Hi-Fi

pretraga  


Audio sustav s balansiranom vezom - Audiofil - feel the sound - Opis Uređaja

Audio sustav s balansiranom vezom

Od kada postoji klasičan stereo sustav konstruktori su tražili najoptimalnija rješenja za međusobno povezivanje audio komponenti kako bi dobili i najoptimalniji(najvjerniji) zvuk. Da bi se postigla sinergija s balansiranim ustrojem veom važno je da izvor zvuka kao što je cd reproduktor te pojačalo bilo da je integrirano ili separatna kombinacija ima u sebi balansirani ustroj. Za takvo povezivanje potreban je i poseban balansirani vod(XLR), sam balansirani kabel prenosi 3 signala, plus, minus, zemlja.
Uređaji koji imaju i balansirani ustroj nisu rijetkost na tržištu ali su zbog posebnosti same izrade dosta skuplji od standardnih uređaja bilo koje vrste. Najpoznatiji predstavnici koji preferiraju balansirani ustroj svojih uređaja su: Balanced Audio Technology, Krell ,Classe, Mcintosh, Meridian, Mark Levinson, Adcom, Vincent, Pass….

ADCOM GCD-750 (HDCD)
Sam cd reproduktor je nastao kao unaprijeđena baza poznatih GDA-600 i GDA-700 D/A pretvaraća. Uključivanjem poznatog Pacific Microsonic PMD-100 digitalnog filtera s HDCD dekoderom te 2 para 20bitnih Burr-Brown D/A pretvaraća za kvalitetno digitalno procesiranje i oversampling dobio se uređaj koji plijeni pažnju svojom muzikalnošću i vjernom reprodukcijom bilo kojeg glazbenog zapisa. Osim navedenih digitalnih ugradbenih elemenata sam uređaj je koncipiran kao dual mono koji posjeduje separatne transformatore za digitalnu i analognu sekciju. GCD-750 posjeduje balansiranu vezu (XLR) i single ended (RCA) vezu, tu je i digitalni koaksijalni ulaz za mogučnost korištenja uređaja kao samog D/A pretvaraća. Za izlazni stupanj u njemu se koriste MOSFET tranzistori poznati kao vrhunski audiofilski ugradbeni elementi.

VAN DEN HUL / THE SECOND (XLR)
Nakon velikog uspjeha poznatog interkonekta The First nastala je balansirana verzija istog pod nazivom SECOND.
The Second je nastao 1993 godine. Dva centralna vodića koji se nalaze u njemu se sastoje od istih grupa LSC (Linear Structured Carbon), svaka grupa se sastoji od 12,000 karbonskih vlakana. Specijalno tretirana vlakna štite sam kabel od vanjskih utjecaja, gdje osim toga je kapacitet stabilan i nizak. U samom kabelu su četverostruko ekranizirane dvije jezgre. Sam kabel je dobavljiv u tri verzije,kao single ended (RCA) i kao balansirani(XLR),te kao digitalni AES-EBU.

VINCENT SV-238
Integrirano pojačalo novije generacije od ove godine nalazi se i na našem tržištu.
Samo pojačalo u sebi ima također balansirani ustroj, ugradbeni elementi su najviše klase iz produkcije Toshiba. Specifikacija je impresivna :
2x200 Watt / 8ohm RMS
2x400 Watt / 4ohm RMS
2x700 Watt / 2ohm RMS, 2x60 Watt/ 8ohm RMS Class A
20Hz - 22kHz , S/N >96 db , Ulazna osjetljivost 250mV , 430x180x540mm , 35kg
5 linijskih ulaza (RCA), 1 balansirani ulaz(XLR), 1 linijski izlaz(RCA), 1 balansirani izlaz(XLR), uključivanje/isključivanje uzemljenja.
Sam uređaj ne posjeduje nikakve tonske kontrole.

ZVUK
Nakon dugotrajnog usviravanja u balansiranom modu krenulo se na zvučni test ovog sustava.
Album Franka Sinatre - New York New York bio je prava prigoda da se vidi kakvo je srednjotonsko područje u ovom sustavu.
Poznati hitovi kao što su MOON RIVER,MY WAY, STRANGERS IN THE NIGHT, THATS LIFE, THE GIRL FROM IPANEMA samo su ispunili očekivanja vašeg recenzenta. Glas samog Sinatre je bio prepoznatljiv u svakom trenutku,moglo se osjetiti njegovo kretanje po pozornici,te pogledavanje po publici. Zvuk svakog instrumenta u Orkestru koji ga je pratio imao je svoj prepoznatljivi timbar bez ikakvih koloracija,a to je ono što je posebno oduševilo vašeg recenzenta. Promjenom glazbenog žanra htjelo se poslušati mogučnosti reprodukcije u ostalom tonskom spektru.
Album poznatog new age izvođaća Yannia - In the Mirror- samo je ispunio očekivanja autora ovog teksta. Dubina same pozornice je došla do izražaja u skladbi A Love For Life, zvuk klavira, ritam udaraljki te električnih orgulja je bio pun glazbenih detalja koji su ispunili sobu vašeg slušatelja. Sam album je prepun relaksirajuće glazbe,zvuk sustava tu je također bio relaksirajući bez trunke dosade. Nakon ovakve glazbe nizali su se naslovi iz POP/ROCK produkcije,od električne gitare do bas bubnja sve je bilo na svom mjestu, timbar svakog instrumenta reproduciran bez zrnatosti, mutnih koloracija, te raznih oštrih zvukova koji znaju pratiti audio sustave bazirane na tranzistorskoj tehnologiji. Autor ovog teksta žali što svoju radost slušanja ovakvog sustava nije mogao podijeliti s drugim ljubiteljima glazbe.

KONKLUZIJA
Audio sustavi bazirani na balansiranom ustroju uvijek su plijenili pažnju, vjernost reprodukcije uvijek mora biti na prvom mjestu, ovim načelom se rukovode mnogi konstruktori audio uređaja bez obzira na cjenovnu klasu, neki u tom prije uspiju,neki kasnije a neki ne.
Nabava uređaja koji imaju balansirani ustroj je veliki posao, od skupljanja financijskih sredstava pa sve do samog izbora uređaja i prateće opreme.
Preporuka autora ovog teksta da prije same nabave ovakvog sustava dobro promislite kakav zvuk želite, za koju vrst glazbe je on namjenjen, obiđite sve trgovine i zamolite vašeg trgovca da vam ustupi malo vremena te da složi sustav prema vašim željama, jer novac koji budete ostavljali sigurno nije mali. Gore navadeni sustav koji je testirao vaš slušatelj je postao određena referenca prilikom testiranja ostalih audio uređaja.
NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- elektronske cijevi, gdje kupiti?
Forum: Audiofil web
- Što bi s forumom?
Forum: Audio komponente
- Topping, SMSL i ostale kineske kutijice
Forum: Audio komponente
- Minidisc, koristi li to netko još..?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: Audio komponente
- Ion

UPRAVO SE ČITA


KEF iQ 90
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
PSB Imagine T
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
Cambridge Audio One
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirani sustav
napisao: Milan Rupić
Klipsch WF-34
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
Multimedia Hifi Show - Hotel Esplanade, 2009
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: žac

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu