Hi-Fi

pretraga  


NAD C315BEE - Audiofil - feel the sound - Integrirano pojačalo

NAD C315BEE

Stalni bijeg iz sjeneNe može se baš reći da svako NAD-ovo jeftinije integrirano pojačalo već od same pojave na sceni "živi u sjeni" njihovog, ali i u audiopovijesti najpoznatijeg malog integriranog pojačala, 3020, ali da ga se obvezno spominje pri izlasku svakog novog modela te klase, to je neprijeporno. Već smo ovdje pisali da je 3020 u vrijeme svoje pojave prije nepunih 30 godina (1978. godine) bilo neprikosnoveno najbolje malo integrirano pojačalo na svijetu i uređaj koji je puno toga na tom tržištu promijenio, uvevši u postojanje i novu vrijednosnu kategoriju nazvanu "budget esoterica". Tada je stajalo 69.99 funta, a Marty Borish, jedan od utemeljitelja NAD-a drži da ih je prodano preko 1.3 primjeraka, od toga samo u Velikoj Britaniji 500 tisuća.Oni koji su imali priliku nedavno čuti kako danas zvuči 3020 pojačalo i usprediti njegov zvuk sa zvukom njegovih suvremenih nasljednika, ukuljučujući i najnovijeg, model C315BEE, sigurno su se začudili koliko novi modeli zvuče bolje, pitajući se što je to 3020 svojevremeno učinilo naprodavanijim integrircem na svijetu. Prije trideset godina na tržištu je bilo puno manje kvalitetnih integriranih pojačala (prevladavali su receiveri, pogotovo u Americi), a najviše je bilo "specifično" zvučećih japanskih. Međutim, među njima je bilo i vrlo dobro zvučećih modela Tria, Marantza i Sansuija. No, oni su ipak zvučali pmalao "japanski" - otvoreno, (pre)svijetlo, s ne baš izrazitim basom. Teško je reći da je 3020 uspjehom toliko nadmašio suparnike jer je bio toliko bolji od njih. Ne, 3020 je jednostavno zvučao drugačije. Ponajprije, naglašeno eufonično i mekše od bilo kojeg pojačala spomenutih proizvođača. I ne samo njihovih. Eufoničnije čak i od mnogih tada još brojnih cijevnih pojačala. Tijekom trideset godina od pojave 3020 tehnologija se znatno unaprijedila, a u NAD-u nisu prestajali raditi na njezinoj primjeni i stalno unaprijeđivati dizajn svojih uređaja. Zato današnja pojačala s BEE atribucijom ne zvuče samo drugačije nego i puno bolje od najvećeg broja integriranih pojačala slične cijene na tržištu. O tomu da je svako naredno NAD-ovo pojačalo bilo i puno solidnije napravljeno od 3020 ne treba trošiti riječi.
Svemu tomu, barem što se pojačala tiče, sigurno je pridonijela i činjenica da na pojačalima od samog početka radi ista osoba - Bjorn Eric Edwardsen (BEE), čovjek koji potpisuje autorstvo legendardnog 3020 integriranog pojačala. Zato nije ni čudno što nad svakim novim NAD-vim integriranim pojačalom prihvatljive cijene i male snage lebdi duh 3020 pojačala. Ali i BEE-a. A NAD obje činjenice već stanovito dulje vrijeme (s pravom!) itekako dobro marketinški eksploatira.

Jednostavnošću do boljitka
Iako je C315BEE u stvari pojednostavljena inačica ovdje već testiranog 325BEE integriranog pojačala (veljača 2007.) - nema releja, pojednostavljen je PowerDrive sklop i sl. - zvuk im je ostao gotovo identičan. A ono što čini razliku u zvuku je ono isto što čini i razliku u njihovim cijenama - snaga.
Poznati NAD-ov PowerDrive sklop u C315BEE pojačalu pojavljuje se u S™ inačici promjerenoj korištenju u pojačalima manje snage. Svi ostali elementi po kojima su NAD pojačala poznata i cijenjena nazočni su i u C315BEE, najjeftinijem modelu u NAD-ovoj ponudi pojačala - obilno dimenzionirai toroidalni mrežni transformator, ESR kondenztori, regulirano napajanje, kvalitetni izlazni tranzistori… Zahvaljujući tomu ovo pojačalce ima mjerne podatke (intermodulacijska izobličenja, prijelazna izobličenja pri promjeni poluperioda, rise time) i radne osobine (rad sa zvučničkim sustavima niske i nepostojane impedancije) primjerenije kakvom ezoteričnom high-end pojačalu nego uređaju koji stoji i desetak puta manje

Zlato za kikiriki
Spomenuto je da C315BEE zvuči vrlo slično C325BEE integriranom pojačalu. I ne samo C325BEE modelu nego i većini suvremenih NAD-ovih pojačala. Čak i onih iz Master serije čija su, na naki način posljedica i logični masprodukcijski nastavak. Osnovna i prepoznatljiva zvukovna značajka suvremenih NAD-ovih pojačala je da imaju mjeru. To znači da se ničime posebno ne ističu, da ništa u zvuku vrišteći na svraća pozornost. Ali to ne znači da je zvuk tih pojačala nezanimljiviv i beskarakteran. Naprotiv, mora se reći! Zvuk im je u cjelini kompaktan, koherantan i konzistentan od vrha do dna spektra. Sva je na svome mjestu, toliko čvrsto međusobno povezano i inregrirano u skladnu cjelinu da je teško pisati posebno o svakom od elemenata koji čine zvukovnu paletu. Svaka nota bila je precizno odsvirana, harmonička struktura očuvana, a udar batića po žicama klavira, klizanje gudala po žicama ili trzanje vrlo vjerno preneseno. Osim toga, u zvuku je bilo iznimno malo kolorativnih primjesa. I to može biti razlogom što će netko moći steći dojam, pogotovo ako se C315BEE spregne sa zvučničkim sustavom zagasitijeg visoktonskog odziva (što je danas, doduše, prava rijetkost!) da pojačalo zvuči zatvoreno i da mu nedostaje visokotonske, pa i gornje srednjotonske razlučivosti. Iako ne želimo osporiti moguće tako stečen dojam, sigurno je da će se s otvoreno zvučećim zvučničkim sustavom pokazati da C315BEE pojačalu ne nedostaje razlučivosti. I da se (neprijeporna!) zagasitost zvuka ovog pojačala u višim tonovima, naime, nikako ne može ocjenjivati kao posljedica nedostatka razlučivosti. I nešto tamnije zvučeće pojačala, a NAD-ova u pravilu oduvijek, od 3020, tako zvuče, mogu imati (i imaju!) pregršt detalja u slici. Samo je zvukovna podloga na kojoj se detelji ocrtavaju nešto tamnija. Uz to, C315BEE zvuči puno svijetlije od ostalih NAD-ovih pojačala/receivera koje smo u posljednje vrijeme imali prilike testirati.
Zato ima zvuk djeluje okretnije, agilnije i prezentnije, pa i atraktivnije od prijašnjih NAD-ovih pojačala. Osim, naravno, C325BEE, čiji je C315BEE zapravo zvukovni klon manje snage. Svi oni koji za opći opis zvuka ovog pojačala upotrijebe klišejizirani pojam "muzikalnost" ovdje neće pogriješiti. Jer C315BEE je gotovo arhetipski primjerak izvora zvuka za opis kojeg koristimo termin "muzikalnost" - topao, zaobljen, nježan, slušljiv, uravnotežen... Naravno, ima u njegovom cjenovnim razredu raskošnije i zanimljivije zvučećih pojačala, ali onih čiji je zvuk sasvim lišen zamjetnih, bilo toplih, bilo hladno intoniranih koloracija, koji tako nesputano teče da slušatelj ubrzo odustane od traženja posebnosti u zvuku i prepusti se sveukupno skladnoj zvukovnoj prezentaciji, vjerojetno nema. Ili ih je jako malo…
Da podatak o headroomu nije mrtvo slovo na papiru, i da "pod poklopcem" pojačala stvarno čuče rezervni vati snage koji povuku onda kada je to najpotrebnije, lako je uočiti. Po nazivnoj snazi od 2 x 40 W, C315BEE na bi moglo reproducirati dinamiku glazbenog predloška na način kakav se teško sreće u njegovom cjenovnom razredu. Zapravo, teško da bi se našlo integriranih pojačala i za upola, pa i dvostruko veću cijenu, koja bi ga u tomu mogla nadmašiti. Među pojačalima cijene 2000 kn, koliko stoji C315BEE, do sada nismo naišli na pojačalo koje na 2 ohma može (kratkotrajno) iz sebe istisnuti čak četiri i pol puta veću snagu! Zbog svega toga zvuk ovoga pojačala je naglašeno miran, čak i kad ga se optereti vrlo zahtjevnim glazbenim materijalom i "potjera" jaše od pristojnog. Prijeđe li se ta granica, tada će se u odnosu na puno skuplje modele integriranih pojačala moći uočiti da prijelazi iz najtiših u najglasnije dijelove partiture nisu tako glatki i fini i da se mogu uočiti sitne pukotine i napoloranost.
Zahvaljujući odličnom odvajanju kanala, u širokoj i dubokoj zvukovnoj slici sa zamjetno kvalitetno iznesenom visinskom komponetom, odlično se mogao osjetiti međuprostor unutar skupine instrumentalista i poziciona autonomija svakog od njih. Isto se odnosi i na pjevače, bilo u zboru, bilo kao skupine solista. Razumljivo, to je bilo puno očitije i lakše zamjetno pri reprodukciji glazbe u izvođenju manjih glazbenih sastava i pri nižim razinama glasnoće, ali i sa svladavanjem krupnijih zalogaja C 315BEE pojačalo nije imalo poteškoća kao većina drugih pojačala nazivne snage od 2 x 40 W.
Neki će naglašenu mirnoću i neutralnost zvuka ovog pojačala proglasiti odličnom osobinom, drugi možda i manom. Naravno, ocjene će, između ostaloga, ovisiti i o okruženju u kojem se ovo pojačalo naći. I kao što to obično biva s tako zvučećim pojačalima, ona će u tonski uglađenim i zvukovno uravnoteženim sustavima zvučati onako kako zvuče - mirno i uravnoteženo. No, u sustavima koji se hoće oteti kontroli, pogotovo pri glasnijoj reprodukciji, pa i otići u eksces, visokotonski pogotovo, C 315BEE će odlično funkcionirati kao korektor i stvari dovesti u red i sklad.
C315BEE, kao ni jače C325BEE, nije audiofilsko pojačalo. Bilo bi to pretenciozno očekivati za cijenu 2000.00 kn odnosno 2700.00 kn (preciznije, 1990.00/2690.00 kn). Iako su razlike u njihovom zvuku beznačajne - zbog čega je i većina ocjena o zvuku C315BEE jednostavno "copy/pasteana" iz testa C325BEE - s jedinom namjerom da se drastično ukaže na zanemarive razlike i isti tip zvuka - 10 W snage više pod poklopcem C325BEE pojačala (a to je na baš zanemarivih 25 % više u odnosu na 40 W C315BEE modela) u mnogim trenucima čine jasno čujnu razliku. Dinamički prijelazi su zato s jačim pojačalom bili preciznije izneseni, bas je bio postojaniji iznošenju masivnijih akroda, a i ekstremi zvukovne slike bili su preciznija izneseni s jačim pojačalom. No, u svojoj kategoriji, oba su pojačala audiofilski zalogaj, s toliko audiofilskih natruha koliko nije moguće naći ni u naglašeno skupljim pojačalima.
Kako o zvuku ovih dvaju pojačala ne može biti puno rasprava ni prijepora, ni kad ih se uspređuje međusobno, kao ni kad se njihov zvuk usporedi s cijenom konkurentnih pojačala, možda je na kraju jedino moguće raspravljati o racionalnosti kupnje jednog od ova dva sjajna NAD-ova pojačala. Rekosmo, ona zvuče gotovo sasvim isto, ali jači model ima 25 % više snage. Međutim, on ne stoji 25 % više od jeftinijega (dakle, 2500.00 kn) nego 2690.00 kuna. Što je na tu cijenu još 10 % više (200.00 kn) u odnosu na nazivnu cijenu C315BEE pojačala. Kad se kupuje ovakvo pojačalo, nazivno ne drastično velika razlika u cijeni ne bi trebala biti preprekom u kupovanju snagom moćnijeg pojačala. Na taj način izbjaći će se moguće naknadno pitanje/kajanje tipa "a zašto nisam kupio/kupila" jači (bolji?) model. Međutim, u svjetlu gotovo dvojničke istovjetnosti njihova zvuka, racionalno je kupiti i jeftiniji model. No, jedno je sigurno - ni u jednom slušaju nećete pogriješiti.INFO BOX

NAD C315BEE
Cijena: 1900,00 kn

Continuous average power output into 8ohms 40W (16dBW)
Rated distortion (THD 20Hz-20kHz) 0.02%
Clipping power (max cont. power/channel) 40W
IHF dynamic headroom at 8ohms 45W, +16.5dB
IHF dynamic power 8 ohms 95W (19.5dBW)
4 ohms 130W (20.8dBW)
2 ohms 180W (22.6dBW)
Input sensitivity (for rated output into 8 ohms) 200mV
Voltage gain 39dB
Signal to noise ratio, A-weighted ref. 1W 95dB

Ustupio:
Audio Art
Mesnička 9, 10000 Zagreb
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Cijena, izrada, oprema, zvuk u cjelini
moglo bi bolje
S obzirom na cijenu, ništa.

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Savjet pri kupnji
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Računala i audio
- Android box + Marantz SR 4500=?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi

UPRAVO SE ČITA


Prezentacija Robertoshop & Storm
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: žac
Kotač na kotač
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Magnetofon kao izvor zvuka u sustavu
napisao: Baxa
Best of JBL & Mark Levinson
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: žac
Simaudio Moon CD 3.3
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD player sa digitalnim ulazom
napisao: žac
Acoustic Preference Gracioso 1.0
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: dM

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu