Glazbena preporuka


The fabulous Baker boys - soundtrack - Audiofil - feel the sound - Glazbena breporuka

The fabulous Baker boys - soundtrack

format: CD
label: GRP records
godina izdanja: 1989

Film The Fabulous Baker boys je priča o braći Baker Franku i Baker Jacku, sviračima cocktail-lounge piana. Njihov život i karijera se sasvim promjene kada im se pridruži mlada, prelijepa pjevačica Susie Diamond koju igra Michelle Pfeifer a što je zanimljivo je činjenica da su filmska Baker braća u stvarnom životu prava braća Bridges Beau i Bridges Jeff. Film je kombinacija romance, drame, muzike i komedije i prati njihovu osobnu i profesionalnu promjenu kad im se pridruži žena. Evo žene koja jima je zmješala glavu (pa i meni bi ...)
Filmski soundtrack je prava majstorija priznatog jazz pisaca i klavijaturista Dave Grusina i ostale ekipe koju sastavljaju tenor saksofonist Ernie Watts, trubač Sal Marquez, bubnjar Harvey Mason, basist Brian Bromberg i gitarist Lee Ritenour, koji su jedni od najboljih jazz muzičara. Za največe iznenađenje pobrinula se preljepa glumica na gornjoj slici Michelle Pfeifer sa svojim besprijekornim i kristalno čistim vokalom, koja božanstveno odpjeva legendarni hit My funny valentine i Makin whoopee. Na soundtracku dodani su i Do nothin' till you hear from me od Duke Ellington orchestra, snimka iz godine 1936 Moonglow od Benny Goodman Quartet i Lullaby of Birdland od The Earl Palmer Trio.

Muzika je većinom instrumentalna, romantična, ekspresivna, laka za slušanje i besprijekorno odsvirana, tako da čovjeka brzo osvoji te je dugo ne izvadi iz playera. Topla preporuka svim ljubiteljim jazza. Jedina mu je mana da se teško dobavlja u cd shopovima, pa vam je jedna od varianti koju sam pronašao, kupnja preko amazona ovde:

http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/B0000001O8/qid=1085576503/sr=1-1/ref=sr_1_1/103-9115445-7479023?v=glance&s=music


GEORGE DUKE - Is love enough? - Audiofil - feel the sound - Glazbena breporuka

GEORGE DUKE - Is love enough?

format: CD
label: Warner bros
godina izdanja: 1997
web stranica: www.georgeduke.com

George Duke rođen je 12-tog siječnja 1964 u gradu San Rafael, California. Već u dobi od 4 godine majka ga je odvela na koncert Duke Ellingtona, kojeg se ne sjeća ali rekli su mu da je tada poludio i trčao okolo sa riječima "dajte mi piano, dajte mi piano". Sa učenjem piana počeo je kao sedmogodišnji godišnji dječak a inspiraciju dobivao je u lokalnoj baptističkoj crkvi gdje je slušao crnačku glazbu. U 16-im godinama već je svirao u brojnim srednješkolskim jazz grupama, tada su ga impresionirali glazbenici Miles Davis, Les McCahn i Cal Tjader.

Kasnije je sa poznatim i tada mlađim pjevačem Al Jarreau formirao grupu koja je postala glavni band Half note Cluba u San Franciscu a pored toga je svim ponedeljcima radio u susjednom klubu The both/And sa muzičarima sve od Letta Mbulu, Sonny Rollinsa do Dexter Gordona. Kasnije je od univerziteta u San Franciscu primio "masters degree" diplomu kompozicije. Tada je počeo izdavati albume za MPS label. Nakon sudjelovanja sa mnogo muzičara među kojima bio je i Frank Zappa, u kasnim 70-ih odlučio se za producentsku karijeru te počeo producirati za Brazilskog instrumentalista Raoul de Souza i Dee Dee Bridgewater. Njegov pravi producentski proboj bio je singl Sukiyaki grupe A taste of honey koji je došao na 1 mjesto pop/R&B ljestvica i prodao se u preko 2 miliona kopija. Od tada dalje njegova kariera se strmo uspinje. U daljnjem radu producirao je za muzičare kao što su Jeffrey Osbourne, Deniece Williams, Stanley Clarke, Melissa Manchester, Barry Manilow, George Howard, Gladys Knight i mnogo drugih.

Godine 1990 George Duke je od strane muzičkog magazina Keyboard Magazine bio po drugi put imenovan za R&B keyboardista godine, pored toga u karijeri dobio je mnogo drugih nagrada uključujući brojne Grammy-e. Okušao se i na filmu i televiziji gdje je među ostalim napravio naslovnu skladbu za poznati film Karate kid III.

Sve napisano je samo kap u moru njegove bogate kariere. Kad čovjek čita njegovu biografiju, postavlja se mu pitanje "sa kojim muzičarom on do sada još nije radio.... "

Od njegovih novijih 5 albuma koje je izdao od godine 1992 (Snapshot, Illusions, Is love enough, After hours i Cool) sviđaju mi se svi i često su na mojoj playlisti. Svima njima je zajedničko da su puni energije i da su dobro snimljeni.

Njegov album Is love enough je moj favorit. Djelo je tipično crnačko, od koje je prva polovina funky varianta a druga polovina naginje jazz varianti. Sve skladbe su pogotovo instrumentalne sa rahlom prisutnošću umirenog vokala. Ono što album drži u cjelini je Georgova ljubav do muzike te prava virtuoznost na klavijaturi.

Topla preporuka svim audiofilima !


PAT METHENY GROUP - Imaginary day - Audiofil - feel the sound - Glazbena breporuka

PAT METHENY GROUP - Imaginary day

format: CD (postoji i DVD)
label: Warner bros
godina izdanja: 1997
web stranica: http://www.patmethenygroup.com"


Pat Metheny rođen je u Kansas Cityju 12-tog augusta 1954 u muzičkoj familiji. U starosti od 8 godina počeo je svirati trumbetu a u dobi od 12 godina prešao je na gitaru. Več sa 15 godina uredno je svirao sa najboljim jazz muzičarima u Kansas cityju i tako dobivao vrijedna iskustva. U internacionalnu jazz scenu stupio je 1974 godine i odmah počeo graditi svoj prepoznatljivi muzički stil, te godine 1975 već izdao svoj prvi album Bright size life. U sljedećim godinama surađivao je sa poznanim muzičarima kao što su Steve Reich, Ornette Coleman, Herbie Hancock, Jim Hall, Milton Nascimento, David Bowie i preko 20 godina pisao muziku za Lyle Mays. Njegova djela uključujeju kompozicije za solo gitare, manje i velike orkestre, električke i akustičke instrumente, baletna djela i sve od modernog jazza, rocka do klasike. Zbog svoje univerzalnosti sudjelovao je i u akademskim postavama i sa svojih 18 godina na univerzitetu u Miamiju postao je najmlađi muzički učitelj svih vremena. Do sad je izdao 31 album. Pri tome bio je 29 puta nominiran za Grammy nagradu, kojih je do sada dobio 16 i to u 9 različitih kategorija sa čim je postavio svjetski rekord.

Album Imaginary day je prezentacija Pat Methenyjeve unikatne nadarenosti za više vrsta gitara kao što su fretless akustička gitara, bariton gitara, električka gitara, pikasso gitara, nylon string gitara, akustička sitar gitara i 12-string gitara te nadarenost njegove grupe na ostalim instrumentima. Djelo se sluša kao jedna kompleksna i dobro aranžirana priča sve od početka do kraja. Zvuk je "sintetiziran" ali ne smanjuje užitak slušanja.

Kvaliteta snimke nije perfektna ali je iznenadujuće dobra za ovaj neaudiofilski label. Preporuka za sve ljubitelje jazza i svih tipova gitara.


Arhiva stranica:   << Prev   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16  17  18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   Next >>

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC
Forum: Vinyl
- Zadnji LPi koje ste kupili/dobili/ukrali

UPRAVO SE ČITA


Energy Connoisseur C7
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Darko Brlečić
Rotel RB 1080
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Izlazno pojačalo
napisao: Darko Brlečić
Musical Fidelity X-150 / X-RAY V3
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Hifi sustav
napisao: Darko Brlečić
KEF XQ 3
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Darko Brlečić
PMC - GB1
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Monitorski zvučnik
napisao: žac

POSLJEDNJE NOVOSTI

Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu