrag Tubić
Soundstring Cables
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Interkonekcijski kabel
napisao: Darko Brlečić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu