Hi-Fi

pretraga  


Carat A57 - Audiofil - feel the sound - Integrirano pojačalo

Carat A57

Jaka karta Carata

Otkako se Kina otvorila svijetu, ništa više nije isto kao prije. Ni u audiju, naravno. Danas svatko tko raspolaže stanovitom dostatnom količinom kapitala može postati "proizvođač" audiouređaja (ili bilo koje druge robe, naravno). Jer, u Kini se može proizvesti sve. I to danas već tako dobro i kvalitetno, da se više kao mjerilo kvalitete i ne postavlja pitanje je li nešto prozivedeno u Kini ili nije. Kad uglavnom većina toga jest… U audiju sigurno.

Očaranost draguljima
Plod takvog stanja je i mnogima razmjerno nova francuska audioprodukcija Carat. To se odnosi i na domaće audiofile, unatoč tomu što Carat kod nas ima zastupnika, splitsku tvrtku Media Audio. U uvodnom slovu kataloga tvrtke Carat stoji da je tehnika brušenja dijamanata otkrivena još prije više stotina godina, a da je njezin vrhunac dosegnut 1919. godine kad je nastao takozvani "brilijantni" rez koji se sastoji od 57 poliranih ploha. I baš ta brojka uzeta je kao oznaka svih proizvoda u katalogu tvrtke Carat čiji naziv također svejdoči o očaranosti njezinih osnivača svijetom dragulja. I baš kako što znanjem i umješnošću od sirovig dijamanta nastaje brilijant, tako, tvrde u Caratu, oni od hrpe neuglednog materijala stvaraju "brilijantne" proizvode, koji će ljepotom i sjajem svojih zvukovnih dostignuća, ali i izgleda, osupnuti i očarati svakoga tko s njima dođe u doticaj. Ali, za razliku od cijene koju treba platiti za posjedovanje brilijan(a)ta, za imanje Caratovih uređaja porebno je na pult izručiti znatno manju količinu novčanica nego što je to uobičajeno za uređaje takvog izgleda i ustroja.Po high-end uzusima
Proizvodni katalog Carata u ovom trenutku je sasvim tanak. Čine ga tri uređaja - integrirano pojačalo A57, CD plejer C57 i tuner T57. Sva tri su dizajnirana u Francuskoj, a sve ostalo obavljeno je u Kini.
Integrirano pojačalo A57 kojim se ovdje bavimo i kojim predstavljamo tvrtku Carat ovdašnjim audiofilima spada u cijenom vrlo dostupne uređaje i svojim osobinama i dizajnom u ovom trenutku zasigurno spada u privlačnije na domaćem tržištu.
Prva posebnost A57 pojačala je prednja ploča prezizno izdađena od debelog komada crnog pleksi stakla koje uređaju u cjelini daje vrlo profinjeni i francuski otmjeni "štih". Profinjenosti pridonosi njezin vrlo oskudan sadržaj - na njoj su samo višefunkcijski, razmjerno masivan, središnje položen potenciometar, lijevo od njega smješten je tipkasti prekidač za uključivanje/stand by uređaja i mali, ali dobro čitljiv predočnik s zelenim slovima (koja, na žalost, svojom bojom sasvim odudaraju od plavih slova kojima su obilježeni drugi sadržaji na prednjoj ploči). Desno od središnjeg potenciometra je jedna funkcijska tipka te dva priključka kojima će se mnogi obradovati - ulazni za MP3 plejer i izlazni za slušalice. I to je sve. Kako se radi o digitalno ustrojenom sustavu, biranje ulaznih i zvučničkih priključaka, podešavanje tonskih kontrola i balansa, te određivanje glasnoće obavlja se pritiskom funkcijske tipke i okretanjem središnjeg potenciometra. Svim ovim, ali i još brojnijim, funkcijama moguće je, dakako, upravljati i višefunkcijskim daljinskim upravljačem kojim se djeluje i na ostale uređaje iz Carat 57 serije.
Pogled na stražnju ploču otkriva svu uporabnu komfornost A57 integrirang pojačala - dva para kvalitetnih, višenamjenskih metalnih zvučničkih priključaka s plastičnom zaštitnom košuljicom na svakom kraju kućišta, mrežni priključak i iznad njega mrežni prekidač, šest pari ulazno/izlaznih RCA priključaka (među njima i onaj za izlaz iz predpojačala) te zaljubljenicima u analognu reprodukciju posebnog spomena vrijedan fono priključak i to s preklopnikom za MM i MC zvučnice. Audiofilski do daske, nema što! Kućite je metalno i djeluje vrlo čvrsto, a na mehanički podražaj odgovara prilično mrtvim odzivom.
U urednoj posloženoj nutrini nalaze se kvalitetni dijelovi, puno zastupljeniji u high-end uređajima nego onima u cjenovnim razredu u koji spada A57 pojačalo. 280 W transformator jamči da će izlazni stupanj moći u svakom trenutku izlazu sekciju pojačala opskrbiti dovoljnim naponom da može isporučiti 80 W snage po kanalu na 8 ohma (150 W na 4 ohma). Da bi se maksimalna snaga mogla isporučivati i tijekom duljeg vremenskog razdoblja brinu se četiri 10.000 µf kondenzatora. U izlaznom stupnju su vrhunski Sanken tranzistori (2SC3264 i 2SA1295) postavljeni u push-pull konfiguraciji. Većina otpornika je metal film, a kondenzatora folijasto. U predstupnju su u audiju dobro poznati tranzistori 2N5401 i 2N5551, dok se u fono stupnju koristi niskošumno operacijsko pojačalo LM833 (ekvivalent Motorolinog NE 5532).Privlačno i nenametljivo
Složimo li se da je snaga najbitnija osobina svakog pojačaja - a trebali bismo, jer zaista jest - a 80 W po kanalu u današnje doba baš i ne djeluje osobito upečatljivo, sasvim je jasno da je to osobina čiju smo vjerodostojnost i uporabnu valjanost željeli prvo provjeriti. Zvučnički sustav s kojim je Carat 57 integrirano pojačalo tijekom testa bilo spregnuto u praksi sigurno nikada neće biti korišten s njime. Unatoč njegovoj nevelikoj osjetljivosti, nije predstavljao preveliko opterećenje za pojačalo, pa su svi rodovi glazbe bili vrlo korektno izneseni, s izrazito uvjerljivo prezentiranom dinamičkom strukturom, čak i tijekom reprodukcije složenih glazbenih dionica na prilično visokoj razini glasnoće. A kad se malo pretjeralo s odvrtnjem potenciomera za glasnoću posljedice po korektnost zvuka nisu bile tragične - blago se suzio frekvencijski odziv, visoki tonovi nisu bili više tako prozračni… Najviše je ipak stradao donji dio spektra koji u takvim uvjetima nije više bio tako dubok kao kod normalno glasnog slušanja, a i konzistetntnost mu je bila značajno narušena. Sve to bilo je ipak znatno manje, zapravo neznatno, izraženo sa zvučničkim sustavom veće osjetljivosti, no s takvim sustavom nije se mogao ostvariti onako dubok bas kao s vrhunskom zvučničkom postavom.
Srednjotonski dio spektra zvučao je ujednačeno, izražajno, skladno i nenametljivo, čak i pri predglasnom sviranju, i nikada nije "ispadao" iz sklada s djelovima spektra iznad i ispod sebe. Resila ga je i doza čunjne efuoničnosti, ali sve to je bilo u granicama prihvatljivoga i nikad nije prelazilo u ekscesnu sladunjavost.
Najviši dijelovi spektra logički su se i bešavno nastavljali na srednjotonski, zadržavajući sve osobine srednjotonskog (ujednačenost, izražajnost, skladnost i nenametljivost), no tu se nije osjetila ona pjevna eufoničnost srednjotonskog područja. Ne mislimo pritom da je to išta loše. Jer i bez te eufoničnosti (ili baš zahvaljujući njezinom izostanku) najviši dio tonske palete zvučao je mirno, dinamično, otvoreno i naglašeno artikulirano, bez i traga nazočnosti parazitskih sibilanata. Čak ni pri prilično visokoj razini glasnoće sviranja.
Prostorna slika bila je široka, postojana i prilično realistično oblikovana. Sve njezine dimenzije mogle su se uočiti, no nijedna nije bila tako izražena da bi je valjalo isticati. Što je očito bila i nakana konstruktora, kako bi se i na ovom planu posligla ujednačenosti i skladnost.
Kad se o dinamici govori, tu se ipak dalo osjetiti da je konstruktore malo ponio žar, pa su blago iskoraknuli iz umjerenosti, dopustivši da prijelazi budu eksplozivniji, da zvuk djeluje življe i da kontrasti budu izraženiji, čak i naglašeni. No, i dalje sve je to bilo u civiliziranim okvirima, neegzaltirano i bezekscesno.

Dobrodošlo
Bez obzira što svaka pojava nekog novog branda na ovdašnjoj audiosceni zaslužuje dobrodošlicu, jer se time pokazuja njezina vitalnost, ipak uređaji poput Caratovih (a isprobali smo i CD plejer) zaslužuju ne samo dobrodošlicu već i aplauz. I sasvim neuvijenu preporuku.INFO BOX

Carat A57

Snaga: 2 x 80 W ( 8 ohm) 2 x 150 W ( 4 ohm)
Frekvencijski raspon : 15 Hz - 70 kHz (+0/1dB)
Odnos signal / šum : > 110 dB (Phono 100 dB)
Dimenzije : L430 x H100 x P360 mm
Masa : 10,2 kg

Ustupio:
Dobar Zvuk
Preradovićeva 8, 10000 Zagreb, 01/4854-297,
www.mediaaudio.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 90%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 97%


pozitivno
Izgled, izrada, opremljenost, ujednačenost i dinamičnost zvuka, kvalitetna zvukovna slika, cijena
moglo bi bolje
Razmjerno mala snaga i s tim vezani problemi pri glasnijem sviranju i izboru zvučničkog sustava

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC
Forum: Vinyl
- Zadnji LPi koje ste kupili/dobili/ukrali

UPRAVO SE ČITA


Audio sustav s balansiranom vezom
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Opis Uređaja
napisao: Darko Brlečić
Rega Planet 2000
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD player
napisao: Darko Brlečić
Monitor Audio S1
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: žac
Unico P - Talijanski recept za dobar zvuk
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Darko Brlečić
Pretpojačalo - Glavna karika u audio lancu
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Opis Uređaja
napisao: Darko Brlečić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu