Hi-Fi

pretraga  


Simaudio Moon CD 3.3 - Audiofil - feel the sound - CD player sa digitalnim ulazom

Simaudio Moon CD 3.3

Čitajući svjetsku specijaliziranu štampu, sve ćešće se na naslovnicama pojavljuju računala i digitalno analogni konvereteri kao izvori zvuka. Što samo po sebi nije loše jer nova tehnologija sa sobom donosi neke blagodati po put visokorezolutnih formata i jednostavnost pretraživanja po golemim kolekcijama glazbenih naslova ali prelazak na novi izvor nije uvijek tako jednostavan pogotovo ne za audiofila koji je svoju CD kolekciju godinama skupljao i tako postao vlasnikom stotina ako ne i tisuća albuma koje bi sada trebalo prebacivati iz jednog u drugi digitalni format. Što što već samo po sebi stvara nelagodu pri samoj pomisli koliko je vremena potrebno da bi se golema zbirka konvertirale a nakon toga ostaje brdo albuma u plastičnim kutijama koje osim što koštaju pravo malo bogatstvo, zauzimaju mjesto i više ne služe ničemu. Upravo tu uskače uređaj koji u jednom kućištu objedinjuje CD-player i DAC.Moon CD 3.3
Ukoliko ste čitali recenziju MOON 300D DAC uređaja mogli ste pročitati kako je Simaudio spretan u osluškuivanju bila tržišta i uvijek se nastoji prilagoditi kupcu, a kako su svjesni da se radi o zahtjevnim kupcima koji ne rado mijenjaju svoje sustave i prelaze na nove platforme iako te nove tehnologije imaju i svojih prednosti ali u uvodnom tekstu nabrojane mane su audiofilima dovoljan razlog za ne diranje pomno slaganih sustava samo zato da bi promijenili tehnologiju izvora zvuka. Mooon CD 3.3 zahvaljujući ideji konstruktora da uređaju ugrade S/PDIF ulaz te klasičanom CD playeru prošire mogućnost spajanjem vanjskih digitalnih uređaja pretvarajući ga tako u više zadaćni uređaj koji sada može reproducirati glazbu zapisanu na CD mediju u 16/44,1 kHz pa sve do 24/192 kHz sa vanjskog uređaja..Prednji panel uređaja na prvi pogled osim tipke input ničime neće odavati da se ovdje ne radi o klasičnom CD playeru. Tek sa stražne strane uz klasične RCA i XLR izlazne konekcije vidite i S/PDIF ulaz preko kojeg se spajaju ekterni uređaji. Za preslušavanje CD naslova koristi se vlastito razvijeni transport za čiju se mirnoću u radi brine M-Quattro amortizacijski materijal u obliku gela na kojem je transport zapravo ovješen te je tako maksimalno smanjen utjecaj vibracija u samom radu transporta. Nakon učitavanja digitalnog zapisa, signal se upsamplira na 24 bita / 44,1 kHz i proslijeđuje na konverziju BurrBrown PCM1798 DAC-u sposobnom za rad sa signalima od 24 bit/192 kHz i osmerostrukim oversampling-om koji je uz ograđen Alpha clock točnosti 25PPM, zapravo i srce samog uređaja dok se o jitteru se brine Simaudieva MOON Asynchronous Jitter Control unaprijeđena tehnologija prvi puta inplementirana sa ovim playerom a kojom se audio signal u potpunosti oslobađa jittera i distorzija.16 bit-a PROTIV 24 bita

No Krenimo s onim najbitnijim. Zanimljivo vidjeti kako se ponaša uređaj čijem je DAC-u osim samog bavljenja sa CD medijem, omogućeno da preko SPDIF ulaza prihvaća i vanjski digitalni signal. Upravo zato su za potrebe testiranja izabrani albumi koji su izašli u klasičnom CD formatu kao i u nekom visokorezolutnom i dobavljivi su za kupovinu i download preko internetskih stranica poput HD Tracks.Kao prvi izdvojili smo Buena Vista Social Club. Album je nastao 1997, zahvaljući suradnji Ry Cooder-a i tradicionalnih kubanskih muzičara unatoč preporuci vlade SAD-a da američki državljani ne putuju na Kubu. U vrijeme nastanka album je doživio nebrojene hvalospjeve što zbog autentične kubanske glazbe a što zbog kvalitete snimke po kojoj su Ry Cooder-ova izdanja poznata ali ovaj puta uz još jedan koliko slučajan toliko i namjeran dodatak. Naime, album je snimljen u kubanskom EGREM Studiu, čiji je prijašnji vlasnik bio RCA Records s malom napomenom sa se oprema u studiju nije mijenjala od pedesetih kada je i prestala suradnja sa matičnom kućom Tako da album ima poseban štih i kvalitetu zvuka u potpunosti različitu u odnosu na moderno (digitalno) producirane albume. Čime se opravdano nalazi u mnogobrojnim audiofilskim kolekcijama.
Moon CD 3.3 se u CD inačici snašao kao riba u vodi. Glazba je dinamički vjerno prenesena sa instrumentima u prirodnoj veličini ne ističući posebno jedan od drugog. Lijepo su prenešeni fino strukturirani detalji kroz cijelu pozornicu na kojoj se nalazi prilično glazbenika. Glas Ibrahim Ferrera koji je zahvaljujuči upravo ovom albumu stekao slavu, prenesen je sa šarmom i fino zaokružen stapajući se u cjelovitu priču ispričanu na kubanski način.
Album izdan u 24/96 kHz pod okriljem HD Tracks-a je od strane CD 3.3 odsviran u nešto toplijem maniru ali ne na uštrb detalja već jednostavno zvuči uhu ugodnije. Pozornica se lagano povukla iza zvučnika ali je zato i prostranija sa šire razmaknutim izvođaćima i više zraka među njima. Zapravo jedna nova, prirodnija dimenzija iste snimke.

Još jedno izdanje koje se smatra obaveznim u kolekciji je The Ray Brown Trio - Live At The Loa Summer Wind. Album koji je između ostalih izašaot na CD formatu a također je dobavljiv i u studijskom 24-88.2 formatu i kao takav dobavljiv preko HD Tracks-a.
Snimka je nastala tijekom nastupa 1988, u Santa Monici a kada se uživo snimaju glazbenici poput Ray Browna, jednog od najboljih jazz basista, Gene Harris na pianu i Jeff Hamiltona na bubnju, glazbeni ugođaj jednostavno ne može izostati. Sama snimka je toliko dobra da je dovoljno da već samo sa slušnom percepcijom doživite atmosferu i osjećaj prostora kojem je album nastao.
Sinergija među glazbenicima, sam glazbeni ugođaj i atmosfera su lijepo prenešeni kako u CD formatu, tako i u studijskom s tim da je kvalitetniji doživljaj i ovaj puta na strani visoko rezolutnog formata. Sve ono što je dobro na CD zapisu se još bolje doživi u visokoj rezoluciji. U bas dionicama se čuje više detalja, činele bolje istitravaju, dok je piano puno bolje opisan sa realnim proporcijama instrumenta.


SVE U 16 bit-a

Nakon preslušavanja monoštva CD / Hi Res naslova palo mi je na pamet da možda i nije najpoštenije uspoređivati klasični CD zapis sa 24 bitnim formatima jer jednostavno glazba snimljena u visokoj rezoluciji zvuči bolje i prirodnije. Uostalom za očekivati je to bude tako. Stoga sam uz pomoć Exact Audio Copy u poslijednjoj inačici (1.0 beta 2), slijedeći album iskopirao sa originalnog CD-a i konvertirao u flac iz jednostavnog razloga što će u većini slučajeva korisnici svoje kolekcije graditi u ovoj vrsti kompresije audio formata a da pri tome nemaju gubitaka.

Dakle, ECM-ovo izdanje The Astounding Eyes Of Rita, album iz 2009 godine a koji koji potpisuje tunižanski umjetnik Anouar Brahem uz pomoć Blaus Gesing, Björn Meyer i Khaled Yassine. Album je kombinacija elemenata jazza, istočnjačkog melosa i klasične glazbe. Izuzetno slušljiva i atmosferična glazba prepuna emocija koju ovaj kvartet prenosi na slušatelja omogućujući mu da u mislima zaplovi od Beiruta do Džibutia.

MOON CD 3.3 još jednom spremno prenosi sve te emocije zapisane na CD ploči uz prekrasno iscrtane detalje i velikom količinom zraka među glazbenicima, što također vrijedi i za flac verziju uz nešto topliji zvuk, uvjerljiviji bas i više detalja u niskim frekvencijama općenito.
Jedna i druga verzija je odsvirana besprijekorno sa tek minimalnim razlikama za koje može biti mnogo faktora. Od SPDIF kabela preko kojeg je spojeno računalo, zvučne kartice koja šalje signal ...

ZAKLJUČAK

Simaudio MOON CD3.3 je solidan proizvod koji će kupcu omogućiti mnogo više zabave i slušanja glazbe od običnog CD playera. Ideja konstruktora da DAC-u doda mogućnost spajanja vanjskih uređaja ovaj player svrstava u rijetke na tržištu koji posjeduju tu opciju a pogotovo u ovom cjenovnom razredu. Želite li lagano prijeći na nove digitalne formate a da se pri tome ne odreknete dugo skupljane kolekcije CD albuma, razmislite o ovom uređaju.INFO BOX

Simaudio Moon CD 3.3

Tehničke karakteristike:
Transport: vlastiti dizajn
DAC / Digital Filter BurrBrown PCM1798
Frekvencijski raspon 20Hz - 20kHz +0/-0.2dB
THD @ 1kHz, 0dBFS (A-weighted) < 0.001 %
Dinamički raspon > 116dB
Odnos signal šum > 115dB
Separacije kanala > 115dB
Jitter < 25 picosekundi RMS
Analogni izlaz 1 par RCA, 1 par XLR
Digitalni ulaz S/PDIF (RCA)
Digitalni izlaz S/PDIF (RCA)
Dobavljivo u crnom i srebrnom finišu
Masa: 8 kg
Dimenzije: 43 x 8.9 x 33.2 cm
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Kvaliteta izrade, digitalni ulaz koji prihvaća signal do 24/192 kHz, rezolucija, glazbena involviranost
moglo bi bolje
Ništa posebno

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- elektronske cijevi, gdje kupiti?
Forum: Audiofil web
- Što bi s forumom?
Forum: Audio komponente
- Topping, SMSL i ostale kineske kutijice
Forum: Audio komponente
- Minidisc, koristi li to netko još..?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: Audio komponente
- Ion

UPRAVO SE ČITA


NAD C325BEE
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Milan Rupić
Ayre CD CX-7e
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: Milan Rupić
IsoTek GII Solus / IsoTek Premium
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Mrežni filtar / Mrežni kabel
napisao: Milan Rupić
Nuforce IA7
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: žac
Simaudio Moon I-5.3
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Erden Radončić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu