Hi-Fi

pretraga  


Kuzma - 30 godina na vrhu - Audiofil - feel the sound - Događaji, Reportaža

Kuzma - 30 godina na vrhu

Zamislite situaciju da Svijet napušta zastarjelu tehnologiju jer se, najavljena s najvećom mogućom pompom, pojavila nova, savršenija i bolja… A čovjek, čvrsto vjerujući da stara tehnologija nije dovedena do savršenstva i da, samim tim, ima mjesta inovacijama i poboljšanjima, osnuje tvrtku koja ne samo da preživi, već postane jedna od vodećih u svom području zbog vrhunske kakvoće, inovativnosti i preživi 30 godina. Siguran sam da biste takvu osobu nazvali luđakom koji živi u prošlosti i da će, ne shvaćajući da su došla neka nova vremena sigurno propasti.Da skratimo, radi se o slovenskoj kompaniji Kuzma i genijalnom osnivaču i vlasniku Francu Kuzmi, koji je zahvaljujući tvrdoglavosti, dalekovidnosti i ponajprije nevjerojatnoj inovativnosti započeo svoj trnoviti put davne 1982. godine, godine kad su se pojavili kompakt diskovi!

Kako se povijest ponavlja, tako su se i gramofoni opet omasovili, što zahvaljujući pomodarstvu, ili možda ipak shvaćanju da su cijelo vrijeme crne ploče vjernije i prirodnije reproducirale glazbene zapise.

Zagreb je uvijek bio otvoren, dobronamjeran grad koji je znao nagraditi izvrsnost i kakvoću a pokuditi bahatost i aroganciju. Mnogi žitelji drugih krajeva bivše države postigli su svoje prve uspjehe u Zagrebu, a kad su pokazali veliko i toplo srce, podijelili osjećaje, znanje i iskustvo bili su nagrađeni vječnim simpatijama i neraskidivim prijateljstvom.I Franc Kuzma (www.kuzma.si) imao je promociju svog gramofona u Zagrebu, u maloj dvorani teatra ITD prije trideset godina. Taj momak, pun novih ideja i promišljanja, obrazovani strojar i zaljubljenik u glazbu, imao je petlje i realizirati ih. Mala ali žestoka zagrebačka audiofilska scena slušala je Kuzmine gramofone, razmjenjivala iskustva, analizirala i u diskusiji s tvorcem stremila boljim rezultatima. Tada počinje veliko prijateljstvo između Kuzme i Zagreba koje traje još i danas. Susreti su se prorijedili, ali intenzitet diskusija, razmjene mišljenja i ideja ostao je isti. Svi smo još uvijek zaigrani dječaci koji se vesele promjenama na bolje u kojima jedni drugima možemo pomoći.

Kompanija Kuzma d.o.o. je krenula s radom 1982. godine a prvi gramofon Stabi koristio se s ručicama drugih proizvođača. Nasljednik prvoga gramofona, Stabi 2, pojavio se par godina kasnije, a neposredno zatim stigla je i ručica Stogi. Na našu veliku sreću, potrazi za gramofonom i ručicom došao je kraj, jer su Kuzma proizvodi bili akustički i mehanički izvrsni i relativno dostupni. U godinama koje su sljedile, Kuzma je u više navrata realizirao mnoga unaprjeđenja koja su drastično popravila mehanička i akustička svojstva kombinacije: okrugli pogonski remen zamijenjen je plosnatim, dodano je vanjsko napajanje kontrolirano kvarcnim oscilatorom, novi samocentrirajući ležaj, bolji ležajevi i unutarnje ožičenje ručice kvalitetnijim žicama itd.Stabi i Stogi krenuli su u osvajanje svijeta iz Njemačke i Velike Britanije. HiFi News and RR testirao je ručicu, a vrlo pohvalna recenzija Martina Colomsa objavljena1985. godine zainteresirala je svijet za mladu perspektivnu kompaniju i njene proizvode. Godinu kasnije i Stabi je vrlo dobro prošao na testiranjima u mnogim tiskovinama. Slijedila je ručica Stogi Reference s konusnom cijevi, boljim ležajima i ožičenjem.

Paralelno s radom na popravljanju postojećih proizvoda, razvijali su se i novi, pa je 1990. promoviran Stabi Reference, gramofon izrađen sendvič tehnologijom aluminijskih ploča i akrilnog stakla. Pogon je remenski s dva motora i vanjskim napajanjem, a prigušenje opruga ovjesa izvedeno je jedinstvenim kupkama silikonskog ulja.
Nakon uspjeha Reference serije, istraživanja su usmjerena ka dizajniranju minimalističkog gramofona, ogoljenog do krajnjih granica ali još uvijek vrhunskih akustičkih svojstava. Rezultat je Stabi S i, slična po konceptu, ručica Stogi S, unipivot dizajna nastala godinu kasnije. Zajedno Čine sjajnu kombinaciju s odnosom cijena/kvaliteta daleko boljim od konkurencijeStabi XL ugledao je svjetlo dana kao ultimativni gramofon velike mase, uz jedinstveni dizajn, lakoĆu upravljanja i moguĆnost korekcije vertikalnog kuta nalijeganja ručice tijekom sviranja. Proizvodnja Stabi 2 ugašena je i danas su u ponudi četiri gramofona u raznim inaČicama: Stabi S, Stabi Reference, Stabi XL i najnoviji Stabi M.Franc Kuzma ne bi bio to što jest da se nije uhvatio u koštac s dizajnom na kojem su mnogi polomili zube - tangencijalnom ručicom. Logično, jer narezivanje ploče (cutting) obavlja se rezačem koji putuje tangencijalno u odnosu na ploču, pa bi ručica s takvim gibanjem trebala vjernije i točnije Čitati zapise s vinila. Nakon porođajnih muka, proizvedena je ručica Airline, izvrsno prihvaĆena i sjajno ocijenjena od razmažene svjetske High-End populacije.

<" >

Razvijena je i promovirana ručica 313 (efektivne duljine 313 mm) a nakon nje i 313VTA ručica s moguĆnošĆu podešavanja vertikalnog kuta nalijeganja tijekom rada. Posebnost je ove ručice što se montira na isto mjesto kao i 9 inčna, dakle nema potrebe za novom pločicom.

<" >


Nakon višegodišnjeg promišljanja Kuzma je osmislio i revolucionarnu ručku 4Point, koja svojim konstrukcijom postavlja sasvim nova, do tada nepoznata rješenja. Recenzenti tvrde da je to vjerojatno najbolja gramofonska ručica današnjice.Godine 2010. Kuzma seli u novi prostor od 400 m četvornih gdje u primjerenijim uvjetima rade četiri zaposlenika. Kuzma sve više radi na osmišljavanju, razvoju i konstrukciji novih proizvoda, a proizvodnju povjerava mladom nasljedniku.Nemiran duh, veliko iskustvo i težnja ka savršenstvom, rezultirali su novim gramofonom revolucionarne koncepcije, ovjesa i pogona - rođen je Stabi M. Kako tvrde za sada malobrojni recenzenti, kombinacija Stabi M / 4Point reproducira glazbu s vinila najbliže master trakama. Takav kompliment gramofonskoj kombinaciji do danas nije zabilježen.
Od Kuzme nismo oČekivali ništa manje.
Kuzma, sretan Vam 30. rođendan!
NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Audio komponente
- Uvoz komponente iz japana
Forum: Retro audio
- Dual CV1150
Forum: Računala i audio
- Deezer na TV
Forum: Predstavite se
- pozdrav
Forum: Retro audio
- Lenco L75 priča

UPRAVO SE ČITA


Dynaudio Focus 140
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Erden Radončić
Focal Electra 1027 Be
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Zoran Botić
PMC TB2+
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: žac
Cambridge Audio Azur 340A + 340C + Pacific analog
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo & CD player & Interkonekt
napisao: Vlado Tomašević
HES Budapest 2005
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Predrag Tubić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu