Glazbena preporuka


MONTY ALEXANDER-Stir it up/the music of Bob Marley - Audiofil - feel the sound - Glazbena breporuka

MONTY ALEXANDER-Stir it up/the music of Bob Marley

format: cd
label: telarc
godina izdanja: 1999
web stranica: http://www.montyalexander.com/

Pijanist Monty Alexander je rođen 6-tog lipnja 1944 godine u Kingstonu, Jamaica. S pianom se oduševio u ranoj mladosti te je već u dobi od 6 godina odlazio na satove piana. U mladosti su ga najviše oduševljali Louis Armstrong i Nat "King" Cole čije je nastupe pratio u Jamajčanskom Carib teatru. Njihovi gospeli u Montyju pustili su dubok utjecaj i istodobno mu ukazali smjer do njegovog kasnije vlastitog i prepoznatljivog muzičkog stila. U toj dobi formirao je svoju grupu "Monty and the Cyclones" koja je djelovala u razdoblju od 1958 do 1960, kad je Monty imao svega 14 do 16 godina te su u Jamajčanske muzičke ljestvice već lansirali nekoliko hitova.
U svojoj bogatoj muzičkoj karijeri, koja več traje više od 40 godina, Monty Alexander ispituje dvije različite kulture i to Jamajčanski reggae te Američki jazz. Obje kulture je vrlo uspješno povezao u svoj unikatan i svjetski poznati stil. Pri tome je sudjelovao sa velikim brojem poznatih muzičara iz cijelog muzičkog svijeta, kao što su Frank Sinatra, Ray Brown, Dizzy Gillespie, Sonny Rollins, Quincy Jones, Natalie Cole, Clark Terry, Sly Dunbar, Ernest Ranglin, Robbie Shakespeare i mnogo drugih preko kojih je dobivao inspiracije za svoja nova djela.
Godine 1999 pridružio se labelu Telarc i kod njega izdao album Stir it up, koji je nešto posebno jer je utemeljen na interpretaciji uspješnih reggae skladbi Boba Marleya u Montyjevoj vrlo uspješnoj akustičkoj jazz varianti. Album je perfektan primjer spoja već spomenutih dvaju različitih kultura na Marleyev "one love" način. Na albumu se nalazi 13 poznatih hitova, kao što su naprimjer Jammin, Kaya, Could you be loved, Stir it up, No woman no cry, I shot the sheriff, i drugi.

Djelo je lako slušljivo i može u bolje raspoloženje izdignuti svaku ženu, što je več topla preporuka sama po sebi...


JOHNNY CASH - American IV, the man comes around - Audiofil - feel the sound - Glazbena breporuka

JOHNNY CASH - American IV, the man comes around

format: cd
label: american
godina izdanja: 2002
web stranica: http://www.johnnycash.com/

Johnny Cash je rođen 26-tog veljače 1932 godine u Kingslandu, Arkansas. U dobi od 12 godina umro mu je 14 godišnji brat što ga je jako pogodilo i taj tragični događaj usmjerio je njegov muzički stil u melankolične vode. U 50-tim godinama prošlog stoljeća pa sve do novog tisučljeća važio je za jednog najutjecajnijih i najplodnijih autora popularne muzike koji je izdao preko 1500 pjesama od kojih su preko 100 hitovi. Po nadimku "The man in black" u životu imao je velike probleme sa drogama koje su značajno oslabile njegovo tjelo tako da je u kasnim godinama života teško disao i pričao, što se u njegovim posljednjim pjesmama zapaža u promuklom ali još uvijek markantnom vokalu. Život mu se ugasio 12-tog rujna prošle godine i to nekoliko mjeseci nakon smrti njegove žene.

Album American IV, the man comes around, je jedan iz njegove serije takozvanih "američkih snimaka" s kojima ga je vlastnik labela American, Rick Rubin povukao iz rasula i povratio mu slavu koju je zaslužio prošlih godina. Album je zbirka 15 poznatih hitova raznih izvođača, kao što je recimo Personal Jesus od Depeche mode, vrlo stara We'll meet again, omiljena pjesma američkih vojnika iz drugog svjetskog rata koji su otišli na frontu i nažalost u velikom broju se nisu vratili kući, tako da je tu i izvedba pjesme Danny boy. U album je Johnny Cash uložio sve svoje poslednje snage i usprkos svim gore opisanim medicinskim problemima se posljednju godinu prije smrti još jednom pokazao kao odličan interpret i svim je skladbama sa svojim jedinstvenim vokalom uz minimalnu instrumentalnu pratnju udahnuo svoj pečat.

Snimka je odlična. Preporuka !


Buddha - Bar by Claude Challe - Audiofil - feel the sound - Glazbena breporuka

Buddha - Bar by Claude Challe

Label : Chall Omusic
Godina izdanja : 2003

Na policama jednog cd shopa su se našli naslovi zanimljivog naziva i još k tome zanimljivije glazbe.
Buddha bar je smješten u blizini možda najljepšega mjesta u Parizu, kod Place de la Concorde. Interijer samo mjesta odudara od standardnih lokala u Parizu. Zbog sve večih replika samoga Budde, lokal je i dobio naziv po njemu. Unutar ovoga jedinstvenog mjesta dominira specifična atmosfera ispunjenja posebnom ambijetalnom glazbom koja relaksira bilo kojeg putnika namjernika ili poslovnoga čovjeka.
Unutar tvrdih korica ovoga albuma se nalaze dva diska.
Jedan disk nosi naziv Buddhas Dinner a drugi je Buddhas Party.
Buddha s Dinner - Disc 1
Ovdje se nalazi zanimljivih 14 skladbi.Unutar ovoga diska se osjeća kombinacija ambijentalne glazbe i orijentalnog melosa. Skladbe kao što su Tulku i Zeava Ben ne mogu nikoga ostaviti ravnodušnim zbog prisutne dinamike i ljepote ženskog glasa.
Buddha s Party - Disc 2
Na ovom disku se nalazi pomalo intrigantna kombinacija latino glazbe i orijentalnoga melosa.Naravno i ovdje također je prisutan prizvuk ambijentalne glazbe ali u sasvim drugom aranžmanu. Zvuk modernih električnih udaraljki ovdje je humanog karaktera.
Uz sam album se dobiva knjižica u kojoj je opisan Buddha bar,te zanimljivi stihovi puni neke posebne duhovne snage.Sve u svemu jako zanimljiv glazbeni materijal. Preporuka svima koji žele nešto sasvim drugačije.


Arhiva stranica:   << Prev   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14  15  16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   Next >>

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC
Forum: Vinyl
- Zadnji LPi koje ste kupili/dobili/ukrali

UPRAVO SE ČITA


Lyngdorf Audio u Hrvatskoj
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija
napisao: Milan Rupić
Shanling SLM-A40Mk II
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Daniel Modrić
Prezentacija Sonus Faber - Elipsa
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: SB
PSB Alpha T1
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Milan Rupić
Rega Brio3
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Daniel Modrić

POSLJEDNJE NOVOSTI

Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu