Novosti


Multipak 2017 - Audiofil - feel the sound

Multipak 2017

Od ponedjeljka 5..6.2017. počinje još jedna u nizu pakračkih manifestacija pod imenom Multipak. Za one koji možda još uvijek neznaju, prije pet godina pokrenut je projekt koji u jednu cjelinu objedinjuje sadržaje poput video projekcija, predavanja, radionica, kulturne sadržaje te nama najzanimljiviju izložbu audio i video opreme. Kada se sve to zajedno začini s još nekoliko koncerata, jednostavno opravdanja da i ove godine ne posjetimo grad Pakrac. Kako je u cijelu organizaciju uključen i sam grad, ponovno ćemo se družiti na nekoliko lokacija. Kao zatvoreni prostori, za tu namjenu rezervirani su Muzej grada Pakraca, Gradska knjižnica Pakrac, Robertoshop i Hotel Pakrac, dok je Dvorište kompleksa Janković i ovaj puta rezervirano za događaje na otvorenom.

Sama multimedijalna izložba je odavno poprimila regionalni predznak. Tako nas i ove godine oćekuje preko 30 izlagača. Uz kremu ponude domaćih distributera, očekuju se i izlagači iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Slovačke i Engleske. Naravno da niti ove godine nećemo biti zakinuti za premijere, pa tako ovaj puta kao jednu od poslastica možemo istaknuti predstavljanje zvučnika KEF Blade za čije je pogonjenje predviđena Mark Levinson amplifikacija.Otvaranje Hi-Fi izložbe predviđeno je za petak, 9.6.2017 sa početkom u 12:00 h sa trajanjem do19h s nastavkom u subotu od 10:00 sati. Kao šećer na kraju pripremite se za koncert legendarne pjevačice Zdenke Kovačićek (petak, 9. lipnja, Hotel Pakrac) te Tomija Novaka i Anastasije Kaptelove pod vedrim nebom u Dvorištu Janković (subota 10. lipnja).

Službeni program:Info: multipakexpo.com


Opera Grand Callas - Audiofil - feel the sound

Opera Grand Callas

Novi Grand Callas su trostazni samostojeći zvučnici koji zamjenjuju prethodne istoga imena. Potpuno su redizajnirani tako da su performanse na sličnoj razini kao model Tebaldi, ali sa značajno smanjenim dimenzijama, fleksibilnijim smještanjem u prostor i nižom cijenom. S prednje strane ugrađeni su 2 x 200 mm niskotonci, 178 mm srednjotonac i Scanspeak 9700 visokotonac, dok sa stražnje strane posao obavljaju dva visokotonca konfiguriana kao dipol. Reprodukcija stražnjih jedinica nerazlučiva je od prednjih zvučnika, a zvukom puni refleksni prostor bez interferiranja sa direktnim zvučnim valovima i znatno popravlja tranzijentni odziv. Unaprjeđivanje percepcije detalja znači i bolju percepciju prostora.Prednja ploča oblikovana je tako da omogućuje i "near field" slušanje, čak i s 1,5 m udaljenosti. Fleksibilnosti doprinosi i preklopnik kojim se modificira odziv niskih tonova, a uz mogućnost blokiranja (zatvaranja) refleksnih otvora, moguće su višestruke konfiguracije odziva. Podešavanja su nužna i potrebna ako se zvučnici moraju smjestiti npr. blizu kuteva prostorije. Za razliku od premještanja teških kutija po prostoru tražeći najbolji zvuk, postavite ih na najpogodnije mjesto i podesite odziv navedenim postupcima.

Grand Callas ocrtavaju pozornicu koja se širi u prostor bez napora uz izvrni pulsni odziv. Snaga, dinamika i dubina najnižih oktava su veliko postignuće tvrtke Opera.Niskotonske jedinice su, po posebnim specifikacijama proizvedeni u Scanspeaku. Aluminijske 200 mm membrane su pričvršćene na šasiju gumenim prstenima, dok simetrični magneti imaju prstenove za stabilizaciju magnetskog toka. Iako je rezna frekvencija 200 Hz, sposobni su reproducirati opseg do 1500 Hz, što jamči savršeno preklapanje frekvencije skretnice između niskotonaca i visokotnske jedinice i to dvije oktave prije i poslije rezne frekvencije. Iz istih razloga srednjetonac ima linearnu ekskurziju membrane od 12 mm. Takvi pomaci, očito nesrazmjerni, upravo su ono što je potrebno za zvučni pritisak od 115 dB na 200 Hz. Granica sigurnosti je više nego dovoljna da osigura vrlo nisku razinu intermodulacije.

Membrana srednjetonske jedinica izrađena je kaljenjem polipropilena i ima vrlo dobro interno prigušivanje, ali nsiku krutost. Izlažući ga termalnom stresu postiže se potrebna čvrstoća bez gubitka prigušnih svojstava. Takvom tehnologijom SEAS proizvodi zvučnike pod imenom Excel. Scanspeak 9700 ne treba posebno predstavljati - jedan je od najboljih ikad proizvedenih i još uvijek je nedostižan. Opera ih koristi u svim modelima.

Svaki sustav koji reproducira visoke frekvencije na koncu postaje usmjeren, što znači da se akustička snaga emitirana u prostor smanjuje porastom frekvencije. Taj fenomen postaje važan iznad 2000 Hz. Kako bi se takva deformacija kompenzirala mogu se koristiti dva rješenja: koristiti omnidirekcionalni sustav ili dodatni izvor koji emitira prema stražnjem zidu. Zvuk emitiran prema stražnjem zidu neizbježno interferira s osnovnim zvukom, degradirajući impulsni odziv cijelog sustava i negativno utječući na prozračnost i čistoću zvuka. Rješenje je dodatni zvučnik koji emitira u svim smjerovima, osim uzdužno s osi prednjih zvučnika. Takav tip je poznat iz prirode - dipol.

Jednostavno, dva se visokotonca spoje u seriju izvan faze. Za stražnje visokotnce razvijena je posebna skretnica koja podešava rez i atenuaciju kako treba. Efekt stražnjeg dipola je evidentan: moguće je podesiti glasnoću prednjeg visokotonca a reprodukcija gornjih registara uvijek zvuči puno ali ne i agresivno.

Grand Callas je zvučnik značajnih dimenzija - od 92 litre volumena, 80 je namijenjeno niskotoncu. Srednotonac je ovješen i zatvoren u svoju posebnu komoru. Kabinet je izrađen iz medijapana i šperploče debljine od 25 mm (stranice) do 50 mm (prednja ploča). Unutarnji dio prednje ploče ima utore između otvora za zvučnike kako se u blizini membrana ne bi pojavile turbulencije.
U unutrašnjosti kabineta postavljene su ukrute da se izbjegnu problemi rezonancije i unutarnje refleksije. Za izbjegavanje unutarnjih refleksije srednjetonske komore, potpuno je napunjena šupljim elementima poliuretanske pjene piramidalnog oblika. Takav oblik i materijal osiguravaju prigušenje od 60% na 250 Hz i skoro 100% na 500 Hz. Strateški smješteni elementi unutar kabineta rješavanju i refleksije (koje maskiraju zvuk) i pojave vrtloženja koje proizvode neugodnu buku. Omjer pokretne mase i mase kabineta podešen je na 1 : 1000 (precizno 1022) što znači da se samo neznatan dio energije od pokretanja zvučnika prenosi na kabinet što podiže razinu horizontalne definicije ili jednostavno rečeno, artikulacije najnižih oktava.


Susav: samostojeće trostazne refleksne zvučničke kutije sa stražnjim otvorima i dipolnim visokoncima
Završna obrada: drvo i koža
Spajanje: bi-wiring
Podnožje: šiljci ili kotači
Zvučničke jedinice: prednje - 2 x 200 mm niskotonske, 1 x 178 mm srednjotonska, 1 25 mm Scanspeak 9700 visokotonac;
stražnje - 2 x 25 mm visokotonci, dipol
Frekventni odziv: 32 - 25000 Hz
Skretnica: dvije tiskane pločice - 12 dB/oktavi nisko/srednjotonac, 18 dB/oktavi prednji visokotonac, 12 dB/oktavi stražnji visokotonci
Rezne frekvencije: 200 i 2000 Hz
Najveća snaga kontinuirano: 240 W
Najveća snaga vršno: 500 W
Osjetljivost: 89 dB / 2.83 V / 1 m
Nominalna impedanca: 4 ? (najmanja 3,2)
Pozicioniranje: najmanje 20 cm od zadnjeg zida
Dimenzije (V x Š x D): 130 x 31 x 55 cm
Masa: 75 kg svaki
Završna obrada: furnir orah, mahagonij, sjajni lak

Info: audiocinema-art.hr


Opera Callas Diva - Audiofil - feel the sound

Opera Callas Diva

Callas Diva je trostazna samostojeća zvučna kutija koja sa stražnje strane ima dvije visokotonske jedinice radi superiorne rekreacije sve tri dimenzije prostora u kojem se događa glazba. Skretnica se sastoji od tri odvojena paralelno spojena segmenta: niskopropusni za niskotonac, dio za srednjetonsku jedinicu i visokpropusni za visokotonsku jedinicu. Razlozi zbog kojih je ovakva skretnica superiorna leži u činjenici da su niskopropusni paralelni filteri između niskotonca i srednjetonske jedinice okrenuti u paralelu s skretnicom za visoke tonove. Tako je moguće podesiti preklopne frekvencije između srednjih i visokih frekvencija bez promjene odnosa faza između srednjotonca i niskotonca.U skretnicu su ugrađeni kvalitetni dijelovi, Mundorf 3% kondenzatori, MOX 1% otpornici i OFC induktiviteti na zraku (bez feritne jezgre). Tiskana pločica sa visokotonskim segmentom odvojena je od pločice za srednjo/niskotonsko područje i tako eliminira fenomen auto indukcije između zavojnica koja utječe na izobličenje i čistoću zvuka.

Kao i obično, najveća pažnja je posvećena električkoj impedanci koja se strogo drži DIN 45500 standarda. Zato je Callas Diva zcučnik nominalne impedance 4 Oma koaj ne predstavlja prevelik teret za mnoga pojačala. Opera preporuča elektroniku sestrinske tvrtke Unison Research, znajući da je Callas Diva razvijan zajedno sa Unison Research Unico 150 pojačalom, a isto tako je perfektno spojiv sa Unique serijom cijevne elektronike većih snaga.

Pozicioniranje se može napraviti tako da se usmjereni zvučni valovi križaju ispred slušatelja, na glavi, ili iza slušatelja i na taj način podešavati osjećaj dubine. Preklopnikom na zadnjoj strani, može se podesiti izlaz niskih tonova. Učinak ovisi o relativnoj poziciji zvučnika.

Tehnički opis:
Sustav: trostazna refleksna samostojeća kutija s otvorima i parom visokotonaca na zadnjoj strani (dipol)
Završna obrada: drvo i koža
Konektori: omogućen b-iwiring, bi-amplifikacija
Ukompletu držači za kotače ili kotači
Prednji zvučnici: 1 x 200 mm niskotonac, 1 x 178 mm srednjotonac, 1 x Scanspeak 9700 visokotonac
Stražnji zvučnici: 2 x 25 mm visokotonci spojeni u dipol
Frekventni odziv: 32 Hz - 25 kHz
Skretnica: 12 dB/oktavi nisko/srednjotonac, 18 dB/oktavi prednji visokotonac, 12 dB/oktavi stražnji visokotonci
Rezne frekvencije: 200 i 2000 Hz
Najveća snaga kontinuirano: 200 W
Najveća snaga vršno: 400 W
Osjetljivost: 90 dB / 2.83 V / 1 m
Nominalna impedanca: 4 ? (najmanja 3,2)
Pozicioniranje: najmanje 10 cm od zadnjeg zida

Info: audiocinema-art.hr


Arhiva stranica:   << Prev   1   2   3   4   5  6  7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   Next >>

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC
Forum: Vinyl
- Zadnji LPi koje ste kupili/dobili/ukrali

UPRAVO SE ČITA


Arcam CD73 CD player
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: žac
Multimedija Show Medno 2004
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Darko Brlečić & žac
Audio Video Show Zagreb 2004
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Dalibor Bauernfrajnd
Parasound HCA -1000 A THX
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Izlazno pojačalo
napisao: Darko Brlečič
Kimber Kable - Timbre
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Interkonekcijski kabel
napisao: Darko Brlečić

GLAZBENA PREPORUKA

Klasična hrvatska četvorka +2 – Wes Meets Trane
jazz

John Coltrane - The Complete 1961 Village Vanguard
Jazz

Miles Davis - Kind Of Blue
Jazz