Hi-Fi

pretraga  


Acoustic Preference Gracioso 1.0 - Audiofil - feel the sound - Zvučnik

Acoustic Preference Gracioso 1.0

Harmonija zvuka i dizajna
Acoustic Preference je malena obiteljska manufaktura locirana u Mariboru, u susjednoj nam Sloveniji, možda manje poznata široj javnosti, ali svakako poznatija članovima i simpatizerima Audiofil.net kluba koji je u više navrata posjećivala i sponzorirala. Utemeljili su je prije točno 10 godina, a i danas je zajedno vode dvije obitelji – Žnuderl i Tancer. Kako to obično i biva u obiteljskoj manufakturnoj proizvodnji, poslovi su precizno podijeljeni unutar radne zajednice, a i sve prednosti takvoga načina rada dolaze do izražaja kod finalnog proizvoda. Da nije riječ o samo još jednoj samograditeljskoj produkciji audio komponenti, već neusporedivo ozbiljnijem i višem nivou, pokazuje i službena distribucija na nekim od najzahtjevnijih tržišta svijeta kao što su npr. SAD, Velika Britanija i Nizozemska. To je doista golemi uspjeh i potvrda kvalitete, posebno u današnja iznimno zahtjevna i općenito recesijska vremena. Prethodno su njihovom ponudom prevladavale elektroničke komponente (isticala su se hvaljena integrirana pojačala iz Bravura linije) te razne vrste audio kabela, da bi se danas u fokusu nalazili zvučnici. Trenutno su u katalogu 3 modela: referentni samostojeći Maestoso 2.0 model, također samostojeći Gracioso 2.0, te konačno „standmount“ Gracioso 1.0 koji nam je i stigao na test.

PROBRANI SASTOJCI

Radi se o klasičnom dvostaznom ustroju sa bas-refleksnim tunelom koji završava na gornjem dijelu stražnje ploče. Kada smo već početak tehničkog opisa započeli stražnjom pločom kabineta, treba kazati da njezin donji dio nastanjuju WBT terminali visoke kvalitete predviđeni za prihvat standardiziranih konektora (banane, vilice) ili ogoljenih žica zvučničkih kabela, i to u Bi-Wire ili Bi-Amp konfiguraciji. Odabir zvučničkih jedinica pao je na 28-milimetarski aluminijski visokotonac meke kupole iz Elite serije tvrtke Morel i 160-milimetarski mid/bas također iz Morel produkcije. Riječ je o pomno odabranim jedinicama željenih i prilagođenih karakteristika, te visoke kvalitete što potvrđuju i njihovi vrhunski elementi (Hexatech zavojnice, trostruki magnetni sustav, masivne aluminijske košare, itd.). Rez skretnice postavljen je na 2200 Hz i drugog je reda (12 dB / oct, Linkwitz-Riley). Konstrukcija skretnice je po načelu minimalistička uz najbolje moguće dijelove – Mundorf zračne zavojnice od 99,999% čistog OFC bakra sa polipropilenskom izolacijom i Mundorf High-End Audio Grade MKP kondenzatori tolerancije svega 0,5%. Da je pažnja posvećena i najmanjem detalju, te da pri tome nije bilo mjesta kompromisu, pokazuje i srebrno interno ožičenje sa teflonskim dielektrikom. Od tehničkih podataka istaći ćemo još nominalnu impedanciju od 8 Ohma (prema mjerenjima vrlo stabilnu i bez strmih padova, što se potvrdilo i u praksi proširujući izbor potencijalnih partnerskih pojačala), (relativno nisku) osjetljivost 88 dB / 1W / 1m, te deklarirani frekvencijski odziv od 50 Hz do 20 kHz.
Kabineti i njihov finiš priča su za sebe. Iako su neupitno jedinstveni, na prvi pogled će Vas zavesti manirom nekih od najuspješnijih i najpoznatijih talijanskih škola dizajna zvučnika, što je nedvojbeno veliki kompliment. Završna obrada također je vrhunska. Svaki kabinet Gracioso 1.0 sastvaljen je od ukupno 36 ploča odabranog, punog orahovog drveta koje je osim svojih fizičkih karakteristika izabrano i zato što im u konačnici daje dozu bezvremešnosti, otmjenosti i prestiža. Svaka od tih ploča posjeduje drugu rezonantnu frekvenciju. Međusobno zalijepljene i povezane u cjelinu zvučničke kutije, čine ju nerezonantnom, odnosno interne se rezonancije anuliraju principom samoponištavanja. Istovremeno su u konstrukciji izbjegnute paralelne interne stranice, pri čemu su unutrašnjost donje i gornje ploče dodatno tretirane kako bi se postigla maksimalno kontrolirana akustička svojstva kabineta. Prekrasan skulpturalni dizajn koji se podjednako uspješno uklapa kako u moderne tako i u tradicionalne interijere – samo je bonus, šlag na torti i u končnici je potpuno sinergiziran sa fizikalnim i akustičkim zahtjevima. Finalni sjaj i živost organskih boja orahova drveta postignut je presvlakom od voska na potpuno prirodnoj bazi i u isto tako pedantnom prirodnom procesu nanošenja, a dostupni su finiši u nešto svjetlijem – crvenkasto/smeđem Europskom orahu ili tamnije smeđem Američkom orahu. Sve prednosti manufakturne proizvodnje i ručnoga rada tu itekako dolaze do izražaja. Koliko su uvjerljivi ukazuje i podatak da svaki Gracioso 1.0 kabinet teži respektabilnih 12,6 kg, uz dimenzije 260 x 365 x 360 mm (Š x D x V). Za potpuni zvučni ali i vizualni dojam, dostupni su i originalni stalci, također impresivno uvjerljive mase od 18,6 kg po komadu.

USTRAJNA OSOBNOST

Kako je tvrtka orjentirana isključivo proizvodnji audiofilskih komponenti najviše ili tzv. High-End klase, sam proizvodni proces zahtjeva značajniji vremenski period. On ponajprije podrazumijeva dovođenje zamišljenog projekta do nivoa prototipa željenih performansi. Potom slijedi razdoblje kritičnog slušanja i testiranja u kojemu se obično čine sitne intervencije i fino ugađanje proizvoda. Posljednja faza provjere sastoji se od slušnih testova sa publikom „izvana“ i to u različitim sustavima, što znači da se tada zvučnici, pa tako i Gracioso 1.0 isprobavaju u kombinacijama sa različitim pojačalima i izvorima zvuka. Ukoliko sve prođe prema očekivanjima, dotjeruju se završni detalji, dokumentacija i pakiranje. Upravo u tome, ukratko opisanom standardiziranom proizvodnom procesu tvrtke, ponovo se mogu sagledati i prepoznati sve prednosti male manufakturne proizvodnje u odnosu na masovnu serijsku proizvodnju, posebno kada je u pitanju High-End kategorija (audio) proizvoda. Upravo zbog toga, kako bi zadržali postojeći visoki stupanj kvalitete i njezinu praktično individualnu kontrolu u svim fazama, Acoustic Preference ne pristaje na masovnu produkciju, već je ona strogo kontrolirana i limitirana gabaritima raspoloživih kapaciteta. Osim toga, istiću kako ne žele izgubiti svoju prepoznatljivu osobnost koja se ogleda i u mogućnosti kontakta sa članovima proizvodnog tima. Naime, njihov im ustroj omogučuje izravan kontakt sa (potencijalnim) kupcima ali i samim proizvodima, a kompletan proizvodni proces, od početka do kraja, potpuno je u njihovim rukama. I na kraju ovog kraćeg predstavljanja, prije esencijalnih slušnih impresija, ali nikako manje važno, treba istaći da je Acoustic Preference nastao od ljudi čija je strast (živa) glazba i posljedično razvoj vrhunskih audio komponenti za njihovu vjernu reprodukciju. Pri susretu sa krajnjim proizvodom kakav je i predmet našega testa, to se itekako osjeti.GRACIOZNA GLAZBENA POZORNICA

Grandiozna zvučna slika prva je stvar koja privuče pažnju prilikom slušne ekspertize. Posebno po svojoj širini i dubini, te nešto rezerviranijoj visinskoj perspektivi. Iako takva projekcija zvučne slike nije neuobičajena za „standmount“ zvučnike, pogotovo one visoke klase, Gracioso 1.0 reprezentativan su primjer kada se ona prostire izvan gabarita same prostorije u kojoj su smješteni. U sobi od gotovo 25 kvadrata (4,5 m X 5,5 m; Š x D), sa zvučnicima pozicioniranim na nekih otprilike 1,25 m od stražnjega i 0,75 m od bočnih zidova, zvučna je slika naročito po širini ali i dubini probijala fizičke gabarite prostorije, tj. njezine zidove, projecirajući doista impresivno veliku glazbenu pozornicu, ako ne najveću onda zasigurno jednu od najvećih među zvučnicima koje smo imali prilike testirati. Osim veličine i raspored elemenata unutar nje je zavidno precizan, čak i sa velikim simfonijskim orkestrima, pojačavajući dojam njezine ukupne gracioznosti, a i zvučnici praktično fizički iščezavaju ne sputavajući je u kreiranju sadržajne holografske strukture. Svakako treba istaći da kako bi se izvukao maksimalan potencijal iz toga, definitivno najjaćeg aduta Gracioso 1.0 zvučnika, neophodno se malo poigrati sa njihovim smještajem. Kao polazište može se uzeti udaljenost 1 m od stražnjega i minimalno 0,5 m od bočnih zidova, a mi smo optimum pronašli na prethodno navedenoj poziciji. Postavljanje na originalne stalke također je nezaobilazna preporuka, ne samo zbog vizualne integracije, već i radi optimalnog smještaja, naročito po visini. Podesivi šiljci na njihovom podnožju omogućuju fino podešavanje a integrirani podlošci štite parketske ili druge osjetljive podloge od potencijalnih oštećenja, dok plivajući samopodešavajući podložni ležaji osiguravaju propisan i stabilan kontakt zvučnika i stalaka.Osim zvučne slike, dominira i opći dojam velikog zvuka. Iako soba u kojoj su Gracioso 1.0 bili testirani nije niti mala ali niti velika, rekli bi „zlatna sredina“ kada je naše podneblje u pitanju, zvuk je bez i najmanjih poteškoća ispunjavao njezin kompletan volumen. Praktično je bio primjereniji samostojećim zvučnicima što ukazuje da im odgovara udomljavanje u prostorijama nešto većih gabarita. Poglavito je to dolazilo do izražaja sa reprodukcijom glazbenih materijala velikog simfonijskog orkestra gdje su Gracioso 1.0, unatoč svim limitima „standmount“ konstrukcija u odnosu na taj žanr, uspjevali vjerodostojno prenijeti snagu i veličinu tako zahtjevnog izvođačkog korpusa. Dojam je prisnažio i masivan bas, koji nije bio impresivno dubok – što se i ne očekuje od ovako ustrojenih zvučnika, ali je bio nešto izraženiji u svojem gornjem dijelu. Zapravo, na pojedinim bi snimkama i na nešto većim glasnoćama znao se i pomalo nekontrolirano „zaigrati“ u interakciji sa frekvencijskim modovima sobe. U većim i akustički bolje tretiranim prostorijama, to bi se zasigurno izbjeglo.
Kada govorimo o karakteru zvuka, Gracioso 1.0 definitivno ulaze u kategoriju onih gdje prevladava tamnija strana. Često pod ruku s time ide i toplije definiran zvuk, međutim ovoga puta to nije slučaj jer je zadržana neutralnost. Na to ukazuje timbralna ispravnost kako gudačkih tako i limenih puhačkih instrumenata. Njihova je boja imala prirodnu teksturu, a dojam realističnosti potkrepljivao je reverb kakvog susrećemo u koncertnim dvoranama. Ipak, mikrodinamička struktura i rezolucija nisu bili na najvišem nivou za potpuni organski doživljaj što se moglo intenzivnije zamjetiti prilikom reprodukcije visokorazlučivih HRx naslova iz Reference Recordings kataloga. Makrodinamika je pak bila primjerena zvučničkim kutijama te zapremine, iako se pri brzim i zahtjevnim tranzijentima znao narušiti raspored, balans i kompaktnost, posebno na većim glasnoćama.PERSONALITY

Unatoč spomenutom tamnijem karakteru zvuka, nisu se pojavljivali niti najmanji znakovi nazalnosti i/ili zamora, već naprotiv – Gracioso 1.0 spontano su involvirali slušatelja u glazbeni doživljaj. Pri tome je uvijek forma bivala predpostavljena sadržaju, odnosno cjelina glazbenog djela važnija od njegovih elementarnih sastojaka. I tu dolazimo do odgovora kome će se svidjeti ovi zvučnici. Definitivno to neće biti poklonici brzog i klinički čistog zvuka sa istaknutim detaljima. Ljubitelji velikih orkestralnih formi također ne. Gracioso 1.0 posebni su zvučnici namijenjeni posebnom soju audiofila – onima koji traže harmoniju zvuka i dizajna, a pri tome se ne osvrću na pokoji skriveni detaljčić. Iako im generalno ne možemo uputiti neku ozbiljniju zamjerku, osim eventualno nešto skromnije rezolucije i dinamike u kontekstu pripadajuće klase, ipak im za maksimalnu ocjenu i bezrezervnu preporuku nedostaje „ono nešto“ više glazbene magije kada je reprodukcija zvuka u pitanju, a naročiti kada u ukupan dojam uključimo i njihovu cijenu.
U pripadajućem cjenovnom razredu izbor provjereno kvalitetnih zvučnika doista je poprilično velik, i to ne samo „standmount“ več i vrlo ozbiljnih samostojećih modela. Stoga su osobne preference ključne u kojemu će smjeru krenuti konačni odabir. Iako je cijena Acoustic Preference Gracioso 1.0 zvučnika u konačnici prilično visoka ali i opravdana u ranijem tekstu opisanom manufakturnom proizvodnjom, ne dvojimo da će oni pronaći put do audiofila čija osobnost zahtjeva isto tako kompatibilna rješenja. Naravno, i onih koji si to mogu pruštiti.INFO BOX

Acoustic Preference Gracioso 1.0 „standmount“ zvučnici
Ustroj: Dvostazni, bas-refleks
Skretnica: 2200 Hz, 12 dB / oct, LKR
Impedancija: 8 Ohma
Frekvencijski raspon: 50 Hz – 20 kHz
Osjetljivost: 88 dB, 1 W, 1 m
Dimenzije: 260 x 365 x 360 mm (Š x D x V)
Masa: 31,2 kg / kom sa originalnim stalkom
Finiš: Crvenkasto-smeđi europski orah i tamno-smeđi američki orah
Cijena: 4.800,00 Eur + 1.000,00 stalci

Ustupio:
Acoustic Preference d.o.o
Adamičeva 41, 2000 Maribor, Slovenija-EU
www.acoustic-preference.com
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 95%

Cijena / kvaliteta: 95%

Ukupno: 97%


pozitivno
Velika i graciozna zvučna slika, punoća zvuka ravnopravna samostojećim konstrukcijama, neutralnost i timbralna ispravnost, unikatan dizajn i kvaliteta izrade
moglo bi bolje
Nedostatak rezolucije i mikrodinamike za klasu, tamniji karakter zvuka, jaka konkurencija izvrsnih i renomiranih modela u pripadajućem cjenovnom razredu

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- elektronske cijevi, gdje kupiti?
Forum: Audiofil web
- Što bi s forumom?
Forum: Audio komponente
- Topping, SMSL i ostale kineske kutijice
Forum: Audio komponente
- Minidisc, koristi li to netko još..?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: Audio komponente
- Ion

UPRAVO SE ČITA


B&W 685
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: žac
Music Hall CD 25.2
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: Milan Rupić
Multimedia Hifi Show Ljubljana 2007
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Mario Horvatić
Top Audio & Video Show - Milano 2007
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Daniel Modrić
Zagreb Audio Video Show 2007
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: žac

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu