Hi-Fi

pretraga  


HAD AudioLAB Breeze P1 - Audiofil - feel the sound - Gramofonsko pretpojačalo

HAD AudioLAB Breeze P1

CIJEVNI LAHOR

Posljednjih nekoliko godina sve se češće susrećemo s cijevnim audio komponentama koje potpisuje domaća HAD AudioLAB manufaktura iz Bjelovara. Dojmovi i komentari su izuzetno pozitivni. Stoga smo se sa zadovoljstvom prihvatili testiranja njihovog Breeze P1 gramofonskog pretpojačala.Proizvod „Made in Croatia“

Već je prvi susret s uređajem, odnosno njegovom ozbiljnom drvenom ambalažom s ručkama (kao da su u njoj spremljene otmjene butelje nekog vrhunskog vina) pa potom i njim samim nedvosmisleno ukazao kako se radi o pravom proizvodu a ne nekoj „DIY“ konstrukciji koja se želi promovirati kao gotov proizvod, često i zbog subjektivne naklonosti prema uradcima iz vlastitog dvorišta. Pri tome nikako ne želim omalovažiti „DIY“ scenu već samo povući crtu između nečega što je proizvod i nečega što to nije kada su (domaće) audio recenzije u pitanju. A Breeze P1 definitivno je ozbiljan gotov proizvod u pravom smislu te riječi. Kao uostalom i drugi HAD AudioLAB modeli s kojima sam se imao prilike susresti. A upravo to potvrđuje kako sjajne konstruktore i dizajnere imamo na domaćoj sceni, što smo doduše znali i prije, samo što vrlo rijetko koji od njih ustraje u tome da ponude doista kompletan i pravi proizvod. I zbog toga već u startu veliki plus i palac gore HAD AudioLAB ekipi!

Dakle, Breeze P1 je cijevno gramofonsko pretpojačalo namijenjeno uparivanju s MM zvučnicama i onim MC visokog izlaznog napona. Koristi četiri ECC 88 (6DJ8) cijevi (u opremi su i dvije rezervne) i jednu 6C5S kao ispravljačicu. Tijekom godina razvoja, konstruktor i vlasnik tvrtke g. Dražen Markešić odlučio se za određena rješenja koja su mu se pokazala kao najbolja kada je u pitanju RIAA ekvilizacija i pretpojačanje audio signala koji dolazi iz gramofonske zvučnice, a u skladu s filozofijom da u svoje proizvode implementira što je više moguće vlastitih dizajnerskih solucija i metoda. Pa tako konstrukcija bez povratne sprege, pasivna RIAA korekcija, regulacija napona pasivnom prigušnicom uz još koju specifičnost u kombinaciji s probranim kvalitetnim elementima rezultiraju praktično bešumnom prezentacijom. O brumu da i ne govorimo. Čak kada se potenciometar za glasnoću na linijskom pojačalu dobrano odvrne (bez dolaznog audio signala iz zvučnice), šum je iznimno nizak, posebno imajući u vidu da se radi o cijevnom gramofonskom stupnju. Taj se šum dodatno reducira ako se ispravno primjeni uzemljenje uređaja putem za to predviđenog konektora na poleđini Breeze P1 što toplo preporučujem iskušati. Uz standardni par izlaznih RCA konektora na raspolaganju su i dva para ulaznih čiji odabir definira hoćete li koristiti ulazni otpor od 47 kOhma ili ne. Zanimljiv je i GAIN prekidač s dvije pozicije – Dynamic i Classic, a koji određuje pojačanje. Classic donosi 38 dB, a Dynamic 45 dB. Ako to partnerska zvučnica podržava, svakako preporučujem potonji (Dynamic) odabir. S obzirom na to da se ipak ovdje radi o delikatnom uređaju što svaki vlasnik gramofona jako dobro zna, mislim da bi korisničke upute dobro došle. No njih nema, a nema ih niti na službenim web stranicama tvrtke. I to bi zapravo bio jedini ozbiljan prigovor proizvođaču. Na kraju tehničkog opisa spomenuo bih i strujni euro konektor koji omogućuje eksperimentiranje različitim strujnim kabelima.Posebno moram istaći dizajn uređaja koji je u maniri ponajljepših talijanskih eksponata. Skladna i doista lijepa kombinacija metala i drveta, pri čemu se finiš drvene površine može birati, vizualno plijeni. Završna je obrada također na najvišem nivou, bez i najmanjih piknica, anomalija i nedorečenosti. Gotovo za ne povjerovati s obzirom na doista pristupačnu cijenu uređaja. Još jedan dokaz da se i u Hrvatskoj može napraviti (audio) proizvod visoke kvalitete i konkurentne cijene. Nisam nikada posebno inzistirao na estetici, ali zaista je lijepo bilo vidjeti Breeze P1 na polici u slušaonici. Titulu najljepše komponente u njoj uvjerljivo je odnio.


Glazbeni fluid

Prilikom slušnog testa korišten je VPI Scout gramofon s JMW-9 Signature ručkom i Ortofon 2M-Black zvučnicom. Nakon nezaobilaznog procesa početnog usviravanja (na test je stigao potpuno novi uređaj) Breeze P1 pokazao je svoje brojne vrline. Jedna od najjačih svakako mu je prekrasno srednjetonsko područje, umiljato, uglađeno, fluidno, bogate harmoničke teksture i timbralno ispravno. I s gudačima, i s limenim puhaćim instrumentima, kao i vokalima cijevi su iskazale svoju poslovičnu zavodljivost, ali uz mora se istaći timbralnu točnost, bez upada u zamku milozvučne eufoničnosti i sirupastosti koja se često zna susresti kod cijevnih uređaja posebno onih pristupačnije cijene. Strune violine jednostavno su plijenile svojom mekoćom ali i prirodnošću, kao i zvuk trube. Na to se nadovezivala i sjajna zvučna slika. Opipljiva, bogato ispunjena i korektno projicirana u sve tri dimenzije, bez artificijelnog predimenzioniranja u bilo kojem smjeru.

Visokotonsko područje nešto je zagasitije i tamnije, poglavito u ekstremu. Detalja ne nedostaje samo što ne iskaču u prvi plan. S druge strane uglađeni karakter upotpunjuje voluminozan, ali mekan i sugestivan bas. Iako nije reprezentativni primjer kontrole i definicije, nekakav ozbiljniji prigovor ipak mu se ne može uputiti. Posebno ne u pogledu cjenovne klase kojoj pripada ovaj uređaj. Generalno mi se Breeze P1 potencijalno čini dobrim partnerom za nešto sonično otvorenije audio sustave, kao i zvučnice takvog karaktera.Dinamika je još jedan jaki adut ovog gramofonskog pretpojačala. Zapravo me ugodno iznenadila. Poglavito na makro planu. Big band je zvučao doista izvrsno, uvjerljivo i moćno. Zaista sam uživao u njemu i mojim omiljenim numerama. Kako je vrijeme odmicalo sve sam manje posezao za svojim blokom i olovkom kako ne bi propustio zabilježiti neki dojam koji ću potom prenijeti u svojoj recenziji, a sve sam više uživao u glazbi. Strana ploče brzo bi završila, ajde sada ovu, pa daj još ovu, ..., itd. I to je vjerojatno i najbolja preporuka za Breeze P1.


I mi konja za trku imamo ...

Oni koji me bolje poznaju i prate moje recenzije znaju da nisam baš neki poklonik cijevnih audio uređaja. Cijenim ih, poštujem, ali moram iskreno priznati da mi baš i nisu prvi izbor. O tome možda nekom drugom prilikom jer ova recenzija nije niti mjesto niti vrijeme za to. No, uvijek se trudim situaciju sagledati maksimalno koliko je to moguće objektivno i ne dijeliti audio uređaje na cijevne i tranzistorske jer vrhunskih ima u oba tabora. Uostalom izvrsno npr. pojačalo je izvrsno pojačalo bez obzira bilo tranzistorskog ili cijevnog ustroja. A Breeze P1 upravo je jedno takvo gramofonsko pretpojačalo. Što sam ga više slušao to mi se sve više i više sviđalo. Nije lako za traženu cijenu od 649 Eura pronaći konkurenta u ovoj kategoriji uređaja a da objedini izvrsne performanse, prekrasan dizajn, vrhunsku izradu, bogatu opremljenost i u svakom pogledu definiciju visoko kvalitetnog HiFi proizvoda. A još je i „Made in Croatia“! Doista se ne sjećam kada mi se neki cijevni uređaj ovako uvukao pod kožu ...
NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC
Forum: Vinyl
- Zadnji LPi koje ste kupili/dobili/ukrali

UPRAVO SE ČITA


Studio Lab SLB 202.2
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: žac
NAD 720BEE
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Stereo Receiver
napisao: Milan Rupić
Bryston BP26DA & 4B SST C
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Predpojačalo i pojačalo snage
napisao: Milan Rupić
Fiite Elemente - Ceraball
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Antirezonantne podloške
napisao: Milan Rupić
Energy C-300
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu