How To

pretraga  


Pametna kuća i multimedija - Audiofil - feel the sound

Pametna kuća i multimedija

"Pametna kuća" je naziv za sustav koji u stambenom prostoru povezuje i kontrolira gotovo sve tehničke (elektronske, elektromehaničke i mehaničke) sustave stanovanja. Pojednostavljeno, to znači da se u "pametnoj kući" s jednog mjesta može upravljati sustavima grijanja, hlađenja, rasvjete, zasjenjenja, sigurnosti, multimedijalne elektronike i kontrolirati dovod plina i vode. Zbog složenosti instalacije i potrebne međusobne kompatibilnosti elemenata sustava, sustav "pametne kuće" najbolje je planirati još prilikom gradnje ili temeljite obnove stambenog objekta, jer naknadna ugradnja u postojeći stambeni prostor zahtijeva opsežne građevinske radove.Potrebno je osigurati mjesto za centralnu kontrolnu jedinicu i instalacijama s njom povezati sve prostorije i pojedine elemente sustava u njima. Također je potrebno u svakoj prostoriji odabrati najprikladnije mjesto za lokalnu kontrolnu jedinicu koja može biti tipkovnica, dodirni zaslon ili njihova kombinacija.Jednom ugrađen sustav moguće je naknadno nadograđivati i modificirati bez većih građevinskih zahvata. U praksi ovakvi sustavi značajno povećavaju faktor sigurnosti doma, štede energiju i podižu razinu komfora stanovanja. Primjerice, prilikom odlaska iz kuće na duže vrijeme, pritiskom na jednu tipku naredit ćemo sustavu da zatvori vodu, plin, smanji grijanje/hlađenje, ugasi svjetla i AV sustav i uključi sigurnosni sustav, ali i da se "pretvara" da u kući netko i dalje stanuje - da noću pali i gasi svjetla, danju diže rolete, pali AV sustav itd. Da bi sve ovo "programirali" ne treba biti računalni čarobnjak. Osnovno programiranje sustava, u skladu sa željama korisnika, obavlja instalater. Sva dodatna programiranja izvode se vrlo jednostavno, pomoću ikona na zaslonu centralne kontrolne jedinice. Osim putem kontrolne jedinice sustavom je moguće upravljati i pomoću daljinskog upravljača, PDA računala, ali i s velikih udaljenosti pomoću smartphonea ili kakvog drugog GSM uređaja s kompatibilnim OS-om.
Funkcionalnost, zaštita i ušteda energije sasvim su sigurno osnovni motivi zbog kojih se korisnici odlučuju na sustav "pametne kuće", no ono u čemu će vjerojatno najviše uživati je komfor koji pruža ovakav sustav povezan sa kvalitetnim multimedijalnim multi-room sustavom. Multi-room sustavi omogućavaju korisnicima da jednim ili više izvora zvuka i/ili slike upravljaju iz svih za to predviđenih zona/prostorija i da pri tome u raznim zonama mogu autonomno odabirati AV izvor, ugađati glasnoću itd. Pri tome centar ovakvog sustava sa pripadajućim komponentama može biti smješten na neko "nevidljivo" mjesto, zvučnike i LCD/plazma televizore je moguće "sakriti" u zid ili strop, pa jedine vidljive komponente ostaju daljinski upravljači i upravljačke tipkovnice.
Povezivanjem multi-room sustava sa sustavom pametne kuće omogućava se korisniku da programiranjem različitih "scena" (postavke sustava s obzirom na željenu atmosferu i aktivnost) pritiskom na jednu tipku potpuno prilagodi sve funkcije oba sustava na željenu razinu. Primjerice pritiskom na tipku koju smo nazvali "kino", zamračit će se prostorija, grijanje/hlađenje postaviti na 24C, upaliti AV sustav i ponudit nam neki od filmskih AV sadržaja. Pritiskom na tipku "party" upalit će se diskretna rasvjeta, grijanje postaviti na 22C, a AV sustav će početi svirati zabavnu glazbu. Mogućnosti je bezbroj.Elementi koje mora imati svaki multiroom sustav su središnja kontrolna jedinica, AV izvor, pojačala, zvučnici i TV zaslon.
Kombinirajući različite razine kvalitete ovih elemenata možemo sastaviti sustav koji će kvalitetom i mogućnostima potpuno odgovarati našim željama. Kvalitetniji i veći zvučnici za ljubitelje glazbe, veliki tv zaslon ili projektor s velikim platnom za ljubitelje filma ili potpuno "nevidljivi " sustav za one kojima je estetika prostora bitnija od zvučnih finesa.
Zagriženi audiofili će i na sam spomen multiroom sustava prezirno odmahnuti rukom, jer ipak je njihov sustav i njihov ponos, pa ga valja pokazati i vječno ga ugađati, činjenica je da današnji vrhunski multiroom sustavi svojom kvalitetom potpuno konkuriraju vrhunskim samostojećim AV sustavima. Na ovome prije svega treba zahvaliti napretku u konstrukciji zvučničkih sustava za ugradnju. Do prije nekoliko godina to su bile tek jeftine kombinacije u bijelo obojenih jeftinih koaksijanih zvučničkih jedinica, no danas je u ponudi širok raspon kvalitetnih modela od kojih oni najbolji ne zaostaju za proslavljenim samostojećim višestaznim kolosima.

S obzirom na funkcionalnost i komfor jedna je druga komponenta napravila pravu revoluciju u multiroom sustavima. To je AV server - uređaj koji djeluje samostalno ili u kombinaciji s računalom i koristi tvrdi disk za pohranu raznih AV sadržaja. Pojavom jeftinih tvrdih diskova enormnog kapaciteta ovakvi AV serveri dobili su svoj puni smisao kao glavni izvor audio/video sadržaja i ne samo u multiroom sustavima. No u ovakvim sustavima sada je omogućeno da korisnik iz druge zone može pretraživati i koristiti kompletnu kolekciju glazbe ili filmova smještenu na jednom serveru. AV serveri najčešće imaju i mogućnost veze s internetom i funkciju internet radija, pa je čak i bez bilo kakve vlastite glazbene kolekcije korisniku omogućen neprekidan izvor glazbe raznih smjerova i ugođaja.Uz ove, osnovne i vitalne elemente multiroom sustava, svoj preporod doživjeli su i daljinski upravljači. Najbolji primjer za to su PRONTO upravljači tvrtke Philips. Opremljeni velikim dodirnim zaslonima i neograničenim mogućnostima programiranja PRONTO upravljači u stanju su zamijeniti sve postojeće daljinske upravljače i još dodatno unaprijediti njihovu funkciju novim kombinacijama naredbi. Osim toga oni su u stanju i primati informacije pa na zaslonu PRONTO upravljača možemo npr. kontrolirati stanje temperature u pojedinim zonama, upravljati audio-video kolekcijama pohranjenim na av serveru, pretraživati postaje internet radija ili, pojednostavljeno, upravljati cijelim sustavom "pametne kuće".

Do prije nekoliko godina mogućnosti koje nam pruža sustav "pametne kuće" bile su ostvarive jedino u filmovima, no napredak tehnologije pretvorio je i ovu fantaziju u stvarnost. Iako se investicija u ovakav sustav možda čini velikom i ne pretjerano neophodnom, sigurniji i lagodniji život u "pametnoj kući" potpuno će ju opravdati.
NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC
Forum: Vinyl
- Zadnji LPi koje ste kupili/dobili/ukrali

UPRAVO SE ČITA


KEF C7
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
TOP Audio & Video Show - Milano 2008.
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Daniel Modrić
Multimedia Hifi Show Ljubljana 2008
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Slike i tekst Zdravko (Edison)
Sumic Audio - Black Hole 7
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Interkonekcijski audio kabel
napisao: Daniel Modrić
Pariz: Prezentacija Klipsch Palladium i Jamo R907
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: Nenad Grakalić foto: Milan Rupić, arhiva Klipsch,

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu