Hi-Fi

pretraga  


Studio Lab HES T30 - Audiofil - feel the sound - Samostojeći zvučnik

Studio Lab HES T30

Mosquito Groupe osnovana je 1993 u Francuskoj. Za relativno kratko vrijeme nizom uspješnih projekata i riješenja, kao i dobrim marketingom uspjeli su se probiti na treće mjesto Francuskih proizvođača audio opreme. Jedni su od već sad rijetkih proizvođača koji se mogu podičiti proizvodima koji na sebi nemaju etiketu "made in China". Na slušanje sam dobio Studio Lab HES T30 koji je drugi po jačini zvučnik iz Studio Lab HES serije koja cijenovno spada u sredinu zvučničke ponude i nalazi se između jeftinije Studio Lab i skuplje Audio Reference serije. Radi se o dvostaznom samostojećem basreflex modelu.

Testni primjerak je u boji japanske trešnje sa prednjom maskom koja je pokrivala skoro cijelu prednju stranu kabineta, što u skladu sa oštrim rubovima kabineta daje jednu sasvim privlačnu cijelinu koja se vizualno može smjestiti u prostor standardnog audiofila kojemu je stalo do mira u kući.

Tehničke karakteristike

Skidanjem maske prvo što sam uočio je vrlo zanimljiv visokotonac od 25mm meke kupole. Odmah ispod se nalazi bas od 170mm sa specijalno tretiranom papirnatom membranom. U doljnjoj trećini kutije smjestio se bass-reflex otvor. Uz svaku kutiju dolazi i set solidnih šiljaka. Sa stražnje strane pri dnu se nalaze dva para konektora tako da se zvučnik može spojiti i u bi-wiring varijanti. Konektori su robusni i solidne kvalitete i neće biti problema sa prihvaćanjem niti banana niti viličastih konektora.

HES T30 kao i sve kutije HES serije koristi tzv. vibro-acoustic controle tehnologiju kojom se smanuju rezonancije i vibracije zvučničke kutije. U skretnici su korišteni kvalitetni audiofilski elementi, zavojnice motane u zraku i polikarbonatni kondenzatori. Efektivna strmina reza iznosi 18db/okt - 12dB električnih i 6dB akustičkih, dok je je frekvencija reza učinjena na relativno visokih 4000 Hz zbog što bolje fazne karakteristike u najosjetljivijem srednjotonskom dijelu. Proizvođač deklarira vršnih 100W na 6Ohma te osjetljivost od 88db +/-3dB na frekfentnom području od 43 do 21000 Hz-a.

Smještaj i prvi dojmovi
Prvo što sam primjetio kod vađenja i postavljanja zvučnika u slušaonicu je dosta neobičan i osjetljiv način montiranja mrežice na zvučnicima, što je već pri samom vađenju iz kutije iniciralo na slabu točku konstrukcije samih mrežica, naime gumeni utori na mrežici su dosta mekani te se vrlo lako mogu ugurati u otvor na mrežici, odnosno iskoče na prednju stranu maske te se ističu ispod zaštitne tkanine. Na sreću problem se da vrlo lako otkloniti, a i većina audiofila uopće niti ne koristi zaštitne mrežice pa je ovo samo manji minus (ujedno i jedini) kod ovog modela.

Već pri prvom spajanju, čak i bez prevelike nauke oko smještaja T30 su me zainteresirali svojim otvorenim i čistim karakterom, bas je dobro definiran, čist i sa solidnom kontrolom, visoki vrlo detaljni, čak i na prvu loptu predetaljni, ne oštri već onako, reski. Niti jedno područje se ne ističe niti je zapostavljeno. Po postavljanju zvučnika u optimalniju poziciju (kojih 50cm od stražnjeg i 80cm od bočnih zidova) sve je sjelo na svoje mjesto i predamnom se ukazao široki stage koji je glazbom ispunio cijelu prostoriju, a činilo se i šire. Svi izvođači i instrumenti su dosta precizno rašireni i dobro definirani, jedino bi se cjepidlake mogle uhvatiti da razmišljaju o dubini i visini koje su malo povučene i slabije izražene od širine.
Posebno je zanimljivo to što niti na manjim glasnoćama zvučnici ne gube na dinamici i na linearnosti, sve je tu, samo malo tiše. Zvučnici su u sprezi sa mojom prostorijom bez problema savladavali svaki glazbeni materijal koji sam odabrao, od rocka , klasike, do jazza i bluesa u kojem smo se skupa našli te smo se skupa družili do dugo u noć, do sitnih sati, uz naravno smanjenje glasnoće na dobrosusjedsku razinu.

Zvuk
Poslje višednevnog konstantnog druženja, došlo je vrijeme da se malo konkretnije zabavim sa ovim zvučnicima, pa sam se uozbiljio i stavio ih na pravi mali test.Vrtilo se tu od svega po malo; Vangelis (Themes), Dire Straits (Money For Nothing), Van Morison (Down The Road), Eric Clapton (Reptile), Vlatko Stefanovski (Krushevo), Sting (All This Time), te ponešto klasičnih dijela: Rimsky-Korsakov (Sheherezada), Vivaldi (Four Season), Tchiakovsky (1812) i još podosta toga čisto da bi vidjeli kako se malci hrvaju sa najzajtjvnijim glazbenim izazovima, i moram priznati da se kad se pogleda cijenovni razred u kojeg spadaju, a da se razumijemo u ovom cijenovnom razredu je i najveća konkurencija i svaka firma koja iole drži do sebe u ovom segmentu ima barem po jedan model u prodaji, u biti ništa bitno nema im se za zamjeriti.

Zaključak
Odlično definiran stage, koji uvelike ovisi o smještaju u sobi, dobro definiran i kontroliran bas povezani srednji i precizni visoki koji znaju poneki put zvučati preresko, ali to pripisujem dosta otvorenom sistemu na kojeg su bili spojeni, brzi zvučnici koji će bez previše muke odraditi velik spektar glazbenih izazova.
Sve u svemu vrlo solidni zvučnici koji će u svom cijenovnom razredu sigurno naći mjesto na tržištu, između ostalog i zbog toga što su za razliku od većine konkurenata ističu kvalitetom izrade koju je nemoguće ili jako teško moguće ostvariti u azijskoj masovnoj produkciji.INFO BOX

Studio Lab HES T30
Cijena:5175,00 kn

2-stazni zvučnik,
VxŠxD (850x190x290) mm,
snaga 100W peak
Bas Refleks (front),
Impedancija 6Ohma,
30 kg par

Ustupio:
AUDIOSAN d.o.o
Tel: 01/ 2981 126
www.audiofream.hr
OCJENA
Izrada: 95%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 95%

Ukupno: 97%


pozitivno
Cijena, muzikalnost, dinamika
moglo bi bolje
Zaštitna mrežica

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Uvoz komponente iz japana
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Retro audio
- Dual CV1150
Forum: Računala i audio
- Deezer na TV
Forum: Predstavite se
- pozdrav
Forum: Retro audio
- Lenco L75 priča

UPRAVO SE ČITA


Focal Electra 1027 Be
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Zoran Botić
PMC TB2+
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: žac
Cambridge Audio Azur 340A + 340C + Pacific analog
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo & CD player & Interkonekt
napisao: Vlado Tomašević
HES Budapest 2005
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Predrag Tubić
Opera Mini
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu