Hi-Fi

pretraga  


KEF Q 4 - Audiofil - feel the sound - Zvučnik

KEF Q 4

U današnjem audio svijetu je malo zvučničkih tvrtki koje imaju tako postojanu tradiciju da i kada određeni njihovi projekti ne polučuju vrhunske rezultate zadržavaju svoju poziciju na tržištu. Jedna od takvih kompanija je i britanski KEF. Od 1961 kada je osnovan KEF strastveno pristupa upotrebi novih tehnologija i dizajna s ciljem što većeg uživanja u snimljenoj glazbi.

OPIS
Danas postoje različiti načini slaganja zvučnika i tri glavne vrste zvučničkih kutija. Kvaliteta zvučnika je uvijek važnija nego njihov broj. Bass reflex tip zvučničkih sustava upotrebljava posebno oblikovani otvor ili cijev za poboljšanje reprodukcije dubokih tonova i obično je 3 dB efikasniji nego zatvorene kutije. Model Q4 koji se našao na testiranju je zapravo poboljšana verzija prethodnika Q3. Sam zvučnik koristi trostazni bass reflex ustroj. Najpoznatija ugrađena zvučnička jedinica je UNI-Q. UNI-Q je priznat kao jedan od najvećih pomaka u samom projektiranju modernih zvučnika najviše kvalitete. Proizvođač napominje da su KEF-ovi inženjeri razvili visokokvalitetan visokotonski zvučnik dovoljno malen da bude postavljen u akustičko središte membrane srednjetonskog zvučnika. Na taj način oba djeluju kao točkasti izvor zvuka. Precizno postavljajući visokotonski zvučnik u središte srednjetonskog generirani je zvuk uvijek u fazi, a glazba je uvijek čvrsto fokusirana. Sve to rezultira stvaranjem dobro definirane i prostrane zvučne slike koja se prostire preko velikog prostora za razliku od malog prostora sweet spota. Kombinacija polipropilenske membrane srednje/dubokotonskog zvučnika i ferufloidom hlađenog visokotonskog zvučnika s mekom membranom tvori jedinstvenu integriranu jedinicu koja je sposobna za reproduciranje cjelokupnog frekvencijskog spektra bez preskočnih efekata koji se normalno susreću u konvencionalnim zvučnicima.
Model Q4 je samostojeći zvučnik u kojem su ugrađene tri jedinice: 1x 130mm bass, 1x130mm srednjetonac u kojem se nalazi 19mm visokotonac. Frekvencijsko područje se rasteže od 42Hz pa sve do 27kHz. Preporučena snaga pojačala za pokretanje ovog zvučnika je od 15 - 150 W. Osjetljivost zvučnika je 90 dB na 8 ohma. Masa samog zvučnika je 10 kg po komadu što i nije neki respektabilni podatak. Dimenzije ovog zvučnika su 820mm(visina),180mm(širina) i 250mm(dubina) što je za manje sobe mnogih audiofila optimalno rješenje. Terminali za spajanje zvučničkih kabela se nalaze pri samom dnu kutije što je možda i najbolja pozicija kojom se skraćuje sama dužina kabela. Uz svaki zvučnik se dobija i posebna spužvica kojom se može zapuniti bass reflex otvor koji se nalazi sprijeda.

PREZENTACIJA ZVUKA
Eric Bibb / Home To Me Blues izričaj poznatog izvođača vratio me u davna predvečerja kada sam na određenim radio stanicama uživao u pomalo tužnim tonovima akustične gitare. Glas samog izvođača nudio je toliko glazbenih informacija na koje prije nisam bio naviknut. Njegova gitara je odavala zvuk čija je paleta boja neizmjerno bogata. Dugo nisam čuo tako vjeran prikaz ljudskog glasa u ovom cijenovnom razredu kao u ovom slučaju kod Q4.
Suzana Horvat / Jazz Pustolovina Klavir i glas mlade pjevačice je kombinacija za relaksaciju muškog slušnog aparata. Ovdje se KEF pokazao kao gospodar situacije. Zvuk svake pojedine tipke klavira je bio toliko prepoznatljiv da sam stekao dojam da se to dešava u mojoj neposrednoj blizini "uh šteta što to nije realnost". Ostatak pratećeg sastava mlade pjevačice bio je precizno prezentiran, od bass gitare pa sve do bubnjara i njegovih metlica.
Level 42 / Level Best Pop/rock iz doba neoromatizma je glazba koja sadrži sve aspekte vezane uz tonalni registar. Raspored svirača ovdje je precizno definiran. Bass je imao svoju čvrstoću i potrebnu veličinu.Veliku dozu transparentnosti osjetio sam u srednjetonskom i visokotonskom spektru. Zaista taj UNI-Q odradio je bez problema svoj zadatak. Ni traga zrnatosti niti tonskom preklapanju. Zbog ugode slušanja ponovno sam odvrtio sva tri gore navedena naslova.

ZAKLJUČAK
Stereo je iluzija realnog trodimenzionalnog prostora. Zvuk se ne čini kao da dolazi iz samih zvučnika, nego postoji virtualna zvučna pozornica unutar koje se smještaju pojedini instrumenti ili zvučni efekti. Zvučničke su skretnice mozak zvučničkog sustava jer dodjeljuju svakom pojedinom zvučniku u sustavu frekvencijski spektar za čiju je reprodukciju projektiran i izrađen. U slučaju modela Q4 sve je pogođeno, od same skretnice pa sve do ugrađene UNI-Q zvučničke jedinice. Kombinacija s dodatnom bass zvučničkom jedinicom je tu pravi pogodak. KEF je napravio odličan samostojeći zvučnik za manje prostorije što je prava rijetkost u proizvodnji zvučnika. Zvuk modela Q4 se može opisati kao veoma transparentan po cijelom tonskom registru. Ono što posebno kod njega plijeni pažnju je izuzetna čistoća prezentacije zvuka bez obzira o kojem se glazbenom žanru radi. Ljubitelji koji očekuju grmljavinu u bass području ovog zvučnika neka odaberu neki drugi model. Osobno moram priznati da ovaj zvučnik nije zahtjevan za usviravanje i potraživanje neke posebne amplifikacije, što daje malu prednost u odnosu na ostale konkurente u istom cjenovnom razredu. Audiofili koji su plićeg đepa i manjih prostorija neka obrate pažnju na ovaj model jer će možda on biti rješenje njihovih problema.

TESTNA GLAZBA
Eric Bibb /Home To Me (cd)
Suzana Horvat /Jazz Pustolovina (cd)
Level 42 /Level Best (cd)

TESTNI SUSTAV
Pojačala : Vincent SV 238, Audiolab 8000A, Parasound PHP-850, Thorens MM001
Izvor zvuka: Adcom GCD 750, Pioneer DV757Ai, Dual Golden 1
Zvučnici : Acoustic Energy AE 120, Sound News-Falcon
Inter.kabeli: Kimber Kable KS 1010, Audioquest Jaguar, VDH The Second,VDH The Source
Zvuč.kabeli: VDH CS 122/Royal Jade Hybrid
Strujni vodovi: Adcom power cord, MIT Z-cord

Proizvođač : KEF
Model : Q 4
Cijena : 4.221 knpozitivno
tehnička rješenja, kvaliteta zvuka
moglo bi bolje
ništa posebno

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- elektronske cijevi, gdje kupiti?
Forum: Audiofil web
- Što bi s forumom?
Forum: Audio komponente
- Topping, SMSL i ostale kineske kutijice
Forum: Audio komponente
- Minidisc, koristi li to netko još..?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: Audio komponente
- Ion

UPRAVO SE ČITA


Prezentacija Audio Epilog - Osijek
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija
napisao: Dalibor Bauernfrajnd
Sound News - Falcon
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Monitorski zvučnik
napisao: Darko Brlečić
Karan Acousics - KAI-180
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: žac
Munchen - High End Society 2004 Show
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Dubravko Novosel
Linn Majik
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: žac

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu