Glazbena preporuka


CONNIE KALDOR - Small cafe - Audiofil - feel the sound - Glazbena breporuka

CONNIE KALDOR - Small cafe

Format: CD
Label: Philo
godina izdanja: 1997
web stranica: http://www.conniekaldor.com/

Kanadska umjetnica Connie Caldor rođena je 9-tog svibnja 1953 u gradu Regina-Saskatchewan. Več u mladosti počela je učiti piano i pjevati u zboru lokalne luterantske crkve u kojoj je njen otac Harold bio direktor. Tijekom srednješolske dobi kad je bila "cheerliderica" prigrlila je gitaru i u raznim prilikama svirala u svom gradu. Tada su na nju najviše utjecali The beatles, Patsy Cline, Carol King i njena sograđanka Joni Mitchell. Pored sviranja njena strast bilo je igranje u teatru i njena pozornost usmjerila se na studij glume na univerzitetu u Alberti, koji je završila 1975 godine. Nakon toga uključila se u glumačku grupu Theater passe Muraille u Torontu. U tim vremenima u Kanadi nije bilo dosta ženskih pjevačica i zbog njenih prijašnjih upliva Carol King i Joni Mitchel, vratila se nazad u muzičke krugove. Pri tome brzo pridobila renome i postala dio Kanadske folk muzičke scene kasnih 70-ih godina prošlog stolječa, koja je izronila na svjetlo i druge kanadske umetnike kao što su Roy "Bim" Forbes, Stan i Garnet Rogers, Ferron... Njena popularnost pomogla joj je kod nastanka njenog vlastitog labela Coyote entertainment i njenog prvog albuma One of these days, 1981 godine. Nakon toga izdala je više albuma kod drugih labela, pri tome i Small Cafe kod Rounder Records-Philo u Americi 1997 godine. Pored muzičke kariere sudjelovala je u mnogim uspešnim teatralnim projektima i dobila više Juno nagrada, koje su Kanadski ekvivalent Grammy nagradi te mnoge druge nagrade. U godini 2003 izdala je dva albuma, to je Vinyl songbool i dječji album A duck in New York city. 1990 udala se za Paula Campagne koji isto tako potiče iz muzičko nadarene familije i djeluje kao član grupe Hart Rouge te u zadnje vremenima producira njene albume. Sa sinovima Gabrielom i Aleksejem sad živiju u Montrealu.

Album Small cafe predstavnik je Kanadske folk muzike. Na albumu se nalazi 12 pjesma koje otkrivaju Connieinu sposobnost da dotjera slušatelja do dva različita ekstrema i to do smijeha i suza. Pjesme su lako slušljive i vjeren sam da će oduševiti i raznježiti sve žene.

Kvaliteta snimke je vrlo dobra.


ROBBIE WILLIAMS - Swing when you're winning - Audiofil - feel the sound - Glazbena breporuka

ROBBIE WILLIAMS - Swing when you're winning

format: CD
label: Chrysalis/EMI
godina izdanja: 2001
web stranica: http://www.robbiewilliams.com/

Na prste obije ruke možemo nabrojiti muzičke dezertere koji su se odvojili od svojih matičnih grupa i pri tom dostojno preživjeli ili postali još više popularni. Jedan od ovakvih dezertera je svakako i Robbie Williams koji se danas može samo nasmjehnuti kad se spominje mjesec srpanj godine 1995 kad se odvojio od grupe Take that i počeo samostojnu karieru. Nakon četirih izdana albuma Robbie postao je više drzak i počeo opet težit k grupiranju. Ali ovaj put na mnogo istinitiji način i u peti album Swing when you're winning uložio dušu i tjelo. Pri tom iskazuje duboko poštovanje i naklonjenost umjetnicima iz doba u kada su vladali velikani kao što su Frank Sinatra, Sammy Davis jr., Bobby Darin, Nat Cole, Dean Martin...

Produkcija je ustvarena u legendarnom studiu Capitol u Los Angelesu, gdje je snimao Frank Sinatra. Producenti su se izvanredno potrudili da ostvare čudo u malom, kad su u pjesmi It was a very good year spojili vokala Robbieja Williamsa i pokojnog Franka Sinatre. Ovo bi moglo kod oboževatelja ove dvojice ispuniti snove ali se Robbiejev vokal ne može se približati vokalnim sposobnostima izvanrednog interpretatora Franka Sinatre.

Album Swing when you're winning je kolekcija starih evergrina koje je Robbie Williams uz simfonijsku podporu odpjevao sam ili u duetima sa raznim izvođačima (Nicole Cidman, Jon Lovitz, Jane Horrocks).

Album je vrlo dobro djelo a stari audiofili će si radije zavrtiti originalne pjesme koje su našim roditeljima tada izvodile prave legende.

Kvaliteta snimke je dobra. Preporuka !


DEAD CAN DANCE - Into the labyrinth - Audiofil - feel the sound - Glazbena breporuka

DEAD CAN DANCE - Into the labyrinth

format: CD
label: 4AD
godina izdanja: 1993
web stranica: http://www.deadcandance.com/

Muzičari, Brendan Perry, rođen je 1959. godine u Londonu englesko-irskiog porijekla i Lisa Gerrard rođena godine 1961 u Melbournu irskog porijekla, prvi put sta se srela godine 1980 u Melbournu. U sljedeče dvije godine formirali su duo Dead can dance, preselili se u London i podpisali ugovor sa labelom 4AD. Do prestanka postojanja 1998 godine sudjelovali su sa mnogo muzičara i u raznim projektima. U vremenu svojeg djelovanja izdali su slijedeće albume:
- godine 1984 Dead can dance, godine 1986 Spleen and ideal, godine 1987 Within the realm of a dying sun, godine 1988 The serpent's egg, godine 1990 Avion, godine 1991 A passage in time, godine 1993 Into the labyrinth, godine 1994 Toward the within, godine 1996 Spiritchaser. Kao već navedeno, takođe su sudjelovali sa drugim muzičarima u raznim projektima kao što su godine 1984 it'll end in tears, godine 1987 Lonely is an eyesore, godine 1992 Sahara blue, godine 1993 Angels of perversity, iste godine Baraka, godine 1994 All virgos are mad, godine 1995 The mirror pool, godine 1998 Duality.
Dead can dance je duo koji je sa medicinskom točnošću do ekstrema definirao svoj muzički stil i prepoznatljivost tako da ga je nemoguće kategorizirati jer primjerena kategorija jednostavno ne postoji. Približno bi se moglo opisati kao nešto između gotskog, new age, world, neoklasičnog i darkerskog stila ali za ovo brzo ponestaje rječi. Ukratko, njihova muzika je tamna, u njoj ide za nazorno i dobro interpretirano uskrštenje umrlih natrag u život te protjerivanje demona. Pa kako več njihovo ime dobro kaže - mrtvi mogu plesati...
Kao zanimivost navodim 150 godišnju Irsku crkvu Quvvy church u mjestu Belturbet. Ovo mjesto je oko 120 kilometara udaljena od Dublina i kao da je od svjeta odrezana stadima ovaca i pastirima. U toj crkvi je Dead can dance snimao svoju muziku.
Album Into the labyrinth predstavlja ultimativno slušno iskušenje koje bi morao bar jednom u životu čuti svaki audiofil. Kvaliteta snimke je dobra i još uvijek se može naći u mnogim hifi dućanima te audiofiliskim policama širom svijeta, iako je od izlaska več minulo 11 godina. Album predstavlja jednu od referenci kod testiranja audio uređaja.

P.S. Ne slušajte ovaj album samo uz svjetlo svječa u tami. Ne odgovaram za posljedice hehe....


Arhiva stranica:   << Prev   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17  18  19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   Next >>

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC
Forum: Vinyl
- Zadnji LPi koje ste kupili/dobili/ukrali

UPRAVO SE ČITA


Sumic Audio - Black Hole 7
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Interkonekcijski audio kabel
napisao: Daniel Modrić
Pariz: Prezentacija Klipsch Palladium i Jamo R907
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: Nenad Grakalić foto: Milan Rupić, arhiva Klipsch,
4 High-End sistema u Esplanadi
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: žac
Sajmovi naši jesenji 2008
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: žac
GamuT Audio sustavi u Pakracu
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: Nebojša Uglješić

POSLJEDNJE NOVOSTI

Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu