Hi-Fi

pretraga  


Ayre CD CX-7e - Audiofil - feel the sound - CD Player

Ayre CD CX-7e

Vrhunsko, a dostižno


Kad netko iza sebe ima takav curriculum kao Charles Hansen, onda je teško bez pozitivnog produmišljaja prići testiranju uređaja tvrtke koju je osnovao i kojoj je glavna kretivna i pokretačka snaga. A Hansen je, sa sadašnjim šefom tvtke, Neilom Patelom, bio jedan od utemeljitelja danas jednog od vodećih proizvođača zvučničkih kutija, Avalona, i autor modela Ascent s kojim je tvrtka na velika vrata ušla u high-end arenu i ubrzo u njoj zasjela na jedno od najboljih mjesta.
Kao diplomirani fizičar, Hansen je sasvim dobro upućen u sve fizikalne zakone na kojima počiva elektronika, ali i neopterećen mjernim podacima, eksperimentalno otvoren svakom zahvatu koji će pridonijeti poboljšanju kvalitete zvuka, bez obzira na mjerne posljedice.
Prva elektronička iskustva Hansen je stekao dizajnirajući prvo pojačalo Theta Digitala, Dreadnaught, koje je pobralo odlične ocjene kritke kada se pojavilo prije koji 15-ak godina. To mu je bio jasan signal da bi trebalo nastaviti tim putem. I tako, od vrhunskog dizajnera zvučničkih kutija, Charles Hansen se prometnuo u ništa manje uspješnog konstruktora i proizvođača elektroničkih uređaja - amlifikacijskih sustava, CD i DVD plejera. Tvrtku je osnovao 1993. i nadjenuo joj ime Ayre.Bez igre s bitovima
Vanjština CX-7e plejera, mada nije sasvim tipična, ne govri ništa o onome što je unutar kućišta. Ladica je smještena ispod velikog prodočnika s velikim plavim slovima/brojkama. S desne strane su dva okomita niza upravljačkih tipaka. Precizno i brzo reagiraju i dobro su porazmještene. Osim što nije baš najblje da se dvije donje tipke, one za uključivanje uređaja i za otvaranje/zatvaranje ladice, nalaze jedna do druge. Stražnja ploča već govori više. Na njoj su tri tipa priključaka: balansirani, RCA i digitalni, AES/EBU. Pohvalno je da postoji AES/EBU priključak, spregnut s transformatorom, koji omogućava da se CX-7e koristi kao transportni sustav ili izvor digitalnog signala za snimanje na digitalnim rekorderima. Digitalni se izlaz prekidačem može staviti izvan funkcije kad ga se ne koristi. Ovaj priključak, čija su dva položaja označena s "Listen" i "Measure" omogućava i biranje dvaju algoritama digitalnog filtra. "Listen" položaj daje veću pouzdanost signalu u vremenskoj domeni, dok "Measure" daje bolje rezultate u frekvencijskoj domeni.
Što se tiče konstrukcije CD playera, Hansen je racionalan kad se radi o pojmu i načelu upsamplinga i oversamplinga, ne smatrajući ih lijekom za sve i uvjetom za dobar zvuk CD plejera. On tvrdi da, tehnički gledano, između prvoga i drugoga nema nikakve razlike. Kad se uobičajeno govori o upsamplingu, govori se o korištenju dvaju odvojenih digitalnih filtara. No, sličan se učinak može postići i višestrukom interpolacijom, odnosno oversamplingom. Hansen ni jednom od načela ne odriče pozitivne strane, ali ne smatra ih presudnima za kvalitetu zvuka, tvrdeći da poboljšanje kvalitete digitalnog filtra redovito dovodi do poboljšanja zvuka. Zato je u CX-7e plejer ugrađen višestupanjski digitalni filtar koji koristi u Ayreu osmišljen DSP softver koji sinkrono "upsamplira" temeljni signal na 176.4 kHz na 24-bita (što je točno 4 puta više od 44.1 kHz, za razliku od 96 kHz ili 192 kHz, kako je to uobičajeno u asinhronim filtracijama), a potom ga 8 puta "naduzorkuje" na 1.4112 KHz na 24 bita. Na tako visokoj frekvenciji filtracija je jedva čujna, što rezultira iznimnim tranzijentnim odzivom. Kritična digitalno-u-analogno filtracija odvija se u Burr-Brownovom PCM1738 24-bitnom čipu. U napajačkom sklopu su dva plavo obojena mrežna transformatora, jedan za napajanje digitalnih, drugi za analogne sklopove. Mnogi će sigurno biti zadovoljni i podatakom da je transportni sustav TEAC-ov, iz njihove Esoteric serije, kao i onim da je, kao i u svih ostalih Ayreovih uređaja, povratna veza nula. I to ne samo naponska već i stujna.
Elektroničke komponente postavljene su na dvoslojnu tiskanu ploču, što omogućava njihovo površinsko kao i standardno postavljenje, lemljenjem na drugoj strani ploče.

Slikar ambijenta
CX-7e plejer je očito vrlo dobro izrađen i interno dobro ustrojen, tako da je prilično neosjetljiv na vibracije iz podloge, što je utvrđeno postavljenjem na posebne podloge, kao i na sasvim obična mjesta, kao što je polica. Razlika u zvuku usljed toga gotovo da nije bilo. Jedino je na Shun Mookovoj polici zvuk bio nešto prozračniji, pokretljiviji i muzikalniji. No, to je bilo toliko malo da će biti uočljivo samo u sustavima najviše razlučivosti.
Koji od ponuđenih radnih načela izabrati - ako se CX-7e koristi kao transportni sustav - "Listen" ili "Measure", nije lako reći. Jer, razlike su vrlo male i ne uočavaju se jednako na svim vrstama glazbe. Ali, kako bi se moglo i pretpostaviti, "Listen" postava će uglavnom bolje odgovarati slušanju neamplificirane glazbe, dok će "Measure" zvučati bolje sa svim ostalim rodovima glazbe.
Vrhunski se audiouređaji uvijek po nečem istaknu i pokažu vlastitu osobnost. I to ne u smislu mijenjanja zvukovnog karaktera glazbenog predloška, već u načinu kako iznose pojedine elemente reprodukcije. Tako su neki izazito dobri reproduktori dinamike glazbenog djela, drugi sjajno ocrtavaju prostorne konture zvuka, treći izvrsno prenose instrumentalni timbar... Ono što krasi ovaj CD plejer je način kako iznosi akustički ambijent prostora u kojem je glazba snimljena, što se, naravno, najbolje može čuti kod živih snimaka ili onih snimljenih u koncertnim dvoranama, kazalištima, klubovima... Delikatne vibracije prostora, posebna suzvučja koja nastaju kao plod njegovih akustičkih svojstava, CX-7e je iznosio iznimno uvjerljivo i precizno, jasno omogućavajući slušatelju uočiti razlike među njima. A to je osobina koja ne krasi veliki broj CD plejera, čak ni onih naglašeno skupljih od njega. To ujedno znači da vjerno prenosi i najsitnije mikrovibracije svakog pojedinog instrumenta koje definiraju njegov zvukovni karakter, ali i mjesto u prostoru i međuodnos s drugim instrumentima. Zato su prostorne dimenzije zvuka s CX-7e u sustavu bile odlično prenesene i vjerno ocrtane pred slušateljem u sve tri dimenzije.
CX-7e je izvanredan i u prenošenju dinamike, mikrodinamike posebno. Lijepo se to moglo čuti na snimkama gdje dominatni instrument, koji svira glasno, na pokriva tiše zvučeće instrumente, kako je to i inače u stvarnosti. No, ne i tako često pri reprodukciji glazbe s nosača zvuka. Ipak, diferencijacija nije bila tako očita kao kod par vrhunskih CD plejera/kombinacija koje smo imali prilike čuti. No, njihove cijene su puno više nego je uočljivo iz razlike u kvaliteti.
Mnogi kvalitetni CD plejeri mogu reproducirati duboke bas frekvencije. Uglavnom su dobro definirane, postojane i čvrste, no samo mali broj je u stanju iznijeti i informaciju o veličini i tjelesnosti instrumenta koji svira duboke frekvencije (naravno, to je moguće uočiti samo kod neamplificiranih instrumenata), a CX-7e spada u tu malobrojnu skupinu. Bez obzira bio u njegovoj ladici CD s orguljaškom glazbom ili kakav s dominantnim kontrabasom, ovaj će plejer bas informacija s njega vrlo vjerno pročitati, procesirati i reproducirati. Ništa slabiji nije ni u reprodukciji frekvencija s druge strane tonskog spektra. I ovdje su, ako i kod drugih vrhunskih plejera, skladno pomireni i izneseni ponekad suprostavljeni elementi, poput otvorenosti i topline, razlučivosti i mirnoće, preciznosti i analitičnosti, muzikalnosti i atraktivnosti. U srednjem dijelu tonske palete osjetila se blaga povučenost, pa najsitniji detalji nisu bili tako ekspresivno izneseni kao na ekstremima, što je i čitavom zvuku dalo nešto zagasitiji ton. Ništa od toga, srećom, nije imalo upliva na količinu iznesenih informacija nužnih za cjeloviti uvid i uživanje u glazbenom predlošku. Pogotovo kod slušanja jednostavnije strukturiranog materijala.
Ayreov CX-7e zvuči otprilike onako kako izgleda - čisto, ujednačeno, čvrsto, prezizno, pouzdano. I ne košta gomilu novaca. Nije jeftin, ali ne sjećam se kad ssmo toliko kvalitetnih zvukovnih elemenata karakteristčnih za najskuplje plejere čuli iz uređaja koji se cijenom nalazi na samom početku razreda najskupljih CD plejera na svijetu. I koji će sve to što može bez probema pokazati u bio kako ustrojenom vrhuskom i vrhunski podešenom audiosustavu.INFO BOX

Ayre CD CX-7e
Cijena: 21.600,00

Ustupio:
Dobar Zvuk, Preradovićeva 8, 10000 Zagreb, 01/4854-297,
www.mediaaudio.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Izrada, ustroj, zvuk u cjelini, posebno iznošenje ambijentalnosti izvođačkog prostra
moglo bi bolje
Nešto povučeniji srednjotonski dio spektra, raspored pojedinih upravljačkih tipaka

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Uvoz komponente iz japana
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Retro audio
- Dual CV1150
Forum: Računala i audio
- Deezer na TV
Forum: Predstavite se
- pozdrav
Forum: Retro audio
- Lenco L75 priča

UPRAVO SE ČITA


NAD 375 BEE
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Milan Rupić
NAD C 565BEE
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: Milan Rupić
Cambridge Audio DacMagic
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: D/A Pretvarač
napisao: Milan Rupić
Fohhn Audio - posjet tvornici
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: Jurica Barić
Tangent Lounge L6
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničle kutije
napisao: Nilan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu