Hi-Fi

pretraga  


Shanling STP - 80 - Audiofil - feel the sound - Integrirano cijevno pojačalo

Shanling STP - 80


OPIS
Australsko-kineska tvrtka Shanling je na našim prostorima do sada relativno nepoznata. Svoju slavu stekla je digitalnim uređajima koji imaju lampaški ustroj. Model cd reproduktora CD-T 100 je svojom pojavom na američkom tržištu napravio malu pomutnju a mnogi američki renomirani audio časopisi pisali su same hvalospjeve o tom uređaju. U svojoj ponudi tvrtka ima također i dvokanalni SACD reproduktor te mono blokove za ljubitelje separatnih uređaja. Svima onima koji s velikom dozom podozrenja gledaju na audio proizvode iz azijskih zemalja moram napomenuti da se karta audio svijeta u potpunosti mijenja. Osobno sam bio uvijek za novitete u audio svijetu bez obzira iz kojeg su kraja svijeta. Smatram da sve to daje posebnu draž kad je u pitanju visokovjerni zvuk. Otvarajući kutiju naišao sam u njoj na nekoliko ugodnih iznenađenja. Prvo iznenađenje je bilo kad sam na vrhu pakiranja naišao na bijele rukavice, krpicu za čišćenje i manji odvijač za podešavanja biasa samih lampi. Drugo iznenađenje bilo je ispod dodatnog bjelog poklopca gdje se nalazila velika crna vreća od umjetnog materijala kojom je prekriveno pojačalo. Sam pogled na pojačalo kod mene je izmamio uzdah ali i krik vauuuu. Dizajn pojačala je nešto fascinantno. Srebrna kutija s mnoštvo malih staklenih tornjića. Sa strane okrugli plavi gumb za paljenje. Kada se stisne, stakleni tornjići ispune prostor plavo-zlatnom svjetlošću. Osjećaj je nešto neopisivo a tek zvuk! No, pođimo redom. Na prednjoj strani se nalazi okrugli vakumski ekran na kojem se isčitava ime izvora zvuka, stepenice pojačanja i ime proizvođača. Stražnja strana je izrađena u pravoj high-end maniri, svi terminali za prihvat zvučničkih i interkonekcijskih kabela su izrađeni u WBT stilu. Kada su u pitanju zvučnici tu su dvije vrste terminala: za 4 ohmske i 8 ohmske zvučnike.

Kompletno kućište pojačala je izrađeno od brušenog aluminija koje na sebi ima tanku presvlaku od srebra. Sekcija pretpojačala sastoji se od tri lampe tipa 6N3P i kvalitetnog digitalnog potenciometra. Izlazno pojačalo ovog integrirca je pogonjeno sa 4 lampe tipa EL34 poznatog proizvođača Electro Harmonix. Svaka od četiri lampe se nalazi u svojem malom kavezu. Na pojačalo se može priključiti četiri izvora zvuka. Ulazna osjetljivost je 100mv što garantira vrlo dobru pobudu za pojačalo. Frekvencijski raspon je od 18Hz pa sve do 30kHz kao kod vrhunskih tranzistorskih uređaja. Snaga od 35 wata po kanalu nije nešto čime se ovaj integrirac može podičiti ali je dovoljna za kvalitetno slušanje glazbe. Uz sam integrirac se dobiva i daljinac koji je također robusne izrade a i vrlo je funkcionalan. Strujni vod koji je dio opreme u sebi sadrži vodič večeg presjeka. Vanjska izolacija strujnog voda je presvučena plastificiranim glačanim koncem smeđo/crne boje. Kada se uzme u obzir masa ovog uređaja od 19 kg i njegova kompletna vizura stječe se dojam da je integrirac izrađen od jednog ali vrijednog komada. U svom audio stažu nagledao sam se raznih lampaških pojačala ali je Shanling ostavio na mene dojam vrlo dobro osmišljenog i estetski dorađenog proizvoda.

PREZENTACIJA ZVUKA
Kada sam krenuo u test njegovih zvučnih dometa dugo sam razmišljao kakvu vrst glazbe da koristim za početak. Na pamet mi je pala jedna izuzetna trostruka kompilacija grupe AMERICA- HIGHWAY 30 YEARS OF AMERICA
Pjesme poput A HORSE WITH NO NAME, VENTURA HIGHWAY, TIN MAN, SISTER GOLDEN HAIR, BABY IT S UP TO YOU su jednostavno natjerale pojačalo da pokaže svoj snažan i dominantan zvuk, posebno u bass dionici. Moram priznati da dugo nisam čuo iz svojih Acoustica tako čvrst i definiran bass s potrebnom agilnošću. Sama glazba a i popratni zvuk je iz mene iznjedrila neku vrst retrospektive mladenačkih doživljaja. Vokali su zvučali tečno poput kakve ljubavne poezije. Moja znatiželja je bila toliko jaka da sam skoro krenuo dodirivati lampe ali pogled na njihovu svjetlost i zažarene niti me odvratila od nakane. Rock glazba u ovom slučaju me prikovala za trosjed ali nije mi dala da se opustim i utonem u san što je na kraju ispalo kao jako dobro. Timbar svakog instrumenta bio je pomalo zaobljen što je imalo svoju draž. Napokon slušanje glazbe bez oštrine i izobličenja.
Santana i njegov Supernatural u meni je otkrio tek sad skrivenu želju za latinskim plesnim ritmovima. Zahvaljujući ritam sekciji pratećeg Santaninog sastava odlutao sam mislima na topla područja Latinske amerike. Vruće plesačice nudile su svoja podatna tijela za topli ljudski dodir. Za sve navedeno krivo je lampaško pojačalo zbog vrlo dinamične prezentacije zvuka.
Klasična glazba je proslavila lampaške uređaje. Osobno smatram da će se ta tradicija nakon ovog pojačala nastaviti. Pojačalo male snage kao što je ovaj Shanling je prezentiralo nevjerojatno veliku dinamiku. Moram priznati da je ta dinamika kročila putem do mojeg slušnog aparata poput kakve eksplozije prilikom miniranja tunela.
SHOSTAKOVICH SYMPHONY No 10 - OSTANKINO LARGE SMPHONY ORCHESTRA
Sama simfonija je bogata dinamikom i mnogim dramaturškim preokretima. Slušajući ruske svirače koji su svojim sviranjem prezentirali takav ugođaj ostao sam trajno uzbuđen.Uzrok tom uzbuđenju bila je dinamika kroz cjelokupan tonski registar. Jedina manja zamjerka se može odnositi kod visokotonskog spektra zbog manjka finih detalja koji bi upotpunili doživljaj.
Zbog takvih stvari često sam se pitao koje je pojačalo savršeno. Takvog barem za sada nema, pa prema tome razne manjkavosti su dopuštene a osim toga one imaju i svoju draž.
Ivo Robić i njegov glas podsjetili su me na djetinjstvo kada je moj otac govorio kako uz dobru glazbu treba imati i kvalitetan aparat za slušanje. Nekada je gramofon bio glavni izvor zvuka koji je podnosio razne snimke na vinilu. Topli glas poznatog pjevača je evocirao uspomene na jedno ljeto provedeno na Opatijskoj rivijeri. U ovom slučaju Shanling je pokazao kako mu nije strana reprodukcija ljudskog glasa. Srednjetonski spektar je plijenio svojom preciznošću i detaljnošću. Samo pojačalo je dosta izbalansirano po cijelom tonskom registru. Klasični lampaški prizvuk je ovdje izostao što se pokazalo jako dobro.

ZAVRŠNA MISAO
Shanling STP-80 je pojačalo koje se slobodno može nositi s konkurencijom ostatka svijeta. Timbralna rezolucija cijelog spektra je više nego dobra. Visokotonski spektar pati od manjka finih detalja, ali to ne narušava užitak slušanja. Zvuk lampi EL 34 može se opisati kao vrlo dinamičan s naglašenim i voluminoznijim basom te muzikalnim srednjetonskim i visokotonskim spektrom. S obzirom na malu snagu pojačalo traži partnera u nešto osjetljivijim zvučnicima. Kad je u pitanju široki spektar glazbe, on odrađuje svoj posao bez problema. Stariji audiofili mogu slobodno odahnuti, tradicija proizvodnje lampaških pojačala se nastavlja bez obzira na najezdu tehnološki "superiornijih" uređaja za reprodukciju visokovjernog zvuka. Zahvaljujući modernizaciji proizvodnje elektroničkih ugradbenih elemenata, lampe bilo koje vrste i tipa su nešto trajnije i cijenom prihvatljivije nego nekada. Iz tvrtke Shanling poručuju da u izradi svojih uređaja koriste zadnju generaciju CNC strojeva te moderne laboratorijske uređaje za mjerenje i ispitivanje kontrole kvalitete.
Ovaj lampaški integrirac sigurno će naći svoje poklonike što među starijim što među mlađim audiofilima. Iznos koji treba izdvojiti za njega nije mali,ali s obzirom na njegove sonične mogućnosti i estetski dizajn to je u redu. Prilikom odabira pojačala treba obratiti pažnju na Shanling STP-80 jer će on možda na kraju krasiti audio policu tko nije namjeravao kupiti takvu vrstu pojačala.

TESTNA GLAZBA
AMERICA - HIGHWAY 30 YEARS OF AMERICA
SANTANA - SUPERNATURAL
OSTANKINO LARGE SYMPHONY ORCHESTRA - SHOSTAKOVICH SYMPHONY No 10
IVO ROBIA - MIT 17 FANGT DAS LEBEN ERST AN

TESTNI SUSTAV
Pojačala : Vincent SV238, Parasound PHP-850, Phono Thorens MM001
Izvor zvuka : Adcom GCD 750, Pioneer DV-757Ai, Dual Golden 1
Zvučnici : Acoustic Energy AE120, Jamo E875
Gramofonska zvučnica : Benz Micro MC Silver
Interkonekcijski kabeli : VDH The Second (xlr), Kimber Kable KS 1010(rca)Audioquest Jaguar (rca), Audioquest Coax VSB-1, Audioquest Jade
Zvučnički kabeli : VDH CS 122, VDH The Royal Jade Hybrid
Strujni vodovi : MIT Z cord, Adcom power cord, Supra power cord, Shanling power cord


Cijena : 2500 Eur
NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Audio komponente
- Uvoz komponente iz japana
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Retro audio
- Dual CV1150
Forum: Računala i audio
- Deezer na TV
Forum: Predstavite se
- pozdrav
Forum: Retro audio
- Lenco L75 priča

UPRAVO SE ČITA


NAD C315BEE
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Milan Rupić
Hi-Fi Show Budapest 2007
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Nikola Perić
Triangle Antal EX
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Milan Rupić
Dynaudio DM 2/10
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
PSB Syncrony TwoB
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu