Hi-Fi

pretraga  


Simaudio Moon i-3 & Moon Equinox - Audiofil - feel the sound - Integrirano pojačalo i CD player

Simaudio Moon i-3 & Moon Equinox

Redoviti posjetitelji ove stranice i redoviti čitatelji testova na njoj nedavno su bili podrobno upoznati s genezom tvrtke Simaudio i njezina proizvodnog programa koje je u iscrpnom opisu dao kolega Radončić. Tamo je spomenuta i serija Moon, u koju spadaju i integrirano pojačalo i-3 i CD player Equinox, dva najjeftinija uređaja u seriji, koji su i predmetima ovoga testa.

Integrirano pojačalo i-3Kao što je i za očekivati, a takav je i običaj i gotovo nepisano pravilo, nakon uspješnih i skupih uređaja, većina high-end orijentiranih tvrtki na tržište ubrzo, dok je još vruće, izlazi s ponekim jeftinijim modelom u kojem se nalazi dobar dio od onoga što krasi i vrhunske modele. Malo se uštedi na napajačkim sklopovima, malo na kvaliteti dijelova, malo na kozmetici i kućištu, i evo uređaja koji je cijenom osjetno jeftiniji od najboljih, a zvukom ni približno toliko ne zaostaje ze njima. Čedo takvog pristupa je i integrirano pojačalo i-3, koje je pojeftinjeni derivat Simaudijovog najboljeg integrirca i-5.
Ključnom dijelu svakog audiouređaja, pojačala posebno, napajačkom sklopu, i ovdje je posvećena najveća pozornost. Ustrojen je tako kao da treba napajati pojačalo puno veće snage od nazivne i-3, kao bi se sasvim eliminirala izobličenja koja mogu nastati pri vršnim zahtjevima za snagom pri reproduciju složenih glazbenih dijela s dugotrajnim glasnim dionicama ili klimaksom. Toroidalni mrežni transformator je dizajniran tako da ima minimalne magnetičke, električke i termalne gubitke, čime se postiže bolji prijenos snage i izbjegava veliki regulacijski čimbenik, što rezultira boljim protokom signala i većim dinamičkim odzivom.
Iznimno kratak put signala na kojem nema kondenzatora dugačak je, od ulaznog RCA priključka do zvučničkih priključaka, samo 47 cm, čime se gotovo sasvim uklanjaju mogući uzroci interferencija i osigurava puno brži tranzijentni odziv. Pojačivački odsjek ima Crystalov mikroprocesor koji funkcionira kao osobito uzemljenje koje ne degradira zvukovne performanse, bez obzira na postavu pojačala. Jedan RCA ulazni audiopriključak premošćuje (zaobilazi) pojačivački stupanj kako bi omogućio prihvat uređaja poput procesora za kućno kino čija se kontrola glasnoće koristi.
Pojačivački odsjek je dizajniran bez negative povratne sprege, što rezultira pojačavanjem u stvarnom vremenu, a to onda dovodi dio puno pouzdanije i vjernije reprodukcije tonalnih osobina signala, gotovo potpunog izostanka intermodulacijskih izobličenja i faznih nepreciznosti koje su redovita posljedica primjene povratne sprege. Cijeli sklop ustrojen je sukladno stavu inženjerske posade Simaudija da su harmonička izobličenja manje štetna od intermodulacijskih, koja su u i-3 pojačalu svedena na namjerljivu razinu. Bipolarni izlazni tranzistori savršeno su međusobno upareni kako bi se ostvarila potpuna linearnost po cijelom frekvencijskom spektru, a takvi su i J-FET-ovi u predstupnju. Tome pridonose i vrhunski dijelovi upareni da si najbolje međusobno odgovaraju. Vezje na tiskanoj pločici je od čistog bakra i ima izrazito nisku impedancijsku karakteristiku. U prvih 5 W pojačalo radi u A klasi, ali to je već sasvim redovit slučaj kod svih kvalitetnijh pojačala.i-3 pojačalo dizajnirano je tako da može biti stalno uključeno, a kad radi vrlo se slabo zagrijava što sigurno pridonosi duljem životnom vijeku agregata koji razvija 100 W po kanalu na 8 ohma (140 W/4 ohma). Pojačalo ima šest ulaznih linijskih priključaka, uključujući "home theater ready", a tu je i izlazni priključak iz predpojačala.

CD player EquinoxI CD player je derivat i to nekoliko kvalitetnijih i puno skupljih uređaja iz Moon serije. Od Eclipse CD playera naslijedio je pojavnost, a temeljne audiosklopove od Nova CD playera i Orion DVD playera. Equinox radi s internim uzorkovanjem koje je posljedica 24-bitnog/352.8 kHz procesiranja. Iako je zamišljen kao idealni partner i-3 integriranom pojačalu, Equinox player će jednako dobro raditi s bilo kojim drugim integriranim pojačalom ili predpojačalom na kojeg bude priključeno.
I u CD playeru velika je pozornost posvećena izvedbi napajačkog sklopa kojeg čine odvojeni dijelovi za napajanje digitalnih i analognih stupnjeva playera. Glavni dio je toroidalni mrežni transformator sa sedam stupnjeva regulacije DC napona. DAC je visokorazlučivi Burr-Brownov BB1730, 24-bitni/192 kHz, a digitalni filtar je s 8-strukim naduzorkovanjem. Internim naduzorkovanjem postiže se razlučivost od 24-bita7352.8 kHz. Transportni mehanizam je Philipsov, a u kući je razvijen kontrolni softver za njega. Digitalni satni sustav je pouzdani 50 PPM. Put analognog signala unaprijeđen je korištenjem DCD servo sklopa i odgovarajućeg analognog filtra od 6 dB po oktavi. I ovdje je vezje na tiskanoj pločici od čistog bakra i ima izrazito nisku impedancijsku karakteristiku. Iako se nalaze na istoj tiskanoj pločici, digitalni i analogni dijelovi playera su međusobno odvojeni i imaju vlastito uzemljenje što smanjuje duljinu puta signala i tako na minimum svodi mogućnost pojavljivanja interferencija i degradacije signala. Kućište playera obikovano je i izrađeno tako da bude gotovo sasvim neosjetljivo na vibracije.Svi su vitalni dijelovi kvalitetni, probrani i upareni, a dizajn playera je u cjelosti simetričan. Isto kao i partnersko mu pojačalo, i CD pleyer je dizajniran tako da bude stalno uključen, a kad radi vrlo se slabo zagrijava što pridonosi njegovom duljem životnom vijeku.

Dobro otpočetka
Kad već na početku, tijekom usviravanja iz sustava začujete zvuk širokog frekvencijskog odzdiva, dubokog basa i stvarno visokih visokih tonova, kad je zvuk uravnotežen i "ravan", neutralan i nekoloriran, nađete se u čudu i s pitanjem na usnama: "Što će se sa zvukom dogoditi tijekom usviravanja? Hoće li se još poboljšati" - u što, s obzirom na početne dojmove, baš i nije lako povjerovati, "ili će stvari poći na gore", čega se nije teško pribojavati. Srećom, razlozi za strah nisu se pokazali opravdanima u nadolazećim događanjima. Zvuk se ni u jednom svom početnom elementu nije pogoršao, ali se ni na pozitivnoj strani nije puno toga dodatnoga dobilo. Ipak, zvukovna pozornica je dobila izraženiju treću dimenziju, zvuk je u cjelini postao postojaniji i još se malo otvorio pa je transparencija postala očitijom, a i povećao se dojam palpativnosti. Kako je vrijeme odmicalo, tako je zvuk dobivao na ritmičnosti i sve je sigurnije i točnije slijedio takt glazbenog predloška. Ono što je doživjelo najveće pozitivne promjene je dinamika. Od na početku prilično plošnog dinamičkog odziva u kojem se nisu baš jasno nazirali mikrodinamički kontrasti, na kraju je kombinacija postala iznimno vjernim reproduktorom svih dinamičkih elemenata, jednako raskošno funkcionirajući na mikro i makro skali.
Zvuk je u cjelini bio prozračan, dobro uravnotežen između svjetline i otvorenosti, analitičnosti i preciznosti, vrlo ujedačen po frekvencijskom odzivu, s podjednako dobro iznesenim i odlično međusobno stopljenim osnovnim elementima, od najdubljeg basa do najviših dijelova spektra. Ono po čemu se ipak može nazrijeti da ova kombinacija ne sjedi na vrhu već da spada u podnožje high-enda je upravo reprodukcija ekstrema. Naime, najniže bas frekvencije nisu bile dovoljno brzo reproducirane niti sasvršeno artikulirane kad su se pojavili masivniji akordi, a najviši bi tonovi u složenijim glazbenim tkivima pri većim glasnoćama bili blago, iako ne grubo i nametljivio, odrezani.
Sve te mane, ipak, u svjetlu cijene, sasvim gube svoju bit, pa i samu potrebu spominjanja. Jer Moonova kombinacija u svojem cjenovnim razredu dobrano "šije" i nadmašuje većinu konkurenata. Premda pojačalo i CD player krase vrlo slične zvukovne osobine i prepoznatljiv zvukovni pečat, ipak je presudna determinata zvuka kombinacije pojačalo. Njemu zahvaljujući zvuk u cjelini zvuči uglađeno, precizno, postojano i vrlo ugodno.INFO BOX

Simaudio EQUINOX
CD reproduktor
Cijena: 17.990,00 kn

Simaudio I 3
integrirano pojačalo
Cijena: 17.490,00 kn

Ustupio:
Audio Art
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Izgled, izrada, točnost i muzikalnost zvuka. Pa i cijena...
moglo bi bolje
U svjetlu cijene, mana gotovo nema. 'Ajde, neka to bude pomalo bezvezni daljinac.

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audiofil web
- Što bi s forumom?
Forum: Audio komponente
- Topping, SMSL i ostale kineske kutijice
Forum: Audio komponente
- elektronske cijevi, gdje kupiti?
Forum: Audio komponente
- Minidisc, koristi li to netko još..?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: Audio komponente
- Ion

UPRAVO SE ČITA


Prezentacija Sonus Faber - Elipsa
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: SB
PSB Alpha T1
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Milan Rupić
Rega Brio3
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Daniel Modrić
High End Munchen 2007
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Daniel Modrić
Lyngdorf CD-1
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu