Novosti


Wilson Audio Sasha-2 - Audiofil - feel the sound

Wilson Audio Sasha-2

Kad su se predstavljene, Wilson Audijove zvučničke kutije Sasha pratila je glasovita francuska parola: „Le roi est mort, vive le roi“ (Kralj je mrtav. živio kralj), prvi puta izgovorena 1422. godine tijekom krunidbe francuskog kralja Charlesa VII po smrti njegova oca, Charlesa VI, kojom se istovremeno obavještava javnost o smrti starog kralja i odaje počast novomu. Sasha kutije su, naime, naslijedile njihov najpoznatiji i najprodavaniji model WATT/Puppy. A podatak da je u 23 godine proizvodnje (od 1986. do 2009.) prodano preko 15.000 pari ovih kutija koje su tijekom života doživjele sedam inačica, jasno govori da zvučničke kutije koje će ih naslijediti u programu, moraju biti bolje od njih. Što, možda, ne bi bilo teško postići uz naglašeno povećanje cijene. Međutim, zadržati se u okvirima zadanih cjenovnih gabarita, a kvalitetom postignuća izaći iz okvira dostignutog standarda, e, to nije nimalo lako. Jer, svi koji se ozbiljnije bave audijom, znaju da se velika postignuća ne događaju za mali novac. A nadmašiti WATT/Puppy, jedne od najpoznatijih zvučničkih kutija u povijesti zvučničkog dizajna, sve je samo ne lako.Svemu tomu usprkos, u Wilson Audiju bili su uvjereni da je došlo vrijeme za umirovljenje legende i da su spremni i sposobni stvoriti joj dostojna zamjenika. Zamjenika koji će zadržati sve dobre osobine prethodnika, ali neće imati ograničenja koje nije bilo moguće ukloniti u WATT/Puppy modelu. Sasha kutije su veće od WATT/Puppyja. Tomu zahvaljujući u njih stanu i veće zvučničke jedinice, što sve zajedno rezultira 20 Hz dubljim frekvencijskim odzivom u bas području i nestankom blagog zagušenja u višim dijelovima bas spektra, što su bile i glavne (pa i jedine!) zamjerke WATT/Puppy kutijama. Nova konstrukcija kabineta omogućila je i primjenu naprednije arhitekture upornica, čime je ionako poboljšana krutost kabineta i njihova neosjetljivost na rezonancije, što je bila osobina koje je resila, pa i proslavila, WATT/Puppy modele u svim njihovim otjelovljenjima.Uklanjanjem skretnice iz gornjeg modula (u WATT/Puppy modelima) kod Sasha, smanjena je refleksija energije kroz srednjotonsku jedinicu i tako poboljšana opća čistoća i transparencija zvuka. Srednjotonske i visokotonske jedinice preuzete su iz tvrtkinog velikog modela MAXX Series 3, a bas jedinice su novonastale, s magnetskim ansamblom puno veće moći koji pokreće membrane iste mase kao što su bile one u WATT/Puppy modelu, što rezultira boljom reprodukcijom dinamike i većom akceleracijom u bas području. Skretnica je sada u donjem kabinetu, izrađena od probranih vrhunskih dijelova i postavljena uz sam zvučnički priključak i s njim spojena posebno izabranim kabelima.
Nakon što je u svega par godina postojanja postao najprodavaniji model Wilson Audijovih zvučničkih kutija, prošle godine Sasha sustav doživio je značajna unaprijeđenja i sad pod nazivom Sasha-2 čini drugu inačicu zvučničkog sustava koji je zamijenio tvrtkin najpoznatiji model WATT/Puppy. Sada su u Sasha kutije ugrađeni Wilson Audio Convergent Synergy visoktonci, onakvi kao u vrhunskim tvrtkinim Alexandria XLF kutijama, kojima su su im temeljito preobrazili zvuk, ovdje samo donekle prilagođeni manjim kabinetima. Sljedeće unaprijeđenje tiče se poboljšanja fazne karakteristike kutija koja je presudna za iznošenje harmonika, dinamike i muzikalnosti.Srednjotonska jedinica u Sasha kutijama pokriva gotovo cijelo srednjotonsko područje, uključujući i registar muškog glasa, i to bez potrebe za skretnicom u tom osjetljivom području. To, međutim, znači da je jedinica velika i da ima stanovita ograničenja u reprodukciji viših dijelova srednjotonskog spektra. Visokotonska jedinice u prvom modelu Sasha su imale konkavnu titansku membranu koja se fino slagala sa srednjotoncem. Prije četiri godine započeo je razvoj Convergent Synergy visokotonca. U njemu više neme egzotičnih materijala, vać je membrana kupolasta, svilena. To se pokazalo boljim ne samo u prezentaciji muzikalnosti već i u puno boljoj sinergiji sa srednjotoncem.
Odziv na osi ovog visokotonca zahtijevao je i različitu geometriju kabineta od one s titanskim visokotoncem. Sada je ploča na kojoj se nalazi visokotonac od nove generacije X-Materijala (kao i u Alexia kutijama), dok je srednjotonac i dalje na S-Materijalu, razvijenom posebno za njega.

Krutost kabineta i kontrola rezonancija dodatno su povećani novom strategijom upornica. Sasha-2 kutije sada imaju i odvojene zaštitne pokrove, dizajnirane tako da maksimalno smanje difrakciju zvučnih valova.
Sasha-2 kutije imaju dvije bas jedinice s membranama promjera 203 mm, srednjotonsku jedinicu čija membrana ima promjer 178 mm i visokotonac s membranom promjera 25 mm. Osjetljivost im je 92 dB, nazivna impedancija
4 ohma (min. 2,17 ohma), frekvencijski odziv 20 Hz – 27 kHz, a minimalna snaga pojačala potrebna za rad 20 W po kanalu.Dimenzije Sasha-2 kutija su 1146 x 356 x 562 mm, a masa jedne kutije 94 kg.

Info: www.audiocinema-art.hr


PSB SubSeries 100 - Audiofil - feel the sound

PSB SubSeries 100

Koristeći vizualno lijepi, crni visoko-sjajni kabinet minijaturnih dimenzija (162 x 162 x 199 mm; Š x V x D), sa potpuno novom 135-milimetarskom dugohodnom zvučničkom bas jedinicom i unaprijeđenom amplifikacijom posuđenom iz referentnih PSB modela, novi SubSeries 100 dizajniran je za kristalno čistu reprodukciju dubokih bas tonova u suvremenim, urbanim prostorijama manjih dimenzija. Kao takav predstavlja idealnu nadopunu svim malim zvučnicima skromnih zapremina u različitim varijantama audio aplikacija (stereo, kućna kina, računala, igraće konzole, itd). Spomenuta bas jedinica računalno je optimizirana uz primjenu inovativne tehnike kako bi se postigla maksimalno duboka ekstenzija u tom području frekvencijskog spektra i dinamički odziv bez distorzija.Kabinet je iznimno čvrst i antirezonantan kako bi samo željeni bas tonovi bili emitirani u prostoru na čist i artikuliran način. Vrlo efikasno pojačalo D klase pažljivo je upareno sa zvučničkom jedinicom što rezultira performansama daleko iznad očekivanja u pripadajućoj klasi, a može isporučivati 100 Watta dinamičke snage. Uz standardni potenciometar glasnoće, ovaj je subwoofer opremljen i s kontrolom frekvencije reza te odabirom faze za optimalnu i besprijekornu integraciju sa zvučnicima s kojim se uparuje. Posebno je markirana pozicija za kombinaciju s PSB Alpha PS1 zvučnicima što onda čini fantastičan „full-range“ mikro sustav. Od audio ulaza na dispoziciji su linijski RCA konektori u stereo i mono konfiguraciji. Za one koji žele još snažniji bas i kvalitetniju reprodukciju a nemaju prostora za veliki subwoofer, preporučuje se upotreba dva SubSeries 100 subwoofera kako bi se udvostručila snaga i HiFi performanse. Primjena dva manja subwoofera često zna polučiti bolje rezultate od jednog velikog. PSB SubSeries 100 kompaktni je aktivni subwoofer koji redefinira pojam minijaturnih dimenzija u visoko-vjernoj HiFi reprodukciji zvuka.

Info: www.sigma-audiokoncept.hr


McIntosh integrirani sustav McAire - Audiofil - feel the sound

McIntosh integrirani sustav McAire

Nekad u ratu zbog imena (McIntosh /Macintosh), Apple i McIntosh danas odlično surađuju. Plod takve suradnje je je McAire sustav, kojim se i McIntosh uključuje u suvremene trendove i prati zahtjeve šireg tržišta. Ugrađeni Appleov AirPlay putem wi-fi mreže omogućava bežično streamanje iz iTunes fonoteka na Mac ili PC uređajima, kao i glazbe s iPhonea, iPoda i iPad Toucha. Kabelskom USB vezom moguće je slušati glazbu pohranjenu na iPod Classic ili na određenim tipovima iPod Nano uređaja.Na McAire moguće je priključiti i TV prijemnik i bitno poboljšati zvuk koncerata i filmova koji se gledaju/slušaju.U McAireu nalaze se dvije bas jedinice promjera 100 mm, dvije srednjotonske promjera 50 mm i dvije visokotonske promjera 19 mm, što je dovoljno da srednje veliku sobu ispuni sasvim dovoljno glasnim i frekvencijski cjelovitim zvukom, zahvaljujući frekvencijskom odzivu od 60 Hz – 45 kHz. Iako se McAire reklamira kao kompaktan sustav, njegove dimenzije nisu tako malene – 492 x 203 (s wi-fi antenom u okomitom
položaju) x 432 mm (s priključcima i wi-fi antenom). Snaga od 2 x 25, a i masa od 14 kg jasno govore da se radi o ambiciozno ustrojenom sustavu koji može dostojno zamijeniti manji kvalitetni audiosustav.

www.audiocinema-art.hr


Arhiva stranica:   << Prev   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18  19  20   21   22   Next >>

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC
Forum: Vinyl
- Zadnji LPi koje ste kupili/dobili/ukrali

UPRAVO SE ČITA


Rotel - RCD 1072
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: žac
High End Show (HES) Budapest 2004
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Predrag Tubić
Soundstring Cables
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Interkonekcijski kabel
napisao: Darko Brlečić
Thorens TD 085 vs NAD PP 2
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Fono sklop
napisao: Darko Brlečić
Krklec - Sound Carrier
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Darko Brlečić

GLAZBENA PREPORUKA

Klasična hrvatska četvorka +2 – Wes Meets Trane
jazz

John Coltrane - The Complete 1961 Village Vanguard
Jazz

Miles Davis - Kind Of Blue
Jazz