Hi-Fi

pretraga  


Focal Chorus 706 V Amati - Audiofil - feel the sound - Zvučnik

Focal Chorus 706 V Amati

U znaku V


Teška su vremena za proizvođače zvučničničih kutija. Osjećaju to oni sami, ali i trgovci audiouređajima. Izbor zvučničkih kutija je ogroman, a takav je i raspon cijena. Jeftine zvučničke kutije koje su preplavile tržište uopće ne sviraju loše (za svoju cijenu, kako se to lakonski kaže!) - ali ne zadovoljavaju ni minimom audiofilskih kriterija - a kvalitetne su cijenom nedostupne većini onih koji bi htjeli nešto posebno. I, gledajući kroz prizmu postavljenih ograda, sasvim se jasno vidi "rješenje" - da bi se dobro prodavale i da bi ih kupovali i oni koji teže kvalitetnoj reprodukciju zvuka, a kojima se džep nije objesio od mase novčanika, zvučničke kutije moraju biti kvalitetne i cijenom dostupne. Recept vrlo poznat, ali i teško i rijetko pretvoriv u stvarnost. No, dogodi se…

Ime kao pomoć

Jedan od primjera kako se mogu "naći" cijena i kvaliteta su Focalove zvučničke kutije Chorus 706 V Amati. Hm, Amati… Malo, malo, pa se neki proizvođač "dosjeti" da svojim kutijama da/pridoda ime nekog velikog kompozitora/pjevača ili, kao u ovom slučaju, slavnog kremonskog graditelja instrumenata. Obično se se imena velikana iz svijeta glazbe nadijevaju vrhunskim modelima, kako su to, primjerice, učinili u Sonus Faberu, koji su svoje vrhunske modele nazvali po slavnim Cremonezima. Focal se nije zamarao sitnicama, pa je svim modelima serije Chorus pridodao sufiks Amati. Što je u njihovom katalogu naziv za finiš… Kakve to veze ima s Amatijima (možda se ta vrsta finiša zaista tako zove?!), može biti pitanje. Ali, nek' se nađe. U borbi za kupca to sigurno ne može štetiti, zasigurno su smatrali u Focalu.
Premda nema dvojbe da su zvučničke kutije iz serije Chorus u svijetu zvučničkih kutija (pa čak i unutar same tvrtke koja ih je proizvela) miljama daleko od onoga što su Amatiji i njihovi instrumenti bili (i ostali) u glazbi, u svojem cjenovnom razredu one stoje pri vrhu. Model 706 V, kojeg smo testirali, sigurno.

Puno posebnosti

Čim se izvade iz ambalaže vidljivo je da su Chorus 706 V kutije drugačije od većine u svojem cjenovnom razredu, više nalik onima iz skuplje kategorije. Zapravo, poznavatelji Focalovog programa sigurno će naći mnoge poveznice s njihovim prejanicama, grandioznim zvučničkim kutijama Utopia Be. Naravno, spuštanje dostignuća visoke tehnologije i njihova primjena u proizvodnji jeftinijih zvučničkih kutija nije ono po čemu se Focal i njegove kutije razlikuju od mnogih drugih proizvođača, ali mnogo što drugo u 706 V kutijama jest. Prvo se kao posebna ističe zaštitna maska koja nije ni ravna, ni zakrivljena, već blago uzdignuta u sredini, poput krova, spuštajući se prema rubovima kutija. Zapravo, u obliku je naopako okrenutog slova V. Odatle i sufiks "V". Također nije ni "čitava", tj., ne pokriva cijelu prednju ploču, ostavljajući nepokrivenom visokotonsku jedinicu. I kabinet je nekonvencionalan - ni kvadratičan ni zaobljen, već mu se bočne stranice sužavaju prema natrag. Težeći, naravno, prema V obliku…
Ni zvučničke jedinice u 706 V nisu baš sasvim obične i uobičajene. Sljedeći vlastito geslo da su zvučničke jedinice preznačajne za konačan zvuk zvučničkih kutija da bi se vjerovalo drugim proizvođačima, u Focalu sami, kao jedni od rijetkih u Europi i svijetu, proizvode zvučničke jedinice. Sve zvučničke jedinice u Focalovim zvučničkim kutijama, od onih za vrhunske Utopia Be do cijenom pristupačnih iz Chorus serije, izrađuju se u njihovoj tvornici u Saint-Etienneu. Tako pod nadzorom imaju sve etape proizvodnje, ali i konačnu cijenu zvučničkih kutija, i nisu ni o komu ovisni. Zato se jedinice koje se nalaze u Focalovim kutijama, uključujući, naravno, i seriju Chorus, ne mogu naći ni u kojim drugima, što je još jedan element koji ih značajno razlikuje od suparnika.
Bas srednjotonska jedinica ima 165 mm membranu od polyglassa, materijala kojeg su u Focalu počeli koristiti još prije 15 godina, neprestano ga dotjerujući i usavršavajući. Danas se može reći da je materijal od celuloznih vlakana, iznimne lakoće i prigušnih osobina, odrastao, zahvaljujući posebnom tretmanu njegove površine mikrokuglicama, što mu značajno povećava čvrstoću, uz beznačajno povaćavanje mase. Da, "glass" (staklo), na francuskom se kaže - "verre". Verre kao V… U kombinaciji sa snažnim magnetom, takve jedinice su sposobne za reprodukciju velike dinamike, moćnoga i dubokoga basa, ali i sve profinjenosti i bogatstva srednjotonskog područja.
U Focalu bez ustezanja kažu da su unaprijeđenjem visokotonske jedinice u Chorus kutijama izobličenja smanjili šest puta… Zločesto bi bilo pitati kako je takva jedinica zvučala prije unaprijeđenja. Ili se to možda odnosi na usporedbu s drugim visokotoncima? Nije važno. Bitno je jedino kako zvuči nakon zahvata.
TNV visokotonac, promjera 25 mm, sljednik je TNC jedinice i plod iskustava stečenih u proizvodnji vjerojatno najboljeg visokotonca na svijetu s berilijskom membranom, kakav se ugrađuje u Focalove najbolje zvučničke kutije Utopia. Na prvi pogled djeluju sasvim isto. Prije svega po obliku obrnute kupole, ali i po boji. Međutim, membrana TNV, isto kao i TNC, jedinice nije berilijska, već od aluminijsko-magnezijske slitine. Na košaru je pričvršćena s novorazvijenim ovjesom poboljšanih mehaničkih osobina, a i neodijski magnet, kao dio pogonskog sustava, je unaprijeđen. Zahvaljujući tom unaprijeđenju, nestala je potreba i za uporabom ferofluidne otopine za hlađenje motornog sustava. A to jest zahvat koji značajno smanjuje izobličenja. Ali i poboljšava dinamički odziv, iznošenje detalja i "prozračuje" cijelo visokotonsko područje, čineći ga naglašeno ugodnim i mekanim.
Iskustva stečena s berilijskim visokotoncima kapitalizirana su kod jeftinijih modela kroz povećanje dinamike i smanjivanje faznih izobličenja koja više nije potrebno ispravljati u skretnici, što je inače vrlo riskantan i ishodom prilično neizvjestan zahvat.
Stranice kabineta su izrađene od 20 mm debele iverice, a prednja ploča je čak 25 mm debela. Zanimljivo je da su unutar kabineta u ivericu urezani kanali kojima idu zvučnički kabeli, što je samo jedan od zahvata protiv pojave vibracija. Glavni, je naravno kabinet s neusporednim stranicama, jedan od najučinkovitijih načina za borbu protiv stojnih valova i parazitskih interakcija u kutiji, posebno u donjoj oktavi. Višestruke upornice unutar kabineta već su gotovo standard i u kutijama te cijene, pa osim spomena njihove očekivane nazočnosti, ovo nije detalj po kojem se Chorus kutije jako razlikuju od istocjenovnih suparnica.
Na stražnjoj strani je po jedan par zvučničkih priključaka, pozlaćenh metalnih dijelova, s vrlo zgodnim plastičnim navrtcima s istakama koje pritezanje/otpuštanje čine vrlo jednostavnim, brzim i praktičnim.
Ovo je treća iteracija kutija iz Chorus 700 V serije, čiji su modeli, u svim tehničkim elementima, izravni sljednik Chorus 800 V linije. Samo završna obrada kabineta u 700 V seriji nije tako luksuzna kao u prethodnica, kako bi se ostvarila niža tržišna cijena. No, i bez toga, 706 V kutije su napravljane i dovršene kao malo koje iz cjenovnog razreda kojem pripadaju.
PMMC postrojenja koja su tijekom zadnjih godine u Focalu uveli omogućavaju proizvodnju do 1500 komada zvučničkih kutija tijekom jednog radnog rana u dvije smjene.

Tipično / netipičan zvuk

Dvostazne, bas refleks kutije, s otvorom na prednjoj strani ispod bas/srednjotonske jedinice, 706 V su primjerene uporabi u srednje velikim prostorijama, površine do 20 m2, i na odgovarajućim stalcima. Naravno, najlogičniji izbor - premda ne najjeftiniji, a pretpostavljeno, ni najbolji - su Focalovi vlastiti, prije svega zato što 706 V na donjoj strani imaju ugrađene navoje u koje točno ulaze vijci koji se (nadam se!) isporučuju s odgovarajućim stalcima. Jer u kutiji sa zvučnicima ih nije bilo…
Zbog bas refleksnog otvora na prednjoj strani kutija, 706 V nisu (pre)kritične na smještanje u prostor, ali ispod 50 cm od bilo koje zidne stijene ne bi trebalo ići. Iako se, uz male žrtve preciznosti bas područja, tamo gdje je to nužno i neizbježno, može podnijeti i 30 cm.
Odmah na početku opservacije zvukovnih dometa ovih malih kutija, premda vrlo slobodno, moglo bi se reći da 706 V zvuče "francuski" - pjevno, dotjerano, lijepo, pomalo i raskošno, na trenutke i otmjeno, ali donekle i toplo. Što sigurno nisu tipične osobine zvuka kojim je Focal stvorio ime i stekao ugled. Poglavito onoga zvuka kakvog iznose Utopia kutije na čiji su se dizajn ugledali, i tehnologiju koristli, pri izradi kutija iz Chorus serije. Jedino visokotonski dio spektra zvuči "fokalovski" - široko u rasponu, brzo, detaljno, na trenutke hladno, ali precizno, čisto i otvoreno. No, krenimo podrobno i redom, od dna do vrha spektra, od širine u dubinu.
Ono što ukupnom zvuku Chorsu 706 V kutija daje "francuski štih" je dominantan bas. Zbog njegove zaobljenosti i zavidne dubine, zvuk u cijelosti obilježen je toplom, otmjenom, sonornom notom. Nerijetko se zna dogoditi da se u težnji da zapreminom male kutije zazvuče duboko u basu, pretjera, pa onda bas (ali i zvuk u cjelini) djeluje kao nabildani rahitičar. Ovdje se to, srećom, nije dogodilo. Bas je nešto veći i moćniji o ostalih dijelova spektra, ali nikako ne pretjeran. Zapravo, ugodno je popunjen, okretan, dobro ugođen i predstavlja čvrst i postojan temelj za ono iznad njega.
A s višim dijelovim spektra je iznimno čvrsto sljubljen. Naravno, prije svage s donjim dijelovima srednjotonskog spektra, koji je, što se tiče vjernosti, najautentičniji tumač glazbenog predloška. Uravnotežen je i neutralan, definiran i točan i, bez obzira na blagu preizraženost basa, zaparvo je najuočljiviji dio zvuka 706 V kutija.
I dok će se većina slušatelja složiti oko ocjene bas i srednjotonskog područja zvuka, prijepora bi moglo biti pri ocjeni kvalitete i vjernosti najviših dijelova zvukovnog spektra. S većinom materijala različitog žanrovskog određenja pohranjenog na CD-ovima zvuk je djelovao pomalo stisnuto. Ne u smislu da je nečega nedostajalo, već najviši tonovi jednostavno nisu dovoljno "disali", nisu imali širine. Ta diskrepancija između potencijala i realizacije navela me je da u ladicu DVD-A/SACD plejera (koji vrlo dobro reproducira CD-ove!) stavim najprije DVD-A disk, a potom i SACD. Očekivano, najviši dijelovi spektra "oslobodili" su se ograničenja Red Book formata i zazvučali u punoj širini, otvoreno, detaljizirano, nesputano, s tek sitnom dozom analitične hladnoće u najvišem registru, poglavito pri (pre)glasnom sviranju. No, "igrom" s kabelima i to bi se dalo "riješiti". Ali, naravno, uz svjesnu žrtvu nečega drugoga…
Oblik izvođačkog tijela i ambijentalnost izvođačkog prostora, na snimkama na kojima su takve informacije zabilježene, 706 V iznose precizno, mada se po tom elementu ne izdvajaju od kvalitetnih kutija slične cijene. Ipak, kad se dođe do reprodukcije prostornih kontura ili međuinstrumentalnih odnosa, 706 V pokazuju da se radi o nadprosječnim kutijama u tom cjenovnom području.
Ono po čemu 706 V sigurno iskaču i prednjače među sebi cijenom ravnima je reprodukcija dinamike, u svim njezinim pojavnostima. Jer 706 V su iznimno "elastične" zvučničke kutije, uz to sposobne podnijeti i prilično veliku snagu. Zato su sve dinamičke otklone, prijelaze i kontraste odradile bez zastajkivanja, kašnjenja ili zamućivanja. Zahvaljujući tomu, slušanje je uvijek bilo dovoljno uzbudljivo i poticajno, nikada zamorno ili iscrpljujuće.
Kod zvučničkih kutija u cjenovnom razredu u kojem se vrlo naglašeno suprostavljaju cijena i kvaliteta, gdje je zbog toga umjetnost kompromisa presudna za uspjeh pojedinog modela, bije se ljuta bitka za prevlest. U Focalu su učinili gotovo sve što znaju da bi bili drugačiji i posebni. Što je bitno za prepoznatljivost. Slovo V i njemu prispodobivi oblici sigurno će im to osigurati. Jedino što kod ovih kutija Focalovci nisu izrijekom prispodobili sa slovom V, jest - Victoria. No, teško je oteti se dojmu da na pobjedu cijelo vrijeme nisu mislili.INFO BOX

Focal Chorus 706 V Amati
Cijena:3.400,00 kn

Tehničke karakteristike:
Type 2-way bass reflex bookshelf loudspeaker
Drivers 61/2’’ (165mm) Polyglass mid-bass
1’’ (25mm) TNV inverted dome tweeter
Frequency response ( 3dB) 55 Hz- 28 kHz
Sensitivity (2.83V/1m) 90 dB
Nominale impedance 8 ohms

Ustupio:
Sonus Art
Preradovićeva 17, Zagreb
tel: 01/4813-025
www.sonus-art.com
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


moglo bi bolje
Blaga doza hladne analitičnosti u najvišem registru kod glasnog sviranja

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Audio komponente
- Uvoz komponente iz japana
Forum: Retro audio
- Dual CV1150
Forum: Računala i audio
- Deezer na TV
Forum: Predstavite se
- pozdrav
Forum: Retro audio
- Lenco L75 priča

UPRAVO SE ČITA


Prezentacija Robertoshop & Storm
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: žac
Kotač na kotač
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Magnetofon kao izvor zvuka u sustavu
napisao: Baxa
Best of JBL & Mark Levinson
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: žac
Simaudio Moon CD 3.3
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD player sa digitalnim ulazom
napisao: žac
Acoustic Preference Gracioso 1.0
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: dM

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu