Hi-Fi

pretraga  


NAD C325BEE - Audiofil - feel the sound - Integrirano pojačalo

NAD C325BEE

Bolje, Efikasnije, Ekonomičnije


Postati, opstati i trajati na audiosceni toliki niz godina, zaista nije lako ni jednostavno. A biti u samom njezinom vrhu već gotovo tri destljeća svojevrsni je fenomen. I zato je takvih tvrtki u audiosvijetu, pogotovo onih koje nisu sastavni dio velikih japanskih korporacija ili su to same po sebi, jako malo. NAD je jedna od najpoznatijih među njima.

Utabano načelo
Na velika vrata svjetske audioscene ušli su malim integriranim pojačalom, čije je autorstvo potpisivao tada u širim audiokrugovima malo poznati Bjorn Eric Edwardsen. I tako je to ostalo do prije kojih desetak godina. No, nakon što se prije unazad jednog desetljeća pojavio Marantzov koncept s Kenom Ishiwatom, čiji se dizajnerski potpis počeo pojavljivati na već poznatim, ali malo audiofilskije dorađenim uređajima, pokazao vrlo uspješnjim, i na NAD-ovim su se uređajima počeli pojavljivati BEE incijali. Najprije, naravno, na modelu C 320BEE, dotjeranoj i osuvremenjenoj inačici 3020 pojačala, onog koji je tvrtki otvorio vrata prodora na scenu (i koje je tijekom vremena u mnogim anketama proglašeno najboljim integriranim pojačalom u povijesti - kad se gleda odnos cijene i kvalitete zvuka).
Danas već pet modela u NAD-ovoj seriji hi-fi uređaja nosi tu oznaku (jedan receiver, dva CD playera i dva integrirana pojačala). Najnoviji među njima je integrirano pojačalo C 325BEE.Dobro staro i još bolje novo
Konceptualno, pa i vizualno, C325BEE vrlo nalikuje C 320BEE modelu, s time što je od njega nešto snažnije i ima priključak koji omogućava priključivanje MP3 uređaja. Ono najvažnije, uključujući i poznate tehnologije Soft Clipping i Power Drive, koje potpisuje B. E. Edwardsen, i po kojima su NAD-ova pojačala poznata i priznata, ostalo je isto. Međutim, ima u njemu još novina…
Soft Clipping sklop ima sigurnosnu funkciju, značajno smanjujući mogućnost pregaranja zvučničkog sustava (pa i samoga pojačala) ako se korisnik zanese i tijekom duljeg vremena pusti pojačalo raditi na granici njegovih mogućnosti. Soft Clipping, zapravo, neće spriječiti dolazak pojačala u stanje clippinga, velikih i opasnih izobličenja koja nastaju kada se od pojačala traži više nego što ono može dati. Taj će sklop kratkotrajno ublažiti posljedice takvih nerazumnih traženja, prije nego proradi zaštitni sklop i isključi pojačalo. Soft Clipping svoje puno opravdanje ima pri reprodukciji zahtijevnije strukturirane glazbe u kojoj se pojavljuju kratkotrajni glasni dinamički skokovi, kad dolazi do problema s eksplikacijom ekstrema spektra jer temeljna snaga pojačala nije dovoljnja za odgovor na takve zahtjeve. Tada Soft Clipping sklop stupa na djelo i blaži grubosti koje se u takvim slučajavima pojavljuju u zvuku kao posljedica nedostatka snage.
PowerDrive tehnologija, zapravo unaprijeđena inačica poznate NAD-ove Power Envelope tehnologije, korak je dalje na tom putu. Njoj zahvaljujući suvremena NAD-ova pojačala imaju veliku dinamičku snagu i mogućnost rada sa zvučničkim sustavima niske impedancije, što su inače oprečne osobine, pa im obično ustrojena pojačala teško staju na kraj. Ovdje je to riješeno višestupanjskim napajačkim sklopom i analognim upravljačkim sustavom koji određuje kada će, ovisno o uvjetima, pojačalo isporučivati više struje ili više napona. Rezultat je znatno veća zaliha snage (dynamic headroom)koja itekako dobro dođe u vršnim trenucima prilikom reprodukcije dinamički zahtijevnog materijala. U brojkama to izglada otprilike ovako - 210 W snage na 2 ohma! Naravno, vrlo kratkotrajno i povremeno. Ono na što korisnik može stalno i bez bojazni računati je 2 x 50 W na 8 ohma.
Najnoviji BEE-ov prilog unaprijeđenju dobitnog koncepta zove se BEE Clamp i osobiti je Edwardsenov odgovor na probleme karakteristične za sve tranzistorske dizajne. U trenutku kad se izlazni tranzistori zagrijavaju brže nego što hladila iz njih mogu odvesti, dispipirati, toplinu, oni postaju nestabilni. To se u pravilu događa kada se glasnije sluša glazba s vrlo složenim visokofrekvencijskim sadržajem, a pojačalo je povezano sa zvučničkim sustavom niske ili nepostojane impedancije. BEE Clamp sklop monitorira opterećenje tranzistora u stvarnom vremenu i "učvršćuje" ih, štiteći ih od prezasićenosti, i tako čini postojanijima, a oblik zvučnog vala točnijim. Zato se C 325BEE gotovo trenutno oporavlja od preopterećenosti. Sve to govori da u NAD-u dobro razumiju sve probleme i ograničenja poluvodiča, kondenzatora i ostalih elektroničkih dijelova koji čini pojačalo, a to je osnovni preduvjet da bi ih se svelo na minumum i učinilo da što je manje moguće djeluju na zvuk.
Zato su u C 325BEE pojačalu primjenjena i rješanja iz NAD-ove vrhunske M serije, tako da se ovo pojačalo odlikuje manjim izobličenjima, manjim šumom i puno bolje i detaljnije pojačava i prenosi signal iz izvora u zvučnički sustav. To je postignuto, između ostaloga, i novim DC Servo sklopom kojim su eliminirani kondenzatori na putu signala, koji, više ili manje, neizbježno koloriraju zvuk. Opća izvedba pojačala je takva da mu je interna impedancija niska, poboljšano je uzemljenje, a uklonjene su i sitna magnetička izobličenja. Izravna posljedica toga je i poboljšano odvajanje kanala.
SMD tehnologija (površinsko montiranje dijelova, umjesto lemljenja na drugoj strani tiskane pločice) skraćuje put signala i smanjuje izobličenja u NAD-ovim vlastitim Class A pojačivačkim modulima. Motorizirani potenciometar je vrlo precizan i minimalno "krade" od zvuka, tonske su kontrole ručno podešene, a kućište mehanički čvršće, što značajno utječe na potojanost i čistoću zvuka. Pojačalo ima sedam linijskih ulaznih priključaka i par tape priključaka, a tu je i izlazni priključak iz predpojačala. Što je zgodno i ne baš tako često na pojačalima cijene NAD-ovog C 325BEE. Što je vrlo dobro odluči li se njegov korisnik za biamplifikaciju. A to, s obzirom na razmjerno malu snagu (i dobar zvuk!) ovog pojačala, ne bi trebalo biti ni tako rijedak slučaj.

Tamno nije dosadno
Osnovna značajka uređaja koje potpisuje BEE je da imaju mjeru. Zvuk im je u cjelini kompaktan, koherantan i konzistentan od vrha do dna spektra. Sve je toliko čvrsto međusobno povezano i inregrirano u skladnu cjelinu da je teško posebno pisati o elementima koji čine zvukovnu paletu. Svaka nota bila je precizno odsvirana, harmonička struktura očuvana, a udar batića po žicama klavira, klizenje gudala po žicama ili trzanje vrlo vjerno preneseno. Osim toga, u zvuku je iznimno malo kolorativnih primjesa. I to su osnovni razlozi zašto će mnogi, pa čak i neki koji se upuštaju u testiranje uređaja i pisanje o tomu, površno ocijeniti da zvuku ovog pojačala nedostaje razlučivosti. A to je tako krivo! Zagasitost zvuka, naime, ne može se ocjenjivati kao posljedica nedostatka razlučivosti. I nešto tamnije zvučeće pojačala, a NAD-ova u pravilu tako zvuče, mogu imati pregršt detalja u slici. Samo je zvukovna podloga na kojoj se detelji ocrtavaju nešto tamnija. Uz to, C 325BEE zvuči puno svijetlije od ostalih NAD-ovih pojačala/receivera koje sam u posljednje vrijeme imao prilike testirati.
Zato mu je zvuk okretniji, življi i prezentniji pa i atraktivniji nego ostalih NAD-ovih pojačala. Svi oni koji za opći opis zvuka ovog pojačala upotrijebe klišejizirani pojam "muzikalnost" ovdje neće pogriješiti. Jer NAD C 325BEE je gotovo arhetipski primjerak izvora zvuka za opis kojeg koristimo termin "muzikalnost" - topao, zaobljen, uravnotežen...Naravno, ima u njegovom cjenovnim razredu raskošnije i zanimljivije zvučećih pojačala, ali onih čiji je zvuk sasvim lišen zamjetnih, bilo toplih, bilo hladno intoniranih koloracija, koji tako nesputano teče da slušatelj ubrzo odustane od traženja posebnosti u zvuku i prepusti se sveukupno skladnoj zvukovnoj prezentaciji, vjerojetno nema. Ili ih je jako malo…
Da podatak o headroomu nije mrtvo slovo na papiru, i da "pod poklopcem" pojačala stvarno čuče rezervni vati snage koji povuku onda kada je to najpotrebnije, lako je uočiti. Jar C 325BEE reproducira dinamiku glazbenog predloška na način teško dostižan u njegovom cjenovnom razredu. Zapravo, teško da bi se našlo integriranih pojačala i za upola, pa i dvostruko veću cijenu, koja bi ga u tomu mogla nadmašiti. Možda jedino u finoći prijelaza iz najtiših u najglasnije dijelove partiture.
Zbog svega toga zvuk ovoga pojačala je naglašeno miran. Zahvaljujući odličnom odvajanju kanala, u širokoj i dubokoj zvukovnoj slici sa zamjetno kvalitetno iznesenom visinskom komponetom, odlično se mogao osjetiti međuprostor unutar skupine instrumentalista i poziciona autonomija svakog od njih. Isto se odnosi i na pjevače, bilo u zboru, bilo kao skupine solista. Razumljivo, to je bilo puno očitije i lakše zamjetno pri reprodukciji glazbe u izvođenju manjih glazbenih sastava i pri nižim razinama glasnoće, ali i sa svladavanjem krupnijih zalogaja C 325BEE pojačalo nije imalo poteškoća kao većina drugih pojačala nazivne snage od 2 x 50 W.
Neki će naglašenu mirnoću i neutralnost zvuka ovog pojačala proglasiti odličnom osobinom, drugi možda i manom. Naravno, ocjene će, između ostaloga, ovisiti o okruženju u kojem se ovo pojačalo naći. I kao što to obično biva s tako zvučećim pojačalima, ona će u tonski uglađenim i zvukovno uravnoteženim sustavima zvučati onako kako zvuče - mirno i uravnoteženo. No, u sustavima koji se hoće oteti kontroli, pogotovo pri glasnijoj reprodukciji, pa i otići u eksces, C 325BEE će odlično funkcionirati kao korektor i stvari dovesti u red i sklad.
C 325 nije audiofilsko pojačalo. Bilo bi to pretenciozno očekivati za cijenu 20-ak CD-ova. No, u svojoj kategoriji, to je pravi audiofilski zalogaj, s toliko audiofilskih natruha koliko nije moguće naći ni u naglašeno skupljim pojačalima.
Bilo je pod NAD-ovom oznakom tijekom njihovih tridesetak godina trajanja dobrih pojačala. No, sva su nekako živjela u sjeni 3020 modela i njegove globalne slave. Sada je, s C 325BEE, izgleda, došlo vrijeme da se poklonimo novom kralju pojačala u cjenovnom razredu do 3000 kn!INFO BOX

NAD C325BEE
Cijena: 2.690,00 kn

Ustupio:
Audio Art
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Cijena, izrada, oprema, zvuk u cjelini
moglo bi bolje
Opći izgled. Izostanak fono sklopa (hm…)

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Uvoz komponente iz japana
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Retro audio
- Dual CV1150
Forum: Računala i audio
- Deezer na TV
Forum: Predstavite se
- pozdrav
Forum: Retro audio
- Lenco L75 priča

UPRAVO SE ČITA


Micromega MyDAC
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Asinhroni USB DAC
napisao: Baxa
Kuzma - 30 godina na vrhu
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Događaji, Reportaža
napisao: Nenad Grakalić
HiFi spektakl u Esplanadi
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: dM
Micromega IA-60 & CD-10
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo & CD player
napisao: žac
Marantz: 60 godina postojanja
Tip članka: Ostalo
Kategorija:
napisao:

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu