Hi-Fi

pretraga  


Jamo uzvraća udarac - Audiofil - feel the sound - Zvučnik

Jamo uzvraća udarac

Pojava svakog novog modela kod zvučničkih tvrtki izaziva pažnju ali i dodatan oprez kod mnogih ljubitelja dobrog zvuka. Mnogo puta se znalo desiti da neki noviji model u odnosu na prethodni ima promjenjenu vanjštinu a da kad je zvuk u pitanju nije napravljen korak naprijed. Danas mnogi proizvođači zvučnika unaprijeđuju sve modele unutar svakog cjenovnog ranga kako ne bi izgubili postotak udjela na audio tržištu.

Opis
Danska kompanija JAMO je prisutna desetak godina na našem tržištu. Sama kompanija je jedna od najvećih u Europi po svom programu ali i po rasprostranjenosti svojih distributera. Svoju slavu je stekla širom svijeta zahvaljujući modelima kao što su :Oriel, Concert 8, Concert 11 te THX paketima za kućno kino. Iz serije E 800 na testiranje mi je stigao model E 875.
Kako proizvođač navodi taj je model zamjena za prethodnika E 870. Testirani model je klasična bass reflex kutija s 3- staznim ustrojem.
Na vrhu ispod male kapice nalazi se visokotonac od 25mm a ispod njega se nalazi srednjotonac od 140mm i dvije bass jedinice također od 140mm. Na sredini svake bass i srednjotonske jedinice nalazi se srebrni metalni stožac. Sa stražnje strane na sredini se nalaze terminali za bi-wire povezivanje, a bass reflex rupa je pozicionirana pri samom dnu. Frekvencijski raspon kreće se od 32Hz - 20kHz, osjetljivost je 89db na impedanci od 6 ohma. Preporučena snaga pojačala je do 150 wata. Rezna frekvencija je 200 / 2200 Hz. Težina jednog zvučnika 19,30kg a dimenzije su: 1011x175x350mm(visina,širina,dubina). Statura samog zvučnika je prilično mesnata. Unutar ambalaže uz zvučnik dobiva se set malog alata s pripadajućim vijcima, nogicama i gumenim podlošcima.

ZVUK-1 (CD)

Beethoven, Liszt, Tchaikovsky by Van Cliburn
Klasična glazba kao neamplificirana glazba oduvijek je imala posebnu strukturu. Prilikom preslušavanja ovog albuma osjetio sam kako ovakva vrsta glazbe ovom zvučniku leži jako dobro. Visokotonsko područje je bilo lagano, toplo i nadasve nenametljivo. Zvuk samih tipki klavira imao je svoj prepoznatljiv timbar. Srednjetonsko područje imalo je svoju dozu prozračnosti ali i potrebnih detalja. Bass sekcija je bila precizna, čista na trenutke malo više opuštenija, ali to nije kvarilo sveukupni dojam. Kompozicija Liebestraum, Nocturne No 3 - Franza Liszta je zvučala poput kakve mirne rijeke uz koju se slučajni šetač opušta nakon napornog radnog dana. U ovom slučaju sam osjetio da je E 875 dosta odmjeren u prezentaciji glazbenog uratka.

Letters from the Equator - JIM BROCK / VAN MANAKAS
Fusion Jazz kao glazbeni žanr nije predstavljao problem ovom zvučniku. Kroz kompozicije Jumbie Dance i Cantina osjetio sam fine detalje glazbene teksture koji se i prilikom dinamičkih prijelaza nisu gubili. Ovdje je JAMO pokazao visok nivo kultiviranosti. Eini mi se da je ovaj zvučnik u odnosu na svojeg prethodnika u cjelosti temeljitije dizajniran.

Jazz pustolovina - SUZANA HORVAT
Kad je u pitanju reprodukcija ljudskog glasa, a posebno ženskog, onda je tu JAMO gospodar situacije. Glas mlade pjevačice imao je svoju mekoću ali i potrebnu senzualnost. Kompletan visokotonski spektar je bio fino definiran bez trunke zrnatosti. Zvuk bubnjarskih metlica imao je svoj prepoznatljivi timbar bez obzira na kojoj se glasnoći sviralo. Cjelokupna zvučna slika bila je jako ugodna.

ZVUK-2 (SACD/DVD-A)

EVERY BREATH YOU TAKE (THE CLASSICS) - THE POLICE
Tokom preslušavanja ovog albuma zvučnik je više nego dobro obavio svoju zadaću. Povremeno sam se uspio prebaciti u vrijeme kada su poznati hitovi kao što su :Message in the bottle, Roxanne, Invisible sun nastajali i kada se s nestrpljenjem čekalo na novi singl. Ovdje je prostornost vrlo dobra. Ocrtavanje pozornice je bilo više nego precizno ali također i ispunjeno finim detaljima. Zvuk Stingove gitare imao je svoju energiju te potrebnu čvrstoću. Kad je u pitanju reprodukcija ljudskog glasa JAMO se pokazao kao gospodar situacije.

THE BEST OF SIMPLE MINDS - SIMPLE MINDS
Jim Kerr i njegova družina su svojedobno napravili malu evoluciju u rock glazbi. Zanimljiva rock kompilacija i to na dva diska bila je osobno meni veoma drag materijal za testiranje zvučnika. Srednjetonsko područje je ono što mi je prvo upalo u uho tijekom slušanja. Glas Jima Kerra imao je svoju energiju ali i potrebnu mekoću. Hitovi kao što su : Promised you a Miracle, Waterfront, Alive and Kicking bili su najbolji primjer za to. Reprodukcija električne gitare je na najvišem nivou. Zvuk je imao svoju brzinu, čvrstoću te popratnu dinamiku. Preslušavanje drugog diska s istog albuma samo je potvrdilo dosadašnje rezultate.

PUTTIN IT DOWN - TERRY EVANS
Blues vokal jednako je bio dobro reproduciran kao i njegovi prethodnici iz pop/rock žanra. Ovdje je kompletno srednjetonsko područje reproducirano s mnogo mikrodinamičke strukture i s obiljem finih detalja. Bass područje je dobro fokusirano te bogato ritmom i dinamikom. Zvuk akustične gitare je bio prirodan do te mjere da sam mogao osjetiti koja žica je dominantna prilikom same svirke. Ritam sekcija je bila dobro reproducirana, sve u svojim okvirima.

SAY YOU WILL - FLEETWOOD MAC
Album koji je bogat svim mogućim glazbenim detaljima poslužio mi je za završetak testiranja. Ono što je plijenilo moju pažnju je srednjetonsko područje koje je bilo izrazito atraktivno, bogato najfinijim detaljima. Visokotonsko područje nije ništa zaostajalo za ostatkom tonskog registra. Bass sekcija je u ovom slučaju konkrektno odradila svoj zadatak, bez primjese mutnih tonova koji su znali pratiti prethodni model. Pozornica je bila precizno ocrtana i po dubini, širini i visini. Hitovi kao što su : Say you Will, Peacekeeper samo su potvrdili sve navedeno. To je bilo toliko dobro da sam navedene pjesme preslušao još jednom. Napokon jedan kvalitetan JAMO zvučnik koji je uravnotežen a da ne košta pravo bogatstvo.

ZAKLJUČAK

I što sad ? To se pitaju mnogi audiofili kada pročitaju testove i recenzije iz mnogih specijaliziranih časopisa. Potragu za kvalitetnim zvučnicima treba nastaviti dalje bez obzira što se o njima piše. Svaki test je samo informacija o onome što pojedini audio proizvod može. Nakon niza nešto lošijih tekstova i kritika na račun same tvrtke te pomalo podrugljivih poruka iz francuskih i britanskih konkurentskih tvrtki, poznati danski proizvođač napravio je proizvod koji svojom pojavom bez imalo lažne skromnosti može konkurentne proizvode ostalih proizvođača stjerati u kut audio ringa. Model E 875 spada u srednji cjenovni razred, ali po zvuku bi se reklo da kotira prema vrhu. Njegov zvuk se može opisati kao čvrst, bogat detaljima ali i vrlo kultiviran. Napokon bas kod njega nema onaj prizvuk tuljenja a visoki ne iskaču iz svojih okvira. Reprodukcija bilo koje vrste glazbe nije bila problem za njega. Ovaj model zvučnika je pomalo zahtjevan kad je u pitanju amplifikacija. S dobrim pojačalom on može pružiti nebrojene sate glazbenog užitka.
Osobna preporuka mnogim ljubiteljima dobrog zvuka da prilikom nabavke zvučnika poslušaju ovaj model, možda će on biti rješenje za stereo sustav možda za višekanalni sustav. Napokon je JAMO uzvratio udarac prepotentnim francuzima, britancima a i ostalima.


TESTNA GLAZBA
Van Cliburn - Beethoven, Liszt, Tchaikovsky (CD)
Jim Brock/Van Manaakas - Letters from the Equator (CD)
Suzana Horvat - Jazz Pustolovina (CD)
The Police - Every Breath You Take (SACD)
Simple Minds - The Best of Simple Minds (SACD)
Terry Evans - Puttin it Down (SACD)
Fleetwood Mac - Say You Will (DVD-A)

TESTNI SUSTAV
Pojačala - Vincent SV 238, Parasound PHP-850, Phono Thorens MM001
CD reproduktor - Adcom GCD 750
SACD/DVD reproduktor - Pioneer DV-757Ai
Gramofon - Dual Golden 1
Gramof.zvučnica - Benz Micro MC Silver
Zvučnici - Acoustic Energy AE 120
Interkonekcijski kabeli - Kimber Kable KS 1010, Audioquest Jaguar, Audioquest Jade, VDH The Second, VDH The Source, S.C.3.L.E, Oehlbach NF 1
Digitalni interkonekt - Audioquest VSB 1
Zvučnički kabeli - VDH CS 122, VDH The Royal Jade Hybrid
Strujni vodovi - MIT Z-CORD, Adcom power cordProizvođač : JAMO
Model : E 875
Cijena : 6.000 KNOCJENA
Izrada: 90%

Performanse: 90%

Cijena / kvaliteta: 90%

Ukupno: 90%


pozitivno
za kvaliteta zvuka
moglo bi bolje
kvaliteta izrade

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Uvoz komponente iz japana
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Retro audio
- Dual CV1150
Forum: Računala i audio
- Deezer na TV
Forum: Predstavite se
- pozdrav
Forum: Retro audio
- Lenco L75 priča

UPRAVO SE ČITA


Opera Loudspeakers / Unison Research Tour
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: Joby
Primare CD31
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: Erden Radončić
Sonic Impact T-amp
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Milan Rupić
Onkyo A-9755 & DX-7555
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Digitalno integrirano pojačalo + CD player
napisao: Milan Rupić
Dynaudio tour Skanderborg, 29.-31.08.2006
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: Erden Radončić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu