Hi-Fi

pretraga  


Sound News - Falcon - Audiofil - feel the sound - Monitorski zvučnik

Sound News - Falcon

Hrvatski audio proizvodi oduvijek su izazivali divljenje ali i podozrenje. Zbog najezde stranih audio proizvoda, domaći uratci nikad nisu imali tretman kakav zbog svoje kvalitete i zaslužuju. Krajem prošle godine na hrvatskoj audio sceni se pojavio proizvod koji je svojom pojavom zaintrigirao mnoge ljubitelje visokovjernog zvuka. Konstruktor je priznao da je same zvučnike dugo radio i tražio optimalna rješenja.

OPIS
Iz poznate audio radionice SOUND NEWS na test mi je stigao veoma zanimljiv uradak pod nazivom FALCON. Falconi su monitorski zvučnici posebno konstruirani za prostorije veličine do 15 kvadratnih metara. Kada sam izvadio zvučnike iz kutije dočekalo me iznenađenje. Sam finiš zvučničkih kutija je veoma zanimljiv, bočne stranice su u crvenoj boji, dok je ostatak zvučnika presvučen crnom kožom.
Zvučnici su ustrojeni kao dvostazne bass reflex kutije. Ugrađene zvučničke jedinice su iz tvrtke Seas, visokotonac od 19mm i bass/srednjetonac od 170mm. Bass reflex otvor se nalazi sprijeda. Stražnju stranicu ukrašava natpisna pločica s osnovnim tehničkim podacima i engleskim tekstom koji govori o ručno izrađenom proizvodu. Ispod pločice se nalazi jedan par konektora za prihvat kabela. Konektori su iz proizvodnog programa tvrtke SUPRA. Frekventni raspon se kreće od 55Hz pa sve do 20kHz. Impedanca je 8 ohma, rezna frkvencija je na 3kHz. Sama skretnica je I reda za bass sekciju a II reda za visoke i kompenzaciju. Preporučena snaga pojačala za ove zvučnike je od 20 - 150 watta.
Dimenzije zvučnika su : 445mm(visina), 240mm(širina), 300mm(dubina). Težina zvučnika je 16kg/komad što je vrlo respektabilni podatak. Vizuelni dojam ovih zvučnika dosta odskače od uobičajenih modela koji se nalaze na našem tržištu. Sama konstrukcija ovih kutija odlikuje se kvalitetnim ukrućenjima što je znak da je sam konstruktor nakon dugih proračunavanja napravio vrhunski proizvod. Prema preporuci konstruktora za ove zvučnike je potreban veoma stabilan stalak čija visina ne bi trebala premašiti 600mm.

PREZENTACIJA ZVUKA
Norah Jones / Come away with mePjesmom Dont know why započeo sam zvučni test. U samoj reprodukciji vokala zvučnik je prekrasno prenosio cjelokupno bogatstvo glazbenih detalja. Visokotnsko područje je plijenilo svojom pitkošču, prirodnošču i realnošću. Ostatak tonskog spektra je bilo bez zamjerki reproducirano. Zvučna pozornica je imala svoj fokus na svim rubovima, ni traga mutnim primjesama.
Rick Wakeman / VoyageKombinacija zvučnih tonova klavira i električnih orgulja je preko Falcona dobila svoje realne obrise. Pozornica je bila definirana po visini, dubini i širini. Srednjetonsko i dubokotonsko područje resila je velika slojevitost. Toliko glazbenih informacija već dugo nisam čuo. Zvuk klavirskih tipki je imao svoju trodimenzionalnu sliku koju nisam ranije često osjetio. Ostatak albuma je prošao u istom tonu i pratećim detaljima. Zvuk visokih, srednji i dubokih bi u ovom slučaju nazvao balansiranim, ni traga preklapanjima.
Ludwig Van Beethoven / Symphony No 9 Grandiozno glazbeno djelo u izvedbi Berlinske filharmonije pod ravnanjem Herberta von Karajana ostavilo je na mene dubok utisak. Falconi su se ovdje pokazali gospodarem situacije. Ono što mogu ovdje istaknuti je koherentnost zvučne slike. Prilikom reprodukcije klasične glazbe na većim glasnoćama zvučnik nije gubio na dahu niti na definiciji. Dinamički otkloni za njega nisu bili problem bez obzira na svoju veličinu. Zvuk finožičnih instrumenata je precizan, detaljan, prozračan. Slobodno mogu priznati da su Falconi dobro riješeni zvučnici.
Jim Brock/Van Manakas / Letters from the Equator Jazz glazbeni standardi su ono što audiofili vole najviše slušati kad kupuju zvučnike. Zvučne informacije koje su stizale iz Falcona je ono nešto što svaki audiofil želi najviše čuti. Bass je ovdje na mjestu, čvrst, definiran s potrebnom ekstenzijom i pravim volumenom. Koloplet zvukova električne gitare i udaraljki stvorio je uzbudljivu zvučnu sliku, prava poslastica. Pjesma Twenty-nine Palms ocrtavala je boje instrumenata(akustična gitara,bubnjevi, električne udaraljke) te bogatstvo pratećih detalja. Stekao sam dojam da ovaj zvučnik nema mana. Svaki dio tonskog spektra je bio uvjerljivo prezentiran što je rijetkost kod malih zvučnika.

ZAKLJUČAK
Domaći ili strani audio proizvod ?! To se pitaju mnogi ljubitelji dobrog zvuka. Na takvo pitanje je ponekad teško odgovoriti, sve ovisi o trenutačnoj situaciji. Falcon je dobro osmišljen i konstruiran zvučnik. Ovdje se radi o zvučniku visoke detaljnosti i muzikalnosti. Bez obzira na tehničku specifikaciju povremeno sam stekao dojam da zvučnik ide mnogo dublje nego što je to deklarirano. Značajke koje sam napomenuo imaju svoju težinu i vrijednost. Kada je u pitanju zvučna slika bez obzira na glazbeni žanr ona je uvijek izbalansirana. Ugrađene Seas zvučničke jedinice bezprijekorno odrađuju svoj posao.
Falconi možda nisu vrhunac zvučničke ponude, ali su sigurno visokokvalitetan konkurentni proizvod mnogim razvikanim tvrtkama. Za pogonjenje ovih zvučnika potrebna je amplifikacija koja osim snage može isporučiti kvalitetu. Osobna preporuka : Falcone valja poslušati .

TESTNA GLAZBA
Norah Jones - Come away with me (SACD)
Ludwig Van Beethoven - Symphony No 9 (SACD)
Rick Wakeman - Voyage (CD)
Jim Brock/Van Manakas - Letters from the Equator (CD)

TESTNI SUSTAV
Pojačala: Vincent SV-238, Audiolab 8000A, Parasound PHP-850
Izvori zvuka : Adcom GCD 750, Pioneer DV-757Ai
Zvučnici : AE 120
Zvučnički stalci : DURLEN
Interkonekti : VDH The Second, VDH The Source, Audioquest Jaguar
Zvučnički kabeli : VDH CS 122, VDH The Royal Jade Hybrid
Strujni vodovi : Adcom power cord, MIT Z cordpozitivno
rezolucija, dizajn
moglo bi bolje
ništa posebno

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Audio komponente
- Uvoz komponente iz japana
Forum: Retro audio
- Dual CV1150
Forum: Računala i audio
- Deezer na TV
Forum: Predstavite se
- pozdrav
Forum: Retro audio
- Lenco L75 priča

UPRAVO SE ČITA


PSB Syncrony TwoB
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
Carat A57
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Milan Rupić
Unison Research Unico Secondo
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano hibridno pojačalo
napisao: Milan Rupić
Multimedia Hi-Fi Show-Zagreb 2008
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: žac
Audio Aero Capitole Classic SE
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: Erden Radončić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu