Hi-Fi

pretraga  


Kotač na kotač - Audiofil - feel the sound - Magnetofon kao izvor zvuka u sustavu

Kotač na kotač

*KOTAČ NA KOTAČ (iliti prijevod sa engl. za magnetofon)


Na zadnjem CES-u nekoliko je najboljih setupa uz sjajne TADove,Magico, Solution i ine kojima je vrijednost često u stotinama tisuća dolara kao primarni izvor zvuka poslužio urađaj koji se prestao proizvoditi prije 20 i više godina tj analogni magnetofon. U The absolute soundu je kao 'izvor zvuka godine' proglašen UHA-Tascam magnetofon sa Tape-Project snimkama tj. prvom kopijom original master trake sa kojih su se snimale ploče.Gotovo za ne vjerovati da se tako stara tehnologija koja u srazu sa današnjim digitalnim čudesima nema nikakve šanse ni po rasponu zvuka, ni po dinamici,odnosu signal šum i gotovo nijednoj drugoj tehničkoj karakteristici ipak uspjeva nametnuti kao superiornije zvučeća. Doduše slična se dilema i dan danas vodi oko gramofona ali je definitivno digitalija sa hires tehnologijom sve bliže i najboljoj gramofonskoj analogiji.

Gdje je onda tu magnetofon. Već po definiciji pošto su se osim nekih direct-cut pokušaja sve ploče stvarale s master-tape magnetofonskih snimaka (ove nastale sa digitalnim snimanjem ignoriram i moram reći da baš žalim što se DAA uopće dogodio ali eto; događalo se i to dosta vremena) ploča je ipak 'druga ruka' ili samo najbolja moguća presnimka master trake.


Željezarija ,Tvrdarija iliti Hardware

Prije svega da rasčistimo kakvi su to magnetofoni,snimke i trake.

Na CES-u magnetofoni su bili Nagra-T, Tascam BR-20 by UHA i Techniks 1500 kao najpristupačnija varijanta. Svi oni ovisno o modifikaciji a to su extendet response glave sa povećanim frekv.rasponom,refreširana elektronike i pogon,kozmetički zahvati pa sve do externih cijevnih predpojačala i cijenom od 4000 pa sve do preko 15000 USD za Tascam na pr. specijalno su pripremljeni baš za tape-project reprodukciju.
Magnetofoni su 2 kanalni,brzina 38 cm/sek i sa CCIR ekvalizacijom i samo takvi mogu poslužiti za reprodukciju ovih traka.
Svaki magnetofon uključujući Revoxe koji su najčešći kod nas moraju zadovoljavati gornje uvjete i trebaju se pripremiti i kalibrirati za master tape.

Mekanarija iliti Software
Tape-project snima prvu kopiju master trake i to za sada 30-tak snimaka koje su uspjeli nabaviti .S obzirom da se presnimava s originala broj dozvoljenih kopiranja je ograničen.Snima se sa Ampex ATR 100 studijskim magnetofonom.Cijena za jednu snimku ( 2 trake 27cm kolut ) je 500 USD + prijevoz ili za set od 6 snimaka tj 12 koluta je 300 USD po snimku + prijevoz. Trake su RGB (bivši AGFA) tip 468 Studio Master koje su jedne od najboljih traka za snimanje u studiu. Uz trake dobije se i traka za kalibraciju.Kako zvuči tape project

Slušao sam snimke na magnetofonima Teac 32-2B, Revox PR99 MKII i MKIII, Tascam BR-20 i studijskom Studeru A80.Magnetofoni su servisirani i kalibrirani prije upotrebe.Sistem je AR pretpojačalo,Crown i Luxman amplifikacija,Kubala Sosna,Kimber i Crystal Cable ožičenje,Merkally baze i pribor.

Uspoređivao sam ih sa XRES fajlovima 176,4 x 24 HDCD -računalo i Berkley Alpha Dac te CD-om na KRELL Standard SACD-u ( RR Exotic Dances from opera )
sa vinilom na gramofonu Oracle Delphy sa SME 309 ručkom i Benz Micro Glider H te Ortofon MC20 i EAR phono te sa CD-om i XRCD24 (DECCA David Oistrakh Bruch Scotish fantasia,Hindemith Violin concerto )
sa vinilom i CD-om ( DECCA Albeniz Suite Espanola) i drugim dostupnim snimkama

U usporedbi sa svojom CD inačicom master tape zvuči toliko bolje da sam nakon prvih slušanja ostao osupnut.Da se ta nadmoćnost ogleda samo u prirodnosti , osutnosti digitalnog prizvuka i glatkoći zvuka sam nekako i očekivao ali me izraziti dinamička expanzija na pr. zaista iznennadila.Kada sam čuo prasak limenih duhača u drugom stavku Albenizovih španjolskih suita ... čovječe za što smo mi cijelo vrijeme uskračeni ,pa ovo je sasvim nešto novo.Bas dionice zvuče toliko prirodnije,napetije,bogatije zahvaljujući valjda silnim novim harmonicima koje je digitalija valjda progutala a o cimbalima,činjelama koji su ionako slabija strana CD-a mogu samo reći da su izrazito čistije,prozračnije,točnije i mnogostruko definiranije i po timbru i prostoru.

U srazu sa svojom vinil reinkarnacijom također je razlika uveliko nazočna.Vinil naime zvuči kao umanjena verzija tape-a i to u svakom pogledu; dinamičkom rasponu,prostoru,poletnosti,timbru naprosto kao da se ta silna pozornica puna tonova,boja,dinamičkih uzleta i praskova stisnula u nešto manju kuglu sa svim svojim ograničenjima.

Najžešća se borba tu vodila oko RR 176,4 x 24 HDCD snimaka sa svojom tape inačicom. RR je naime svoje digitalne snimke izvorno snimao sa takvom rezolucijom i uspredno tome na magnetofon pa u toj usporedbi nema nikakvog posredništva koje bi na bilo koji način umanjivalo kvalitetu bilo koje verzije osim možda što je master tape ipak samo prva kopija originala a ne sam original.Prva stvar koju uočite da tape zvuči 'drukčije'.Dali je to drukčije ujedno i bolje?
Svi koji su imali prilike a i ja bez puno dileme izjasnili su se u korist master tape snimke a i argumentacija je uvijek slična.Svodi se na prirodnost,nestanak izvjesne digitalne tvrdoće i hrapavosti i svodi se uglavnom na 'to je to'. To je napokon prirodni zvuk bez digitalije,elektronike ili bilo koje druge kemije.
Ako bi pokušao nekako rezimirati rekao bi da je master tape jasni pokaz kako smo ustvari daleko došli blizu savršenstva sa svime osim samog izvora gdje smo izgleda nepovratno zaglavili u jedinicama i nulama.Razlika je toliko očita i jasna da ostaje samo za pretpostaviti što bi se događalo da se i ova analogna tehnologija nastavila razvijati i usavršavati ovih proteklih 30-tak godina.
Na kraju nekoliko opaski:
Imali barem imalo nade da u budućnosti jedan od zastupljenijih medija bude master-tape ili bilo koji drugi magnetofonski vid slušanja.
Bojim se da ne. Sa samo veoma ograničenim brojem dobro sačuvanih master tape-ova koje su diskografske kuće voljne dati na presnimavanje ( uz neizbježno ruiniranje kvalitete mastera) ,uz astronomske cijene snimaka, uz magnetofone koji su sve rijeđi u dobrom stanju i sve teže dobavljivim dijelovima magnetofon sa master tape i dalje ostaje samo ezoterija.
Pošto po mome mišljenju presnimavanje CD-a ili ploča na traku i nema baš nekog smislenog opravdanja ostaje pitanje dali je magnetofon interesantan i vrijedan pažnje i ulaganja.
Predlažem da ga poslušaju i kupe oni koji imaju sustav u kojem master-tape uopće može pokazati sve svoje kvalitete, koji ne žale truda i novaca da nabave najbolju opremu i snimke,koji žele čuti što je najbolje.Za mene master tape bio je veliko otkriće i dokaz koliko se još može približiti absolutnom .Nažalost pokazuje i koliko je digitalija ipak možda korak u pogrešnom smjeru iako je gotovo sigurna budućnost.


Naravoučenije
No kako je jedan poznati guru hifi-a rekao : 'ako u budućnosti za 10-15 god. i bude audiofila oni će vjetajatno svi biti na cijevima i vinilu' a ja bi dodao 'ili na magnetofonu'.PS .
Nazvao me prijatelj da je umjesto Revox-a koji sam mu preporučio uzeo prekrasan 4-tračni Teac magnetofon jer mu se taj više sviđa.Isprva sam se ljutio jer je taj neupotrebljiv za tape-project ali me on razuvjeravao jer kaže da hoće malo snimati s CD-a i vinila uživati u pogledu na meg. Sjetio sam se na to svojih starih Grundiga,Akaia,Techniksa koje sam nekad imao. Dobro si učinio rekoh.
NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Retro audio
- Lenco L75 priča
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB
Forum: High-End
- Umro je Tatamata
Forum: CD i ostali mediji
- MP3 320 kpb/s vs flac čuje li se razlika?
Forum: Audiofil web
- Što bi s forumom?
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?

UPRAVO SE ČITA


NAD C315BEE
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Milan Rupić
Hi-Fi Show Budapest 2007
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Nikola Perić
Triangle Antal EX
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Milan Rupić
Dynaudio DM 2/10
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
PSB Syncrony TwoB
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu