Glazbena preporuka


David Arkenstone-Quest Of The Dream Warrior - Audiofil - feel the sound - Glazbena breporuka

David Arkenstone-Quest Of The Dream Warrior

Iz produkcije NARADA ARTIST SERIES stiže nam interesantan glazbeni uradak vezan za new age žanr.
U vrijeme kada sve manje ima kvalitetnih glazbenih uradaka pojava bilo kojeg naslova iz navedenog žanra je svakako dobro došla. Krenuvši preslušavati disk vaš autor se mogao opustiti u sjedalici a da pri tom ne konzumira slatko/alkoholne napitke. Od prve skladbe Tallis the Messenger do zadnje Homecomig glas samog izvođaća se fino isprepleće s kineskom flautom, udaraljkama, violinom te ostalim finožićnim instrumentima. Svaka pjesma sa ovog albuma je jednakovrijedna i bilo bi nepravedno bilo koju isticati,sam ugođaj je prigodan za nadolazeće blagdane,za popunjavanje atmosfere u vlastitom domu. Instrumenti koji su prisutni na samom albumu su vjerno reproducirani bez ikakve primjese,timbar svakog instrumenta je maksimalno pogođen. Album je produciran na vrlo visokom nivou po kojem je Narada poznata. Ljubitelji ovog glazbenog žanra sigurno dolaze na svoje zbog kvalitetnog materijala i same produkcije. Svaki kupac ovog diska dobiva malu knjižicu s opisom svake pjesme i ilustracijom. Autor ovog teksta sam daje toplu preporuku za nabavku ovog naslova svima koji vole dobru glazbu i snimku.


Kraftwerk - Legenda koja traje - Audiofil - feel the sound - Glazbena breporuka

Kraftwerk - Legenda koja traje

Sama povijest grupe KRAFTWERK je povijest utjecaja elektronske glazbe koja je utjecala na modernu glazbu. Osnivaći Ralf Hutter i Florian Schneider su kroz novi oblik avangardne glazbe postavili standarde koji ulaze u popularnu kulturu. Prvi albumi nazvani KRAFTWERK(1970) i KRAFTWERK2(1971) su bili materijalni dokaz da glazbena kultura počinje evoluirati u vremenu koje dolazi.Od 1968 g.pa sve do danas nije ništa ostalo isto.

AUTOBAHN (1974)
Album koji zapravo na neki način govori o putovanju.Omot ovog cd-a sugerira
da su autori ovog uratka zaista i mislili na putovanje.Zvuk automobila koji na relaciji Munchen-Hamburg prometuje kroz predjele bogate šumom i jezerima nije naporan,slušatelj ima dojam da je on vozać u Mercedesu model 200D. Vožnja po samom autobahnu je posebno iskustvo,brzina kretanja nije prevelika,dovoljna za uživanje u vožnji bez obzira na duljinu puta. Skladbe KOMETENMELODIE 1 i 2 zapravo su opis putovanja samih zvijezda iznad ceste.Završetak ovog albuma je lagana jutarnja šetnja opisana u skladbi MORGENSPAZIERGANG.

TRANS EUROPA EXPRESS (1977)
Putovanje vlakom je uvijek bilo nešto posebno,za razliku od ostalih prijevoznih sredstava, unutar vlaka se putnik mogao slobodno kretati, komunicirati s ostalim putnicima.Glazbeni opis putovanja elektromotornim vlakom je dotjeran tu do savršenstva, zvuk kotača na tračnicama, zaustavljanje na stanici, više nego vjerno reproducirano. Od skladbe EUROPA ENDLOS pa sve do kraja albuma sve je na svom mjestu.
TOUR DE FRANCE SOUNDTRACKS (1983/2003)
Ljubitelji biciklističkih utrka su ovim albumom došli na svoje.Audio zapis ove trke je jedinstven dokument takve vrste.Sama biciklistička utrka vjerno je prikazana,skladbe kao što su TOUR DE FRANCE ETAPE1, ETAPE2, ETAPE3 najbolji su dokaz za to.Ovdje se ne radi samo o utrci nego i o ljudskom faktoru. Prikaz ljudskog napora tijekom vožnje može se osjetiti u skladbi ELEKTRO KARDIOGRAMM. Zvuk samog bicikla je vjerno reproduciran, kao da se netko vozi po vašoj ulici. Kompletan album je prikazao sve segmente jedne biciklističke utrke.


Konkluzija
Sva tri albuma govore o putovanju,kretanju kroz prostor i vrijeme. Teško bi bilo opisati koji je bolji,svaki od navedenih je poseban za sebe. Tonalni spektar je bezprijekorno ocrtan u svakom uratku. Današnji izvođaći elektronske glazbe mogu mnogo toga od KRAFTWERK-a naučiti,od same koncepcije do finalizacije glazbenog projekta. Autor ove male glazbene recenzije i sam je dobar poznavatelj grupe KRAFTWERK, te može konstatirati da današnji glazbeni pravci kao što su techno,house i sl. su samo vrlo loše kopije gore preslušanog materijala. Istinski poznavaoci i ljubitelji elektronske glazbe dobivaju još jedan razlog da svrate u bolje cd-shopove i potraže ove naslove.Sva tri uratka imaju bezprijekornu produkciju, kvalitetnu snimku.


Bolero! - Orchestral Fireworks - Audiofil - feel the sound - Glazbena breporuka

Bolero! - Orchestral Fireworks

EIJI OUE
MINNESOTA ORCHESTRA

Prava poslastica za ljubitelje klasične glazbe dolazi iz produkcije Reference Recordings. Uvertira kreće sa glazbenim djelom Colas Breugnon od Dmitra Kabalevskog, sekcija gudačkih instrumenata kreira grandioznu pozornicu,stalna promjena dinamike od veselog raspoloženja pa do tužnog tjera vašeg recenzenta na pomno slušanje. Bumbarov let od Nikolai Rimsky-Korsakova je sušta suprotnost u odnosu na prvu skladbu,timbar puhačke sekcije je prepoznatljiv do svakog detalja,ovdje nema stalne promjene dinamike,sama skladba djeluje vrlo umirujuće.
Franz Liszt te njegov Les Preludes,Symphonic Poem je pravi primjer za prepoznavanje sekcije gudačkih instrumenata kao što je viola,violončelo i sl. Snimka ove skladbe obiluje svim segmentima tonalnog spektra. Samo trajanje skladbe od 17 minuta nije predstavljalo zamor za vašeg recenzenta,više kao upoznavanje pojedinih instrumenata. Lagani plesni ritam se mogao osjetiti u skladbi Hungarian Dance od Johannesa Brahmsa. Ostali autori kao što su Antonin Dvorak,Hector Berlioz, Armas Jarnefelt,Grigor Dinicu,Otto Klemperer,Emmanuel Chabrier i Maurice Ravel nisu ništa manje važni. Dobro odabran materijal za ovaj cd je pravi pogodak producenata RR-a. Ljubitelji klasične glazbe dobivaju uz vrhunsku izvedbu i vrhunsku snimku(HDCD).


Arhiva stranica:   << Prev   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27  28  29   30   Next >>

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC
Forum: Vinyl
- Zadnji LPi koje ste kupili/dobili/ukrali

UPRAVO SE ČITA


Top Audio & Video Show - Milano 2005
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: Danijel Modrić
NAD C521BEE i C320BEE
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo i CD player
napisao: Vlado Tomašević
Multimedija Show Ljubljana 2005
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: žac
Zagreb Audio Video Show 2005
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: žac
Unison Research - Simply Two
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano cijevno pojačalo
napisao: Dražen Kokanović

POSLJEDNJE NOVOSTI

Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu